Mozaik

Formula 1

Povratak Meklarena

Ako je Šumi po svoj prilici izgubio svaku šansu da ponovo bude šampion, Kimi je u Barseloni uhvatio zadnji voz u borbi za titulu

Povratak Meklarena 1

Meklarenov šef Ron Denis odavno nije bio tako zadovoljan kao posle trke za Veliku nagradu Španije. Odahnula je i njegova porodica kojoj se popeo na vrh glave svojim dugotrajnim lošim raspoloženjem, a vratio mu se i britak jezik jer je posle pobede Raikonena kratko rekao novinarima: "Bili smo ekstremno dominantni!" Da su bili ubedljivi – jesu, ali zato je trka bila pomalo dosadna jer je Kimi od samog početka pravio razliku u odnosu na ostale i vrlo brzo je postalo jasno da Alonso (Reno), koji je bio drugi, ne može da mu parira.

"Tek posle prvog svraćanja na dolivanje goriva, postao sam svestan koliko sam isprednjačio i, mada sam se prilikom izlaska iz boksa malo uplašio jer motor nije povukao kako treba, ipak je sve bilo u redu i mogao sam mirno i bez forsiranja da vozim do cilja", izjavio je Finac posle trke. Stručnjaci inače procenjuju da je Raikonen uhvatio poslednji priključak u borbi za titulu, a način na koji je to ostvario samo je dodatni argument za tvrdnju da je reč o najozbiljnijem pretendentu. Huan Pablo Montoja u Španiji nije imao sreće. Iako je sjajno vozio drugi zvanični trening, napredovao za čak pet mesta i odlično startovao, ipak je bio žrtva gužve, pa je nakratko bio sa oba leva točka na travi. Ipak, prgavi Kolumbijac odmah je počeo da uzvraća obišavši aktuelnog šampiona, a onda su počeli pehovi. Najpre se okrenuo na stazi ali, osim nekoliko izgubljenih sekundi, veće štete nije bilo, a onda se prilikom prvog svraćanja u boks zaglavilo crevo za dolivanje goriva pa je morao da napravi još jedan krug i već tada je bilo jasno da može da se oprosti od boljeg plasmana. Ron Denis je i sam rekao posle trke da je pomenuti kvar jedini razlog što i Montoja nije trku završio na nekom od preostalih mesta na podijumu.

"Osećam se kao da sam pobedio", izjavio je drugoplasirani Fernando Alonso. "Moji navijači su se nadali da ću biti prvi, ali imao sam malih problema i iako smo svi mislili da je Meklaren malo brži od nas ipak i pored maksimuma koji sam dao nisam mogao da ugrozim Kimija." Španac je u svih pet trka ove sezone bio na podijumu, tri puta pobedio, vodi u generalnom plasmanu sa 44 boda i najozbiljniji je kandidat za ovogodišnjeg šampiona, pre svega zbog činjenice da su se Renoovi bolidi pokazali kao veoma pouzdani. To priznaju i konkurenti i smatraju, poput Rona Denisa, da samo "odustajanje Španca na nekoj od preostalih trka može pomoći ostalim pretendentima da ga ugroze". Đankarlo Fizikela je stigao na cilj peti, a uz Montoju on je među malobrojnim vozačima koji su razbijali dosadu jer se svojski trudio da prestigne rivale što je i pred kraj trke učinio atraktivno obišavši Marka Vebera (Vilijams), koji je upropastio sjajno drugo startno mesto i trku završio kao šesti.

Tojotina ekipa je i u Barseloni pokazala da je odlična. Truli je zauzeo treće, a mlađi Šumaher četvrto mesto i to u direktnoj borbi tokom čitave trke. Ne samo da je to pokazalo da nema timskih naređenja već su gledaoci imali priliku da uživaju u dobrom trkanju od koga je Ralf ipak odustao pred sam kraj jer se jasno videlo da su gume toliko istrošene da je u krivinama jedva smirivao bolid koji je imao naglašenu "izletničku tendenciju". Fizikela je posle trke izjavio da mu je baš zbog borbe sa timskim kolegom i da je to bila "jedna od najboljih trka u dosadašnjoj karijeri", da je "Ralf bio veoma brz i da je verovatno zaslužio da bude na podijumu". Poslednji bod oteo je Dejvid Kultard (Red Bul rejsing), koji je na svakoj dosadašnjoj trci osvajao poene.

Posebna priča je ekipa Ferari. Šumaher je opet uprskao na nedeljnom zvaničnom treningu, ali je na samoj trci delovao sigurno, verovatno se pouzdajući u taktiku maestralnog Rosa Brona, što ga je u jednom trenutku dovelo i do trećeg mesta. E, onda su počeli problemi sa gumama. Iako je Šumi posle odustajanja izjavio da je "najverovatnije nagazio na nešto na stazi", ipak se pokazalo da su se obe leve gume jednostavno – izduvale! Odmah je smišljen i fazon pa su se pojavile nalepnice sa likovima iz crtaća – Kamenka i Kremenka – čiji se "kamenomobil" kotrlja na "flintston" gumama. Glavni čovek Ferarija Luka di Montezemolo oštro je reagovao rekavši da imaju "veoma konkurentan bolid, a problematične gume" i da je zbog novih pravila kojima je zabranjena zamena guma tokom trke Formula 1 postala "šampionat proizvođača guma, a ne bolida". Šef "bridžstonovog" tima Hisao Suganuma je, inače, rekao da će zbog svega "pokrenuti istragu". Ipak, mala je to uteha za činjenicu da je ovo odustajanje praktično značilo da se Šumi može oprostiti od borbe za još jednu titulu. Pa ipak, Šumi je poručio da "oni koji nas otpisuju, očigledno nas ne poznaju". He, he, slaba vajda od kočopernosti posle devetog mesta za Barikela koga je Kimi prestigao čak za dva kruga!

Da, umalo da zaboravim, razrešena je i nedoumica iz prošle trke, ono sa dolivanjem moooogo benzina u Batonov (BAR Honda) bolid. Hteli su da ga otežaju, al’ su ih sudije uhvatile i kaznile neučestvovanjem u dve trke. Sledeća se vozi 22. maja u Monte Karlu za Veliku nagradu Monaka.

Iz istog broja

Balkanski superkompjuter

Paradoks sa 66 glava

Slobodan Bubnjević

Život i misao Ksenije Atanasijević (2)

Klevete o plagijatu

Slobodanka Ast

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu