Mozaik

Formula 1

Spektakl za kraj 2

S. Fetel slavi pobedu u Abu Dabiju. foto: reuters

Spektakl za kraj

Najave da će ambijent na poslednjoj trci ove sezone biti fantastičan ni iz daleka nisu bile tačne. Sve je bilo mnogo iznad očekivanja

Nova staza na novom veštačkom ostrvu, neobičnog dizajna, ali atraktivna za vozače i gledaoce, sjaj, bogatstvo i glamur na i oko tribina, bili su pravi praznik na završetku ovogodišnje sezone. Velika nagrada Abu Dabija ostaće upamćena pre svega po spektaklu koji je pratio trku, jer je takmičarski deo već bio obavljen u Brazilu gde je Dženbson Baton osvojio titulu šampiona za sebe i za tim, pa je jedina nepoznanica bila da li će Meklaren osvojiti treće mesto u ekipnoj konkurenciji ili će usamljeni Kimi Raikonen doneti "bronzu" Ferariju. U prvom delu trke to je još izgledalo verovatno jer je već bivši šampion Luis Hamilton (Meklaren) odustao zbog kvara na kočnicama, ali loša taktika i rašrafljeni bolid nisu bili alat kojim je Finac mogao da ostvari podvig. Tako je jedanaestim mestom veliki fajter i svojevremeno jedan od najbržih na stazi završio epizodu "voziti za Ferari" i stavio se na spisak onih koji traže angažman za sezonu koja dolazi. Naime, pored Felipea Mase, za sledeću sezonu angažovan je Fernando Alonso. Kimija povezuju sa nekoliko timova, ali isto tako i sa ooooogromnom sumom koju traži za ugovor. Najverovatnije je da će ga angažovati Meklaren.

E sad, da se vratim trci… Po odustajanju Hamiltona na stazi dvojcu Red Bula – Fetelu i Veberu – nije bilo teško da diktiraju tempo i rutinski prođu kroz cilj kao i prvi i drugi čime su samo podvukli da su najprijatnije iznenađenje ove sezone.

Spektakl za kraj 3
S. Fetel

"Biti drugi (u generalnom plasmanu vozača i konstruktora, prim. aut.) za nas je veliki uspeh", rekao je šef tima Kristijan Horner. "Mi smo po mnogim merilima mlad tim, tek nam je peta godina u Formuli 1, a bili smo u trci za titulom sve do pred kraj sezone. Nismo je izgubili na trci u Brazilu zbog toga što su Dženson i Ros Bron dominirali na početku šampionata, i od tada smo samo mogli da ih jurimo."

Sjajna serija od šest pobeda na početku sezone BronGP bolida ipak je bila nedostižna i pored činjenice da su u drugoj polovini sezone vozači Red Bula pet puta bili prvi. Greške koje je Fetel pravio na startu sezone isuviše mnogo su ga koštale, na šta se osvrnuo i aktuelni šampion.

"Neiskustvo je ono što mu nije išlo u prilog", rekao je Baton novinarima. "On je dobar, veoma dobar za svoje dvadeset dve godine, ali videli smo da ima još toga što treba da nauči. Nije bio dovoljno konzistentan tokom čitave sezone."

OK, ima dosta istine u tome, ali mali Nemac je ipak dobrano gurnuo nogu u vrata koja vode ka tituli i mnogi se klade da će u narednoj sezoni ponovo igrati jednu od glavnih uloga. Inače, Fetel i Veber su već potpisali da će za isti tim voziti i dogodine.

Šampionski tim je u Abu Dabiju postigao odličan rezultat, Baton je bio treći, pred sam kraj se čak činilo da može da prestigne Vebera, a Barikelo je bio četvrti. Taman lepo da se oprosti od tima i ode da se odmori jer spada među retke vozače koji su već dobili angažman za sledeću sezonu. Naime, gazda Frenk Vilijams je već angažovao njega i mladog Nika Hulkenberga, bivšeg šampiona u mnogim kategorijama, uključujući i Formulu 2.

"Veoma nam je drago što je Rubens dobio angažman", rekao je tim povodom Ros Bron. "Barikelo je bio sa nama četiri godine i smatramo ga najiskusnijim i veoma talentovanim vozačem, čiji je doprinos ekipi u tom periodu bio vrlo značajan." Bron će, sva je prilika, osim Batona s kim se pregovara samo o parama koje bi bile dovoljne da stavi potpis na novi ugovor, dogodine angažovati Nika Rozberga uz blagoslov Mercedesa, koji će kupiti deo akcija tima.

Možda se kao iznenađenje može posmatrati peto mesto koje je u Abu Dabiju osvojio Nik Hajdfeld (BMW Zauber), ali gledajući stvarno odličnu vožnju, mislim da je zaslužio da tako zatvori stranicu saradnje sa timom koji napušta Formulu 1. Zanimljivo je da su mu, zbog svega što je tokom proteklih sezona učinio za ekipu, vlasnici firme – poklonili bolid koji je vozio!

Kamui Kobajaši (Tojota) je i u Abu Dabiju fantastično vozio i posle starta sa dvanaeste pozicije osvojio šesto mesto i prve bodove na svojoj drugoj trci u karijeri vozača Formule 1. Izuzetno važno u situaciji kada u Tojoti šefovi odlučuju o tome da li uopšte da ostanu u takmičenju, pa ako ostaju, onda i o budžetu za sledeću sezonu i vozačima koje će angažovati. S obzirom na to da ima rang "Tojotinog junior vozača", gotovo je izvesno da ako tim ostane u takmičenju, Kobajaši ima angažman. Nadam se tome pre svega zbog sjajnog trkačkog nerva koji je pokazao i u svom prvom nastupu, a i u Abu Dabiju, gde je odlično obilazio i blokirao Kimija, na primer, na samom startu trke. Jarno Truli (Tojota) prošao je sedmi kroz cilj i to je, sva prilika, bio njegov "labuđi pjev" u Formuli 1, jer je malo verovatno da će naći angažman u sledećoj sezoni pošto se priča da će drugi bolid biti ponuđen Heikiju Kovalainenu.

Sebastijan Buemi je osvojio poslednji bodić na trci u Jas marini. Odlična pozicija u pregovorima za narednu sezonu za koju šefovi još nisu odlučili koga od vozača da angažuju. Slična je priča i u Renou, gde su potvrdili ugovor sa Robertom Kubicom, ali se još ne zna da li će drugi bolid voziti Glok ili Grožan. Bez vozača u angažmanu su i Toro Roso, kao i timovi koji će debitovati u sledećoj sezoni – Kampos Meta, Lotus, Majnor i USF1, svi sa motorima Kosvort.

E, baš o tome i drugim detaljima pred narednu sezonu pisaću, a vi čitati, bože zdravlja, negde početkom marta jubilarne 2010. godine. Do tada, budite mi zdravi i veseli!

Spektakl za kraj 4

Iz istog broja

Gašenje Praxisa, 35 godina

Jedan od kobnih trenutaka

Lino Veljak

Prekidač za život

Istraživanje smrti

Slobodan Bubnjević

Dosije – Visokotehnološki kriminal

Operativni rad na Jutjubu

Marija Vidić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu