Mozaik

Formula 1 - Velika nagrada Evrope

Trijumvirat

Ako se na početku sezone tek naslućivalo, posle prve od dve trke u Nemačkoj jasno je da se u neprikosnoveni dvojac, Ferari i Meklaren-Mercedes, umešao i treći tim – Vilijams BMW

Trijumvirat 1
UMALO INCIDENT: Braća Šumaher

Vozač koji je prvi na startu nijednom nije pobedio u proteklih šest godina koliko se na renoviranoj stazi u Nirnburgringu vozi trka Formule 1. Tradiciju je prošle nedelje prekinuo Mihael Šumaher, naravno. Posle samog starta pokazao je da nema milosti ni prema kome, pa ni prema mlađem bratu. Čim su krenuli oštro je ušao u Ralfovu (Vilijams BMW) putanju i gotovo ga zakucao za zaštitni zid koji odvaja boksove od staze. Posle trke su se tim povodom žestoko posvađali, a jedini koji je tome prisustvovao bio je Kultard (Meklaren).

POČETNIČKA GREŠKA: "Bilo je to pravo bratsko ćeretanje", rekao je Škotlanđanin novinarima. "Šalu na stranu, Ralf je bio veoma ljut, ali ni Mihael ne bi bio srećan da se njemu nešto tako dogodilo." Novinari su potom pojurili za Ralfom, ali je on odbio bilo šta da komentariše uz opasku da ćuti jer "ne želi da se izlane i posle da zažali zbog toga".

Mlađi Šumaher imao je još razloga za ljutnju, ali pre svega bi trebalo da se ljuti na sebe jer je sam upropastio veliku šansu da se bolje plasira pred domaćim navijačima kojih je oko staze bilo oko 120.000. Prvu trećinu trke vozio je izvanredno iza starijeg brata, nekoliko puta pokušao i da ga obiđe, ali su prilikom svraćanja u boks na promenu guma i dolivanje goriva najpre njegovi mehaničari traljavo obavili posao, čak dve i po sekunde sporije od Ferarijevih, da bi potom iznervirani Ralf napravio početničku grešku nagazivši desnim točkovima svog bolida punu liniju na izlasku iz boksa na stazu čime je zaradio deset sekundi "stani-kreni" kazne i tako prokockao šansu za bolji plasman.

Mihael Šumaher je i ranijih godina bio optuživan zbog agresivnog startovanja, ali su posle žalbi vozača sudije zaključile da svako ima prava da brani poziciju na bilo koji način ako pri tom ne ugrožava druge.

"Znao sam da ću tokom trke dva puta svraćati u boks, i učinio sam sve što mi pravila dozvoljavaju da u prvoj krivini budem na čelu jer nisam znao kakvu strategiju će tokom trke imati drugi vozači", rekao je Mihael novinarima posle trke. "Nisam najbolje krenuo, a kad sam video da Ralf pokušava da me obiđe s unutrašnje strane, morao sam da ga blokiram, mada mislim da nije zakačio zid."

TRAGEDIJA BARIČELA: Verovatno je gužva na startu bila dodatni motiv za mlađeg Šumahera da agresivnije napada starijeg brata, ali je posle njegove greške i pada na četvrto mesto Mihael do kraja trke vozio rutinski, bez bojazni da bilo ko može ozbiljnije da ga ugrozi. Huan Pablo Montoja (Vilijams BMW) završio je trku po drugi put ove sezone, i opet na drugom mestu. Mnogi su već komentarisali da će Kolumbijac agresivnom vožnjom i čestim izletanjima sa staze prokockati šansu koju je dobio u velikom timu, ali je on na trci u Nirbungringu pokazao da ume da bude i mudar, da sigurnom vožnjom postigne dobar plasman. Oba Vilijamsova vozača su, pak, pokazala da je taj tim definitivno među najboljima i da je motor koji je BMW napravio jedan od najbržih na stazi. Mnogi stručnjaci već sada, na polovini sezone, predviđaju da će se mlađi Šumaher i Montoja boriti za sam vrh u generalnom plasmanu, baš kao i tim u konačnom plasmanu konstruktora.

Meklarenovi vozači i dalje kubure sa bolidima koji su nedopustivo nepouzdani za tim takvog renomea. Kultard je završio na trećem mestu pre svega zahvaljujući već opisanoj greški Ralfa Šumahera, a Hakinen je trku završio na šestom mestu sa gotovo čitavim krugom zaostatka za šampionom.

"Nismo bili brzi na treningu, a ni tokom trke nismo mogli da se merimo sa Ferarijem i Vilijamsom", izjavio je posle trke Dejvide Kultard. "Ali, nećemo sedeti skrštenih ruku i žaliti sami sebe, moraćemo da popravimo stvari do sledeće trke".

Tragičan lik je Rubens Baričelo čiji su šefovi tima odlučili da on umesto dva puta, kao Šumaher senior, samo jednom svrati u boks na promenu guma i dolivanje goriva. Teži od ostalih loše je startovao, kuburio je tokom prvog dela trke s istrošenim gumama, i na cilj stigao tek peti uverivši se još jednom na nimalo prijatan način da je Ferarijev tim nekom majka a nekom maćeha.

Sledeća trka se vozi 1. jula za Veliku nagradu Francuske na stazi u Manjikuru.

Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 68

2. Kultard (Meklaren Mercedes) 44

3. Baričelo (Ferari) 26

4. R. Šumaher (Vilijams BMW) 25

5. Montoja (Vilijams BMW) 12

6. Hakinen (Meklaren Mercedes) 9

7. Hajfild (Zauber) 8

8. Truli (Džordan Honda) 7

9. Vilnev (BAR Honda) 7

10. Raikonen (Zauber) 7

11. Frencen (Džordan Honda) 6

12. Pani (BAR Honda) 5

13. Irvajn (Jaguar) 4

14. Alezi (Prost) 3

15. Fizikela (Beneton Reno) 1

16. Verštapen (Erouz) 1

17. De la Rosa (Jaguar) 1


Poredak timova

1. Ferari 89

2. Meklaren Mercedes 53

3. Vilijams BMW 37

4. Zauber 15

5. Džordan Honda 13

6. BAR Honda 12

7. Jaguar 5

8. Prost 3

9. Beneton Reno 1

10. Erouz 1

Iz istog broja

Elektronska koliba (3)

Marketing – gde god da ste!

Lazar Džamić

Kalmici u Srbiji

Najbolji beogradski kočijaši

Nebojša Grujičić

Intervju - Velibor Bora Milutinović

Srećna zvezda nad Kinom

Vladimir Stanković

Svetski TV hit

Novi život “Velikog brata”

Mirjana Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu