Mozaik

Formula 1

Strategija, bato!

Čak i kad se u ovoj sezoni najlošije plasira na zvaničnom treningu, šampion može da se opusti jer iza sebe ima ne samo veliki tim, već i najvećeg majstora strategije – Rosa Brona

Kada su čak petorica vozača zauzela bolje mesto od Mihaela Šumahera (Ferari) na startu Velike nagrade Kanade, njemu je ostalo samo da do početka trke što bolje podesi bolid, sve ostalo je rešio da prepusti svom tehničkom direktoru rekavši novinarima – "Ros će reći kako treba". Svakom ko prati trke Formule 1 bilo je jasno da će šampionski tim naći varijantu da nadoknadi zaostatak. Jedina nepoznanica bila je mogu li se pouzdati u bridžstonove gume i odlučiti se za strategiju od dva zaustavljanja u toku jedne od najdužih trka u kalendaru.

"Prosto nemam pojma zašto ovde pobeđujem tako često", rekao je Šumi posle sedme pobede na stazi u Montrealu. "Odabrali smo drugačije gume od ostalih, dobro pripremili bolide i pouzdali se u sjajnu strategiju koja nam je donela pobedu." E sad, bilo je još timova koji su optirali dva zaustavljanja u boksu, ali njihovi bolidi i vozači nisu isto što i šampion i Rubens Barikelo, koji su po broju najbržih krugova dominirali prošle nedelje. Kad isprednjače, kad imaju čistu situaciju ispred sebe, onda ih ništa ne može sprečiti da naprave dobru razliku i obezbede "rezervu" vremena koja im garantuje da će i posle promena guma i dolivanja goriva biti u vrhu po prolasku kroz cilj. Rubinjo je posle pričao da je "pokušavao da prestigne Šumija, ali ipak nije uspeo", na šta su neki tifozi sarkastično odgovorili – "aha, baš se nešto pitamo…"

Iako su se dobro plasirali na kraju trke, oba vozača Vilijamsa izgubila su bodove zbog tehničke greške tima. Da vas, dragi čitaoci, poštedim detalja, radi se o nečemu što ima veze sa kočnicama. Ralf je posle diskvalifikacije rekao da lično izvinjenje šefa tima Frenka Vilijamsa za "glupu grešku" zbog koje je izgubio pehar za drugo mesto "nije dovoljno" i dodao da su "pravila takva kakva su i da kaznu moramo prihvatiti bez obzira na to koliko teška bila". Posle je lamentirao nad svojom sudbinom pitajući se "šta je on bogu skrivio da mu se dešavaju takve stvari", dodao da je "posle svega možda trebalo da se dobro napije", ali je potom rekao da već za nedelju dana ima šansu da "dobrim rezultatom olakša sebi". Slično je zaključio i Montoja (četvrti) koji je rezignirano konstatovao da se takve stvari jednostavno dešavaju. Inače, zbog iste tehniče neregularnosti diskvalifikovani su i vozači Tojote.

Moram priznati da mi je bilo veoma krivo zbog greške koju je na zvaničnom treningu napravio Takuma Sato (BAR), pa je startovao sa linije boksova. Hoću reći, počinjem da navijam za tog Japanca jer mi se njegov način vožnje sve više sviđa. Volim brate beskompromisne trkače, pa to ti je. Posle mu je (opet) prolupao motor, ali dobro se do tada nosio sa ostalima. Da je hondin motor ipak veoma respektabilan pokazao je Dženson Baton koji je na kraju (posle dpomenute diskvalifikacije), osvojio treće mesto.

Najviše razloga za gorčinu ipak imaju vozači Renoa – Truli i Alonso. Pokazalo se po ko zna koji put da sjajna startna mesta ne znače i dobar plasman na kraju trke. "Mislim da smo propustili šansu, a mogli smo čak i da ‘pucamo’ na prva dva mesta", rekao je tehnički direktor tima Pet Sajmonds. Kvar vešanja i prolupavanje motora ipak su razvejali sve nade tima koji je izuzetno snažan ove sezone. Ako je za utehu, mnogim znalcima će Brijatorijeva ekipa biti glavni favorit iduće sezone.

Meklaren je imao još jedan dan koji valja što pre zaboraviti, bez obzira na bodiće koje su iščipkali pre svega zahvaljujući strogoj primeni pravila zbog kojih su četiri vozača "kaširana" iz poretka. Kimi Raikonen ipak veruje u novi motor i "preti" da će na sledećoj trci i on i Dejvid Kultard igrati kudikamo značajniju rolu.

Na kraju, moram reći i to da ili nisam pažljivo pratio ili još nema vesti da je pronađen dijamant izgubljen na trci u Monte Karlu.

Na čuvenoj stazi u Indijanapolisu već ove nedelje je trka za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država.

Iz istog broja

Matematika i rat

Jednačina mirovnog sporazuma

Slobodan Bubnjević

Fudbalsko prvenstvo Evrope

Svi u grču, osim Grčke

Krešimir Zicer

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu