Mozaik

Formula 1

Stambolski paša

Trećom uzastopnom pobedom u Istanbulu Ferarijev as Felipe Masa zaslužuje sve pohvale, ali neki njegovi postupci tokom trke ukazuju na još neke stvari

Stambolski paša 1

Jedna od staza na kojoj prvo startno mesto ne znači i prvo mesto na podijumu jeste ova na kojoj je prošle nedelje vožena trka za Veliku nagradu Turske. Vozači je vole i zbog "otvorenosti" jer ima dosta mogućnosti za preticanje, za pravo trkanje. To smo i videli, ali i još ponešto što ovu trku svrstava u red veoma signifikantnih, he, da se malo i ja frljnem stranom rečju. A scena na startu je izgledala uobičajeno, baš kao da će to biti još jedan rutinski obavljen posao za timove i vozače. Ali…

Odmah posle starta Felipe Masa (Ferari) lako je sačuvao i dobrano zaseo na prvo mesto. Luis Hamilton (Meklaren) odmah je pretekao timskog drugara Heikija Kovalainena koji je loše startovao, valjda je bio isuviše impresioniran drugim startnim mestom koje je osvojio prvi put u karijeri, a onda ga je nakratko napao Kimi Raikonen (Ferari), koji je, videvši da od obilaženja nema ništa, bremzao pred prvom krivinom, ama nedovoljno. Prednjim krilcem je pocepao Heikijevu zadnju levu gumu taman toliko da ne eksplodira, nego da iz nje krene da "puva" pa se Kovalainen jedva dovukao do boksa. Za njega je dobar plasman otišao dovraga, ali ne i dobro trkanje. Uspeo je ne samo da "uhvati" poslednje trkače već ih je potom redom preticao na uživanje gledalaca i trku završio na dvanaestom mestu. I sam je zato posle rekao novinarima da je ovo bio "najkompetitivniji vikend za njega". He, opet te strane reči…

Dok je Masa žestoko forsirao u prvim krugovima i mic po mic pravio razliku u odnosu na Hamiltona, postavilo se prvo ozbiljno pitanje – šta se dešava sa Meklarenom. Pazite, Felipe ima pun rezervoar, strategiju od dva zaustavljanja u boksu tokom trke, a Luis sa mnogo manje goriva i strategijom od tri zaustavljanja ne samo da ne može da ga stigne, već počinje da zaostaje za gotovo trećinu sekunde po krugu!? Ako je pak kod Meklarena sve u redu, onda to samo može značiti da je Ferari bolji nego na početku sezone. Ali neeee… "Velika" kontroverza pre trke povodom u najmanju ruku čudnog izbora guma koji je napravio Luis, a time i strategije od tri zaustavljanja u boksu razrešena je ovako. Naime, pre kvalifikacija Luis je pričao da je to "samo njegov izbor", pa kad se plasirao "tek" na treće startno mesto, posle kratkog vajkanja nastavio je tvrdoglavo da ponavlja isto podupirući to "telemetrijskim podacima koji su dobri", da bi posle trke tokom koje je, naravno, tri puta svraćao u boks, rekao novinarima da je ideja o takvoj strategiji došla od strane proizvođača guma Bridžston.

Stambolski paša 2

"Strepeli su da gume neće izdržati, baš kao i prošle godine i naterali su nas na takvu strategiju smatrajući da je to najbezbedniji put", rekao je Hamilton i dodao da zbog toga "nije bio u tako dobroj poziciji da na kraju pobedi".

Ajd i to na stranu, ali šta da radimo sa činjenicom da ga je Masa ostavio iza sebe i pred kraj trke, posle svih svraćanja u boks? Da li je vozio odlično? Naravno, to niko ne spori, ali kad svi u timu govore više o njegovoj sjajnoj vožnji, a manje o performansama bolida, onda nešto nije u redu. Dodajmo ovome da su i šef tima Ron Denis i sam Luis Hamilton horski rekli: "Smanjili smo razliku u odnosu na Ferari." Ahaaaa…

Čukanje sa Kovalainenom u prvoj krivini koštalo je i Kimija. Oštetio je prednje krilce taman toliko da zbog vibracija nije mogao iz bolida da izvuče maksimum. Dobro, napravio je najbrži krug trke (vidi okvir) i na cilj stigao treći, malo li je to u izbornom danu?

"Bolje je šest bodova nego nijedan", prokomentarisao je incident sa Kovalainenom. "Iznenada je zakočio i nisam mogao da izbegnem kontakt, a na prvom svraćanju u boks mogao sam da napravim i bolji izbor guma. Mada, posle trke je lako pričati."

Valja dodati da je, po rečima sportskog direktora tima Luke Baldiserija, Kimi mogao da se domogne drugog mesta da je Masa odigrao timski. Naime, u dvadeset trećem krugu je, po njegovim rečima, Brazilac "isuviše lako pustio Hamiltona da ga obiđe" i dodao kako bi "da je samo dva kruga duže odolevao, bilo dovoljno Raikonenu da se dokopa drugog mesta". Masa je na to odgovorio kako je Karibijac bio "isuviše jak", mada je na konferenciji za novinare posle trke izjavio kako je prilikom obilaženja u sebi rekao nešto sasvim drugo. Citiram: "OK, prođi, ali posle sledećeg pit-stopa videćemo kako će biti", završen citat. Baš zbog ovakvog njegovog postupka tumačim ovo kao nagoveštaj "prljave" borbe, pa i moguće eskalacije, opet strana reč, za sada pritajene netrpeljivosti dva Ferarijeva vozača koji podjednako pretenduju na titulu šampiona na kraju duge sezone u kojoj je svakakav rasplet moguć. Mislim, prerano je za zaključak da "ima nešto trulo u…" Ferarijevom timu, ali da se nešto u tom smislu dešava, dešava se.

Dvojac BMW-a, Kubica i Hajdfeld, koji su kroz cilj prošli kao četvrti i peti, dokazali su da je ovaj tim "prvi od ostalih". Posle kvalifikacija činilo se da Robert neće proći tako dobro, ali fino podešavanje bolida pred trku dalo je odličan rezultat. Malo je falilo da prestigne Kimija i dokopa se podijuma, ali je Finac ostao duže na stazi pred prvo svraćanje u boks, taman toliko da ga prestigne. Potom je Poljak odustao od jurnjave i vozio na zicer. Ni Nik nije imao šanse njega da stigne, a nije se preterano ni trudio što je i potvrdio posle trke rekavši da je "napredak od devetog na startu do petog mesta na cilju najviše što sam mogao da uradim". Fernando Alonso (Reno) napravio je još jedan dobar rezultat, na cilj je stigao šesti. Možda je baš on najviše profitirao od konfuzije u prvoj krivini jer je napredovao za dva mesta, ali je bilo očigledno da više od toga nije mogao da učini. Mada, valja reći da je bilo zadovoljstvo gledati kako se trka, a potom i obilazi Marka Vebera (Red Bul Reno), koji je na cilj stigao sedmi. Osmo mesto i jedan bod osvojio je Niko Rozberg (Vilijams), koji je potom izjavio da je "veoma srećan zbog postignutog rezultata, posebno zbog dobrog starta kada sam obišao Hajdfelda, Kultarda (Red Bul) i Trulija (Tojota). Dao sam potom sve od sebe i mislim da sam stvarno imao fantastičan vikend."

Ova trka ostaće upamćena i po rekordu koji je postavio Rubens Baričelo – 257 startova na trkama Formule 1, više nego ijedan drugi vozač dosad! Rekao je tim povodom kako bi voleo da stigne do tristotog starta, što znači još dve sezone za volanom bolida, ali kako .stvari stoje, teško da će to biti u timu za koji sada vozi, jer ukoliko ne poboljša rezultate, pre svega ako ne bude brži na stazi, dobiće pedalu iz Honde već na kraju ove sezone.

Za bizaran detalj iz Istanbula postarala su se dva avlijanera od kojih je jedan lunjanje po stazi platio glavom kada ga je tokom (pred)trke bolida GT2 serije u punoj brzini udario Bruno Sena. Drugi džukac je pretekao jer su ga dok je švrljao stazom pred samu trku F1 uhvatili redari. Sledeća trka je 25. maja u Monte Karlu, za Veliku nagradu Monaka i za očekivati je da će timovima biti najvažnije kvalifikacije jer u osamdeset odsto slučajeva vozači kroz cilj prolaze po redosledu kako su se plasirali na startu. Osim ako se tokom trke ne zakucaju u ogradu.

DHL Najbrži krug

Branilac trofeja Kimi Raikonen po drugi put zaredom bio je najbrži i osnažio poziciju na tabeli za ovogodišnji trofej DHL Najbrži krug. U dvadesetom krugu obišao je stazu za jedan minut, dvadeset sedam sekundi i tri desetinke. Tako se popeo na prvo mesto, Heiki Kovalainen je drugi, a Nik Hajdfeld treći na tabeli DHL Najbrži krug.


Poredak vozača

1. Raikonen (Ferari)….35
2. Masa (Ferari)….28
3. Hamilton (Meklaren)….28
4. Kubica (BMW Zauber)….24
5. Hajdfeld (BMW Zauber)….20
6. Kovalainen (Meklaren)….14


Poredak timova

1. Ferari….63
2. BMW Zauber….44
3. Meklaren….42
4. Vilijams….13
5. Red Bul….10

Iz istog broja

Karađorđevo

Rajske ruševine

Predrag Ž. Vajagić

Eurosong 2008

Groznica bez izbora

Tamara Skrozza

Nove vojske bivše Jugoslavije - nastavak iz prošlog broja

Drugi put u dva veka

Jasmina Lazić

Istraživanje – Nove vojske bivše Jugoslavije (12)

Do bande i nazad

Dejan Anastasijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu