Mozaik

Formula 1

Rutinski dosadno 2

foto: reuters

Rutinski dosadno

Favoriti za osvajanje titule su ziheraški čipkali bodiće, a ostali su vozili za slavu. Publika se za to vreme uglavnom dosađivala

Kada se Rubens Barikelo (Bron GP) zakucao u ogradu pola minuta pre kraja subotnjih kvalifikacija za Veliku nagradu Singapura, a sudije odlučile da čitavu stvar prekinu, prekinuti su brzi krugovi bar četvorice vozača koji su mogli da se plasiraju bolje na startu pred trku u nedelju. Na uličnoj stazi Marina bej, koja po rupama na pojedinim deonicama više liči na oranicu u okolini Rume i na kojoj ima manje mogućnosti za obilaženje nego na trci u Monte Karlu, to je značilo da će se poredak tokom trke promeniti: a) prilikom samog starta trke; b) ako nekome prolupa motor; c) ako se neko skrši i d) ako mehaničari ili vozači naprave brljotinu u boksu. Očigledna nastava koju častim terminom "trka" pokazala je da se sve dešavalo upravo tako.

Luis Hamilton (Meklaren) bio je prvi na startu i pobedio je. Vozio je rutinski sigurno, agresivno taman koliko treba i bio dovoljno koncentrisan da izbegne glupost koju je napravio na prethodnoj trci u Monci kada se dva kruga pred kraj potpuno budalasto zakucao u ogradu i protraćio treće mesto. Samo su dva vozača imala brzinu dovoljnu da ga ugroze – Sebastijan Fetel (Red Bul) i Niko Rozberg (Vilijams), koji su mu u poslednjoj trećini trke disali za vratom. Tu trunku uzbuđenja koju je svaki pošteni ljubitelj trkanja željno očekivao, upropastili su baš gorepomenuti i to zbog sopstvene gluposti! Fetel je prilikom poslednje promene guma i dolivanja goriva u samom boksu vozio 1,6 kilometara brže od "stotke" koliko je dozvoljeno pa su mu sudije rebnule kaznu ponovnog prolaska kroz boks pa sad o tituli može da razmišlja samo načelno. Mali Rozberg je bio još brljiviji. On je posle izlaska iz boksa nagario muški, lagano se zaneo, sasvim dovoljno da nagazi "belu debelu" što bi kazao Čkalja u "Kamiondžijama", pa je i on dobio istu kaznu. Čiča miča i gotova priča.

Od pomenutih gluposti najviše je polzovao Timo Glok (Tojota), koji je posle dobrog starta sa šestog zaseo na četvrto mesto. Manje pomenuta dva na kraju i eto njega na podijumu! Slično je bilo i sa trećeplasiranim Fernandom Alonsom (Reno), koji je tim častio prvim podijumom ove sezone. He, tek da im pred odlazak i pokaže šta gube. Naime, njegov prelazak u Ferari je gotova stvar, jedino što je preostalo jeste isplata odštete Kimiju Raikonenu, tričavih pedeset miliona dolara, pre nego što Finac ode u Meklaren sa sve svojim i novim sponzorima. Četvrti je kroz cilj prošao Fetel, a Bronov dvojac, Baton i Barikelo završili su trku na petom i šestom mestu, nedovoljno da pred tri preostale trke podignu uzbuđenje u borbi za šampionat. Mada… Sedmi je bio Heiki Kovalainen (Meklaren) i kako sada stvari stoje kada su angažmani za sledeću sezonu u pitanju, može se lako dogoditi da ovo bude njegova poslednja sezona u Formuli 1. Poljak Kubica (BMW Zauber) je bio osmi pošto je sjanu vožnju njegovog timskog kolege Nika Hajdfelda upropastio brljivi Zutil (Fors Indija), koji se posle piruete u jednoj krivini vraćao na stazu kao muva bez glave i prosto otkinuo zadnje vešanje Nikovog bolida.

I? Pa mislio sam da dam nekoliko citata, ali mi advokati Nedeljnika nisu na vreme javili smem li to da uradim i koliko će me/nas koštati ako popijemo tužbu po Dinkićevom Zakonu o informisanju, koji je predsednik potpisao brže nego što Kimi vozi na pravcu u Monci. Tako mi ostaje samo da obavestim dragog čitaoca da, pošto je redosled u šampionatu vozača i konstruktora u najvećoj meri izvestan, svima nama ostaje nada da će vozači tri preostale trke voziti za svoju i našu dušu, da će im biti do prestiža, a to odmah znači i da će trke biti atraktivnije od ove ubitačne dosade koju smo gledali u prenosu trke iz Singapura. Sledeća je već u nedelju, za Veliku nagradu Japana na stazi Suzuka.

Rutinski dosadno 3

Iz istog broja

Severni put

S one strane Sibira

Slobodan Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu