Mozaik

Formula 1 – Velika nagrada Francuske

Porodična vrteška

Mihael Šumaher je na stazi u Manji Kuru zabeležio pedesetu pobedu u karijeri i samo ga još jedna pobeda deli od prvog mesta, koje na tabeli vozača sa najviše pobeda u istoriji Formule 1 sada drži Alan Prost

Porodična vrteška 1
PEDESETA POBEDA: Mihael Šumaher

Kada je na zvaničnom treningu za samo jednu hiljaditinku sekunde Ralf (Vilijams BMW) nadmašio Mihaela (Ferari) u borbi za prvo mesto na startu, jedino pitanje bilo je koji će od dvojice Šumahera sutradan pobediti. Senior je kuburio sa kvačilom i na samom početku trke nije preterano forsirao dozvolivši bratu da povede. Kada se uverio da je sa njegovim ferarijem sve u redu, Mihael se upustio u jurnjavu za Ralfom i pre prvog svraćanja u boks razlika među njima bila je manja od jedne sekunde. Ferarijevi mehaničari, koji su bez premca u Formuli 1, perfektno su odradili posao, a mehaničari Vilijams BMW su se propisno obrukali.

"Video sam u retrovizoru da imaju problema sa zadnjim desnim točkom i mogao sam samo bespomoćno da pratim pogledom Mihaela koji je izašao iz boksa pre mene", rekao je posle trke mlađi Šumaher. Ralf je potom imao gomilu problema na stazi pre svega jer je pogrešno izabrao isuviše meke gume pa se njegov bolid loše ponašao u krivinama. Drugo mesto koje je osvojio više je posledica peha koji je imao Montoja (Vilijams BMW) koji je sjajno vozio, bio brži od Ralfa jer je izabrao tvrđe gume, a čak su i šefovi u boksu tražili od mlađeg Šumahera da propusti Kolumbijca koji je imao teoretske šanse da stigne Mihaela Šumahera. Ralf je posle trke tvrdio da mu je radio bio u kvaru i da nije čuo naredbu u šta je malo ko poverovao. Možda bi čitava stvar prerasla u skandal da Montoji pred kraj trke nije otkazao motor.

Sjajno je vozio Baričelo (Ferari) koji je startovao sa osmog mesta. Odmah posle starta obišao je dva vozača, da bi potom odličnom strategijom, čak tri svraćanja u boks, obilazio redom rivale i trku završio na trećem mestu. Posle loše procene tima koju su načinili na trci u Nirburgringu, što je Rubensa koštalo boljeg plasmana od petog mesta, ovoga puta je sve funkcionisalo kako valja, a svojevrsno priznanje bilo je i to što je u ime ekipe pobednički pehar primio baš njegov šef mehaničara.

Dejvid Kultard (Meklaren) je na stazi u Manji Kuru mogao da učini mnogo više da nije u poslednjem metru prilikom izlaska iz boksa prekoračio dozvoljenu brzinu i zaradio "stani-kreni" kaznu. Svi pokušaji da do kraja trke prestigne Baričela bili su uzaludni i on je završio na četvrtom mestu.

"Taj metar može me skupo koštati u trci za titulu", rekao je novinarima Kultard odgovarajući na pitanje može li u narednih sedam trka prestići Mihaela Šumahera koji u generalnom plasmanu ima prednost od čak 31 boda. "Na stolu je još 70 bodova i sve je moguće. Nemojte nas otpisivati sve dok postoje teoretske šanse", zaključio je Kultard.

"Ova sezona je za mene završena i već razmišljam o narednoj", rekao je Mika Hakinen (Meklaren) koji po treći put ove sezone nije startovao jer mu se pre kruga za predstavljanje ugasio motor. Proverom je utvrđeno da su Meklarenovi mehaničari pomešali dve komponente kompjutera koji reguliše paljenje što je za tim takvog renomea nedopustiv propust, a za Miku oproštaj od bilo kakvog boljeg mesta u generalnom plasmanu. Ako je suditi po ranijim obećanjima, u preostalim trkama trebalo bi da se posveti pomaganju Kultardu da se domogne šampionske titule.

Posle dve slabe trke ponovo bodovi za ekipu Džordan Honde. Truli je bio peti, a na šestom mestu trku je završio Hajfild (Zauber) čime je samo potvrdio solidnu formu ovog tima koji je u generalnom plasmanu konstruktora odmah iza "velike trojice".

Sledeća trka vozi se 15. jula na stazi u Silverstonu za Veliku nagradu Engleske.

Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 78

2. Kultard (Meklaren Mercedes) 47

3. R. Šumaher (Vilijams BMW) 31

4. Baričelo (Ferari) 30

5. Montoja (Vilijams BMW) 12

6. Hakinen (Meklaren Mercedes) 9

= Hajfild (Zauber) 9

= Truli (Džordan Honda) 9

9. Vilnev (BAR Honda) 7

= Raikonen (Zauber) 7

11. Frencen (Džordan Honda) 6

12. Pani (BAR Honda) 5

13. Irvajn (Jaguar) 4

14. Alezi (Prost) 3

15. Fizikela (Beneton Reno) 1

16. Verštapen (Erouz) 1

17. De la Rosa (Jaguar) 1


Poredak timova

1. Ferari 103

2. Meklaren Mercedes 56

3. Vilijams BMW 43

4. Zauber 16

5. Džordan Honda 14

6. BAR Honda 12

7. Jaguar 5

8. Prost 3

9. Beneton Reno 1

10. Erouz 1

Iz istog broja

Elektronska koliba (4)

Marketing s dozvolom

Lazar Džamić

Košarkaški kamp u Trevizu

Talenti i NBA zvezde

Zoran Jevtović

Internet kampanja batinaša

Mržnja na mreži, batine na ulici

Tamara Skrozza

Neuspela gej parada

Čistota Otačestva

Zoran Majdin

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu