Mozaik

Formula 1 – Velika nagrada Mađarske

21. 8. 2002. / 18.05

Titula i za ekipu

Izgledalo je kao da vozači jedva čekaju da se trka završi i da odu sa staze koja je namučila sve osim vozače Ferarija, koji su dvostrukom pobedom doneli timu šampionsku titulu u konkurenciji konstruktora

Titula i za ekipu 1

Nekoliko dana pred trku u Budimpešti ponovo je aktuelizovana priča o neizvesnoj budućnosti trka na stazi Hungaroring. Šefovi Formule 1 već su dali zeleno svetlo da se trke organizuju u Turskoj i Kini, ponovo se priča o Rusiji, a sve ozbiljnije se pominje i Egipat! Razume se, osnovni razlog zbog koga se razmišlja o ukidanju Velike nagrade Mađarske je novac. Možda su baš u želji da dokažu koliko im je stalo do trke gledaoci prošle nedelje bukvalno pohrlili na stazu. Procenjuje se da ih je bilo nešto više od četvrt miliona, a možda su uplašeni nadolazećim talasom i inače visokog Dunava rešili da udare brigu na veselje i da se dobro provedu ne misleći na poplave.

Ali, ako već gazde ponajviše misle na pare, vozači su imali na umu druge probleme. Sama staza, naime, spada u veoma zahtevne, ima malo mesta za preticanje. Još od osnivanja je zovu "Monte Karlo u ravnici", najveći problem je pesak koji i najmanji vetrić nabaci na stazu, a slično se dešava i kada neki bolid izleti pa se potom vrati na asfalt nanoseći gomilu peska i šljunka. Tako je zvanični trening, pogotovo njegov finiš, ličio pre na cirkusku predstavu jer su se bolidi okretali na stazi kao na ringišpilu.

Jedini koji u subotu nisu imali probleme bili su Ferarijevi vozači: Rubens Baričelo osvojio je prvo mesto na startu, a Mihael Šumaher bio je drugi i pred kraj treninga nije se ni trudio da popravi plasman. Vozači ekipe Vilijams BMW – Ralf Šumaher i Huan Pablo Montoja – bili su treći i četvrti, a iznenađenje je napravio Đankarlo Fizikela (Džordan Honda), koji se plasirao na peto mesto. Razočarali su vozači Meklaren Mercedesa Dejvid Kultard i Kimi Raikonen, koji su se plasirali na deseto, odnosno jedanaesto mesto.

Na samom startu trke opet se pokazalo da će prljavština na stazi biti glavni problem. Mihael Šumaher je to opisao kao start po ledu jer je njemu i svim vozačima s "parne" strane staze pesak bio najveća smetnja. Zbog toga se umalo nije dogodilo da ga već u prvoj krivini obiđe mlađi brat, a najveći ceh platio je Montoja koga su na startu pretekla čak tri vozača.

"Ovo definitivno nije bio moj dan", izjavio je Kolumbijac posle trke. "Na startu me je neko udario otpozadi, onda sam izleteo u krivini i polomio neke delove bolida koji je postao toliko nestabilan i težak za vožnju da me od napora lakat strašno boli." Montoja je kraj trke dočekao na jedanaestom mestu posle još nekoliko opasnih situacija, uključujući i drugo izletanje sa staze kada ga je obišao Raikonen.

Uz pobedničku ekipu, i tim Meklaren Mercedesa je za "posebnu" stazu pripremio odgovarajuću strategiju. Odigrao je na kartu spore staze i malih mogućnosti preticanja, pa je oba bolida poslao u trku s više goriva. Dok su ostali svraćali u boks da doliju gorivo i promene gume, njegovi vozači su grabili napred i loš vikend pretvorili u malenu ali značajnu žetvu bodova. Kimi je završio trku na četvrtom, a Dejvid na petom mestu.

"Da smo se bolje kvalifikovali, mogli smo da završimo i na podijumu", rekao je Raikonen posle trke. "U trci smo bili brzi, odabrali smo pravu strategiju, ali kada smo konačno imali čistu situaciju na stazi i počeli da forsiramo – bilo je kasno za bolji plasman od ovoga koji smo postigli."

Dvoboj Raikonena i Montoje bio je jedan od zanimljivijih na stazi Hungaroring. Iako je veh bio ostao bez delova prednjih stabilizatora i bio sporiji od Finca, Montoja je uporno branio poziciju, a kada je Kimi napravio dobar manevar i krenuo u obilaženje, Montoja je po svaku cenu hteo to da spreči, pogrešio i nakratko izleteo sa staze.

"Huan Pablo je brz vozač, tu nema zbora, ali kad god dođe do trkanja ‘točak u točak’, on napravi incident", komentarisao je pomenutu situaciju Dejvid Kultard podsećajući na trku u Nimburgringu kada je u sličnom manevru došlo do sudara posle koga su i on i Montoja ostali bez bodova. "Kimi je napravio sjajan potez i šta je Huan Pablo uradio? Izleteo je sa staze jer nije mogao da podnese da ga neko obiđe. Kažu za njega da ima velika m…, ali možda je reč o velikim m… i malom mozgu."

Ralf Šumaher je osvojio treće mesto u trci koja je za njega bila više nego dosadna. Niti je on mogao da prestigne Ferarijev dvojac koji je "zarađivao" sekundu po krugu, niti je ko njega mogao da prestigne. Poslednji bod osvojio je Fizikela.

Pobednička ekipa ponovo je slavila jer je Ferari po četvrti put osvojio titulu šampiona u konkurenciji konstruktora. Uz to, zvanično je saopštila da joj je važnije da Rubens Baričelo bude vicešampion nego da Šumaher postavi rekord od deset pobeda u jednoj sezoni.

"Pre četiri godine Meklaren nas je ‘drao’ kako je hteo", rekao je novinarima strateg Ferarijevog trijumfa Ros Broun upotrebivši sočniji izraz. "Sada mi to radimo njima, ali siguran sam da će oni ponovo doći na svoje jer sada prolaze kroz fazu reorganizacije dizajnerskog tima. Vilijams analizira saradnju s novim partnerom (BMW-om) i izvlači pouke iz nje, ima talentovane stručnjake koji stiču iskustvo, a mi za to vreme skupljamo plodove stabilnosti koju smo godinama gradili."

O tome koliko su opušteni i superiorni, govori i podatak da Mihael Šumaher nije imao nameru da pretekne Baričela, čak ga je pred kraj trke pustio da još više isprednjači, a onda vozio najbrži krug i postavio rekord staze. Da li je to učinio iz "zezanja", upitali su ga novinari.

"Moglo bi se tako reći, jer je slično postupio Baričelo na trci u Silverstonu kada sam ja vodio", glasio je odgovor. "Trka u Hungaroringu je već bila rešena, pa sam radio-vezom pitao Rosa (Brouna) koji je rekord staze. Onda sam postavio novi. Koliko da Rubensu vratim milo za drago."

Naredna trka je 1. septembra na stazi Spa Frankošamp za Veliku nagradu Belgije.

Poredak vozača:

1. M. Šumaher (Ferari) 112
2. R. Baričelo (Ferari) 45
3. R. Šumaher (Vilijams BMW) 40
4. H-P. Montoja (Vilijams BMW) 40
5. D. Kultard (Meklaren Mercedes) 34
6. K. Raikonen (Meklaren Mercedes) 20


Poredak konstruktora:

1. Ferari 157
2. Vilijams BMW 80
3. Meklaren Mercedes 54
4. Reno 15
5. Zauber 11

Iz istog broja

U susret Indijanapolisu - Vlade Divac

Beograd nije za pripreme

Vladimir Stanković

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu