Mozaik

Formula 1

Sumrak favorita

Arogancija velikih timova na kvalifikacijama u subotu skupo ih je koštala na samoj trci čiji je ishod odmah ušao u anale Formule 1

Sumrak favorita 1

Svakom ko je u subotu izvadio iz ormara jesenju garderobu bilo je jasno da od lepog vremena za vikend nema ništa i da će "indijansko leto" malo zakasniti. Čini se da toga nisu bili svesni jedino ljudi zaduženi za meteorologiju u velikim timovima Formule 1 iako je bilo dovoljno da upale TV i vide sivilo iznad čitave Evrope. Kiša je padala čas jače, čas slabije, ali je padala. Za Veliku nagradu Italije u Monci relativno retka pojava, mada to nije smetalo tifozima da u kolonama nagrnu na tribine. Sudeći po onome što sam video u prenosu kvalifikacija mogao sam mirne duše i da se kladim da favoriti neće da se ovajde u nedelju na trci. A šta je to bilo u subotu?

U prvom krugu kvalifikacija nije bilo velikih iznenađenja bez obzira na to što je Sebastijan Fetel (Toro Roso) već tada najavio sjajnu predstavu baš kao i njegov timski kolega i imenjak Burde. Favoriti rezervisani, ali rutinski odradili posao i prošli u drugi krug. E, tek tada počinje igranka. Dakle, kiša više rominja nego što pada, a po navici mali timovi izlaze prvi na stazu i posle samo dva kruga zagrevanja guma kreću u seriju brzih krugova. Veliki su u tom trenutku tek izašli na stazu, greju gume, a kiša počinje da pada sve jače i jače. Kada se nebo otvorilo, deo "autsajdera" već je bio odradio posao, iz grupe velikih koji su se probili u deset za poslednji krug kvalifikacija bili su samo Masa (Ferari) i Kovalainen (Meklaren), a Raikonen (Ferari) i Hamilton (Meklaren) na natopljenoj stazi nisu imali nikakve šanse da se plasiraju pa su se tako našli na četrnaestom, odnosno petnaestom startnom mestu! Blam, ne toliko za njih koliko za ljude u timovima koji su omašili. Onoliko! Sama trka će pokazati da nisu ama baš nikakvu pouku izvukli iz subotnjih dešavanja jer su se i odabrane strategije sutradan pokazale kao veliki promašaj.

Pred početak trke peh za Burdea koji je bio treći na startu – otkazao mu je motor. Mehaničari su istrčali na stazu, odgurali ga u boks, ali kvar je bio nepopravljiv. Šteta, imao je i on odličnu šansu za plasman jer su sudije odlučile da zbog sve jače kiše ne bude klasičnog, već da trka krene "letećim startom", tako što će vozači proći jedan krug za zagrevanje iza sigurnosnog vozila i u takvom poretku krenuti u trkanje. Fetel je u stilu iskusnog trkača iskoristio tu okolnost i sjajno povukao napravivši odmah, na ciljnom pravcu, više od tri sekunde prednosti nad Kovalainenom. Iza njih, u gustom oblaku vodene prašine, ostali su vozili "kao po jajima" ne želeći ništa da rizikuju, vozeći više na osećaj, orijentišući se ponajviše pomoću trepćućeg crvenog svetla na repu bolida ispred sebe i moleći se da kiša makar oslabi ako već neće da prestane. Molitve su im uslišene posle desetak krugova i tada je, u stvari, počela prava trka.

Naravno, Fetela više niko nije mogao da stigne i prestigne, vozio je sigurno i samo je bilo pitanje da li će "stari" Ferarijev motor izdržati do cilja. Kada se i to dogodilo, Nemac je bio van sebe od sreće jer je ovom pobedom ušao u anale Formule 1 kao najmlađi vozač koji je pobedio na gran priju. Fetel, naime, ima samo dvadeset jednu godinu i sada se našao u situaciji da mora da odgovara na (ponekad i glupa) pitanja novinara, pa se ograničio na kliše: "Ovo je najbolji dan u mom životu. Nikad neću zaboraviti ono što sada osećam. Ovo je prosto neverovatno!" Ali, nema mesta kritikama, dečko je fantastično sigurno obavio posao i više nego zaslužio svoj "najbolji dan". Potvrda tome je i izjava drugoplasiranog Kovalainena koji je rekao da je "u uslovima na stazi (Fetel) bio isuviše brz za mene." Iako se ni on nije plasirao u poslednjih deset na kvalifikacijama u subotu i startovao sa jedanaestog mesta, Robert Kubica (BMW Zauber) je odličnom vožnjom i strategijom od samo jednog svraćanja u boks ipak dospeo do podijuma prošavši treći kroz cilj. Posle trke je otkrio pravi kuriozitet ove trke rekavši da je prilikom starta, u prvoj krivini, obišao Nika Hajdfelda, timskog kolegu koji je stigao na cilj šesti, a da ga uopšte nije ni video. "Bilo je to stvarno opasno", zaključio je Poljak. Fernando Alonso (Reno) kao da je opsednut izborom guma, ali je napravio pravi potez prešavši prvi sa guma za ekstremne na one za umerene uslove. "Osvojili smo pet bodova koji su nam i te kako potrebni u borbi za četvrto mesto u Šampionatu konstruktora", rekao je zadovoljni Katalonac posle trke. Inače, primećeno je i to da je upravo on bio taj koji je Fetelu prvi čestitao pobedu. U svetlu činjenice da mu je Nemac "oduzeo" zvanje najmlađeg osvajača Velike nagrade, to je stvarno potez vredan svake pažnje i hvale. Masa je na cilj stigao na mesto sa koga je i startovao, ali činjenica da je smanjio razliku u generalnom plasmanu na samo bod iza Hamiltona ipak je velika vajda. Sam je posle rekao da nije hteo da rizikuje napadajući Hajdfelda, valjda po sistemu vrapca u ruci… Kimi je priča za sebe. Loše startno mesto i bolid koji nema brzinu u uslovima kakvi su bili na stazi jer im se gume sporije greju (aerodinamika je ipak ozbiljna nauka), učinio je da je glavinjao na začelju i tek pošto se staza malo prosušila pred kraj trke pokazao iskru oštrice po kojoj je poznat (vidi okvir). Na cilj je stigao tek deveti. Ispred njega poslednji bod odneo je Veber.

Sumrak favorita 2

E sad malo o onome koji je sedmi prošao kroz cilj – Luisu Hamiltonu. OK, pred kraj trke je stvarno napravio seriju obilaženja koja su bila uživanje za gledati, delovao je hrabro, ali je sve pokvario stvarno dripačkim ponašanjem na stazi! Ako sam posle trke u Belgiji imao dilemu da li da pomenem drugare koji su zbog načina vožnje Hamiltona nazvali bitangom, posle onoga što je uradio u nekoliko navrata na trci u Monci – pridružujem im se! Apsolutno bezrazložno Karibijac je bukvalno nasrnuo na Alonsa, koji je posle rekao novinarima da su to bili "potpuno nepotrebni potezi", a odmah posle toga, prilikom obilaženja Gloka (Tojota), odgurao ga je u travu i samo je veština spasla sirotog Tima da ne završi u ogradi. "Nemam pojma šta je (Hamilton) mislio jer smo vozili naporedo i uopšte mi nije ostavio prostora", rekao je iznervirani Glok posle trke. "On ponekad vozi kao da misli da je sam na stazi. Ako to ponovi sledeći put, i ja budem uz njega, ponašaću se na isti način." Istu priču je ponovio i obilazeći Marka Vebera (Red Bul) pred prvom šikanom. Iako je bilo jasno da je brži i da će preticanje biti glatko, Luis je vozeći točak uz točak sa Markom trznuo volan u njegovom pravcu, očešao Veberov točak i produžio kao da se ništa nije desilo. "Nisam hteo da odustanem od suve linije na pravcu jer inače ne bih dobro prošao krivinu, a on me je jednostavno ćušnuo i nastavio dalje", rekao je posle. Rečju, bitanga, ali kako su to dobro prokomentarisali momci koji (sve bolje i autoritativnije) komentarišu trke na TV Foksu, sudije su ovog puta ćutale i očigledno je da je u pitanju kompenzacija za kaznu iz Belgije.

Šta nas sada čeka? Pa opet "istorijski" događaj! Za dve sedmice prvi put noćna trka u Singapuru! Kažu da je velika verovatnoća da i to bude "mokra trka". Živi bili pa videli.

DHL najbrži krug: I Kimi u analima

Iako je vozio depresivno lošu trku, Raikonen je ponovo uzeo bod u takmičenju za pehar – DHL Najbrži krug. Najglamurozniju stazu Formule 1 – eh, Prele, Prele… nema nastavka kultnog filma Poslednji krug u Monci, – dugačku pet kilometara sedamsto devedeset tri metra, Kimi je prešao za minut i dvadeset devet sekundi. Iako ga do kraja sezone više niko ne može prestići, kao da je rešio da uđe u anale Formule 1 kao vozač koji je vozio najveći broj najbržih krugova. Za sada ima devet bodova u takmičenju DHL Najbrži krug i za rekord mu fale samo dva. S obzirom na to da do kraja sezone ima još četiri trke, možda mu i pođe za rukom.


Poredak vozača

1. Hamilton (Meklaren)…..78

2. Masa (Ferari)…………….77

3. Kubica (BMW Zauber)…64

4. Raikonen (Ferari) ……….57

5. Hajdfeld (BMW Zauber)..53

6. Kovalainen (Meklaren)… 51


Poredak timova

1. Ferari………………..134

2. Meklaren……………129

3. BMW Zauber………117

4. Reno…………………..41

5. Tojota…………………41

6. Toro Roso…………..27

Iz istog broja

Arheologija – Krševica kod Bujanovca

Damastion u dolini Južne Morave?

Petar Popović, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac radova u Krševici

Eksperiment u CERN-u

Poslovi gg Njutna i drugova

S. B

Stogodišnjica tunguske eksplozije

Kamen koji je iščezao

Slobodan Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu