Mozaik

Formula 1

Puna porcija uzbuđenja

Izgleda da s vremena na vreme dođe trka na kojoj se oslobodi nagomilana negativna energija i potisnuta napetost

Puna porcija uzbuđenja 1
Uvećana

Ništa nije ukazivalo na to da će trka za Veliku nagradu Španije na stazi Katalunja nedaleko od Barselone biti jedna od najuzbudljivijih u ovoj sezoni i trka koja ozbiljno konkuriše da uđe u anale F1 po (malom) broju vozača koji su se dokopali cilja. Lepo vreme, staza koju svi odlično poznaju jer se na njoj rade zimski testovi, pomalo čak i dosadna jer ima malo mesta za preticanje, a i pun mesec je bio nedelju dana ranije pa metereopate, ako takvih ima među vozačima, nisu imale nijedan razlog da "lude na mesečini" kako to lepo kaže moj drug Saja iz radio-aparata. I raspored na startu je bio očekivan, mada… Fernando Alonso (Reno) zapanjio je sve osvojivši drugu startnu poziciju, a posebno zbog činjenice da je bio sporiji od Kimija Raikonena (Ferari) za samo osam hiljaditih delova sekunde! To niko nije očekivao posle relativno slabih rezultata s početka sezone, a i šef tima, stari lisac Flavio Brijatore je u izjavama "obećavao" skromne rezultate. Kad ono međutim… Toj činjenici, pre svega, treba zahvaliti što se oko staze načičkalo sto trideset hiljada gledalaca. Nego, da se vratim ja na trku…

Puna porcija uzbuđenja 2

Rekoh već, iza pomenuta dva vozača uobičajen redosled, Masa (Ferari), Hamilton (Meklaren), Kubica (BMW Zauber), Kovalainen (Meklaren), Veber (Red Bul Reno) što je bilo drugo iznenađenje, a potom ostali, njih još petnaest. Kao što se i očekivalo, Kimi je na startu hladnokrvno i efikasno obavio ono što se od njega i očekivalo – zaseo je na prvo mesto i tu ostao do kraja trke. Posle pobede u Španiji preuzeo je vođstvo u generalnom plasmanu, a italijanska štampa nije štedela komplimente poput: "Finac je jedini kandidat za šampionsku titulu" ("Korijere de lo sport"); "Nisu načinili ni najsitniju grešku… Meklaren i BMW su daleko iza njih" ("Gazeta de lo sport"); "Raikonen i Masa osvojili Španiju i demonstrirali apsolutnu nadmoć Ferarija" ("Tutosport").

Puna porcija uzbuđenja 3

E sad, malo o zanimljivim detaljima same trke… Felipe Masa je već u prvoj krivini obišao Alonsa koji se malo kao branio, ali džaba. Ono što je sad već postalo uobičajeno, da Ferarijev dvojac potom među sobom odlučuje o pobedniku trke, bilo je rešeno već posle prvih desetak krugova kada se videlo da Brazilac ne može da se približi Fincu do razdaljine koja obećava šansu za preticanje, pa je već tada izgledalo kao da je odustao od jurnjave. Hamilton je takođe pokušao da obiđe Katalonca, bezuspešno, baš kao što su bili pokušaji Kubice i Kovalainena da obiđu Karibijca. E sad, iza njih su se u prvoj krivini dokačili Zutil (Force India) i Fetel (Toro Roso), za koje je trka bila gotova, ostali su se nekako provukli oko dvojice odustalih, ali zbog krhotina koje su posle sudara ostale na stazi sudije su odlučile da dok tamošnja "gradska čistoća" ne obavi svoje bolide predvodi automobil za usporavanje.

Kad se i to obavilo i kad je trka nastavljena, Kimi je opet napravio za njega odgovarajuću razliku u odnosu na Masu, trka je ušla u rutinu, vozači su "čipkali" koju desetinku sekunde od rivala očekujući prvi odlazak u boks na zamenu guma i dolivanje goriva. Pošto se ni tada nije dogodilo ništa spektakularno, za uzbuđenje se pobrinuo Kovalainen kome je posle pravca, pri brzini od oko dvesta četrdeset kilometara na sat, delić sekunde pre nego što će "leći" na kočnicu pred prvom krivinom, pukla prednja leva guma i Finac se iz sve snage zakucao u naslagane gume od kojih je načinjen zaštitni zid, a timski kompjuteri su zabeležili da je brzina bolida u trenutku udara bila sto trideset kilometara na sat! Prizor je stvarno izgledao jezivo, moja starica majka (trku sam gledao kod nje, uskršnji ručak je bio u pitanju), promrmljala je nešto kao "strašno kako gine ta mladost", baš se nasekirala i baš joj je laknulo kad su posle desetak minuta izvukli Kovalainena koji je sa nosila mahnuo gledaocima i podigao palac da signalizira kako je OK. Odvezen je u bolnicu, pokazalo se da ništa nije polomio…

"Malo me bole glava i vrat, ali sam dobro", rekao je Heiki novinarima u utorak. "Ne sećam se ni samog incidenta, ni šta se posle dešavalo, ali želim da zahvalim hitnoj službi kraj same staze i svima koji su mi ovih dana slali poruke, mnogo mi je to značilo", zaključio je Kovalainen koji će, sva je prilika, propustiti sledeću trku, mada…

Možda je najveći tragičar trke bio Fernando Alonso koji je solidno vozio iza vodećeg dvojca, napravio lepu razliku u odnosu na Hamiltona i dva BMW Zaubera, efektno obavio pit stop da bi mu u trideset petom krugu prolupao motor pa je morao da odustane.

"Ovo je za mene bio slatko gorki vikend", rekao je posle trke Katalonac komentarišući svoju odličnu startnu poziciju i odustajanje, a potom dodao: "Približili smo se nivou Ferarija i BMW-a, mislim i nadam se da je došlo vreme da ponovo uživamo u trkanju i mada sam razočaran zbog odustajanja, lepo je iznenađenje što smo u boljoj formi nego što smo se nadali."

Kubica je na cilj stigao četvrti iako je loše startovao, a posle je izjavio kako "ne bi verovao da mu je dan pre trke neko rekao da će kroz cilj proći sa samo pet sekundi zaostatka". Lepi bodići za BMW, još da se Hajdfeld dokopao bodića – puna kapa, ali džaba, stigao je deveti. Peti je bio Veber (Red Bul Reno), posle njega je prošao Baton (Honda), koji je možda i najviše polzovao zbog sudara i odustajanja tokom trke, osvojivši time prve bodove u ovoj sezoni, ali je pokazao veliku upornost jureći Nakađimu (Vilijams Tojota) koga je pretekao pred sam kraj trke. Truli (Tojota) se dokopao jednog boda, onog za osmo mesto. I na ovoj trci je jurodivi Kultard (Red Bul) našao žrtvu – Gloka (Tojota). Pred samom prvom krivinom mu je "zalupio" vrata taman toliko da mu probuši gumu i okonča mu trku. Sudije nisu smatrale da Dejvida treba kazniti zbog toga, ali su mu rebnuli kaznu od četiri hiljade evra zbog toga što se nije pojavio na paradi vozača pre trke. Šta još reći? Pa čini mi se da je ovo bila jedna od onih trka na kojoj se bez nekog velikog razloga prosto "prospe" nagomilana loša energija, eksplodira potisnuta napetost i sve krene naopako. Oni koji vole sudare na trkama dobili su punu porciju i repete pride, ali najvažnije je da se sve dobro završilo po zdravlje onih koji su se sudarali i odustajali.

E da, umalo da zaboravim, izgleda da je "Vreme" prilično čitano u krugovima F1 jer su posle teksta u kome sam napisao da Hamiltonu treba i psiholog, a stari as Džeki Stjuart savetovao čak da angažuju trenera, isto pitali šefa tima Rona Denisa koji je odbrusio: "Nikad, ali nikad ne bih angažovao vozača kome neko treći treba da govori kako da vozi bolid!" Sledeća trka je 11. maja u Istanbulu za veliku nagradu Turske.

DHL Najbrži krug

Neverovatno, ali istinito! Tek na četvrtoj trci u ovoj sezoni branilac trofeja Kimi Raikonen uspeo je da se "zapljune" na listu pretendenata za ovogodišnji trofej DHL Najbrži krug. U četrdeset šestom krugu obišao je stazu za minut i dvadeset jednu i po sekundu i postao treći pretendent za ovu titulu. Prvi je i dalje Heiki Kovalainen, a Nik Hajdfeld je drugi na tabeli DHL Najbrži krug.


Poredak vozača

1. Raikonen (Ferari)…29

2. Hamilton (Meklaren)…20

3. Kubica (BMW Zauber)…19

4. Masa (Ferari)…18

5. Hajdfeld (BMW Zauber)…16

6. Kovalainen (Meklaren)…14


Poredak timova

1. Ferari…47

2. BMW Zauber…35

3. Meklaren…34

4. Vilijams…12

Iz istog broja

Prva Srpkinja na Evroviziji

Probijanje gvozdene zavese

Vladan Stošić

Vinčanska kultura

Prvi balkanski kovač

Slobodan Bubnjević

Istraživanje – Nove vojske bivše Jugoslavije (11)

Vojska Srbije, drugi put u dva veka

Jasmina Lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu