Mozaik

Formula 1

Ponovo ubedljivi 2

Ponovo ubedljivi

Posle furioznih vožnji na početku sezone i neshvatljivog pada u središnjici, lider na obe tabele šampionata se na impresivan način vratio u formu

Iskren da budem, nisam očekivao baš tako uzbudljivu trku kakva je prošle nedelje bila na stazi u Monci. Mislim, očekivao sam da će bolidi koji imaju KERS (deo motora koji akumulira energiju, a takvo povećanje snage koristi se uglavnom na startu i prilikom preticanja na pravcima, op. D. R.) imati prednost, ali su rezultati na poslednjih nekoliko trka, posebno prethodnoj, na stazi Spa Frankošamp, koja je po konfiguraciji slična stazi u Monci, pokazali da prednost i nije baš tolika da se zicer može secovati na "Kersadžije".

Kombinacija vodećih na startu trke za Veliku nagradu Italije to je i pokazala. Jeste Luis Hamilton zadržao prvo mesto posle sjajnog starta, jeste i Kimi Raikonen (Ferari) posle kratke i potpuno nepotrebne šetnje levim točkovima po travi obišao ne samo Barikela i Batona (BronGP) pa onda i fantastično brzog Adrijana Zutila (Fors Indija), ali pošto se već znalo ko ima kakvu strategiju i da su pomenuti "zečevi" bili među najlakšim na stazi, znalci su opušteno cirkali ‘ladno piće (u mom slučaju bevanda od černog sa Svi’ca) i uživali u odličnoj trci posle samog starta. Korektnom trkanju doprinelo je i to što su organizatori podigli bankine u šikanama za dva centimetra pa je "sečenje" krivine postalo riskantan posao tokom koga se mogao oštetiti bolid ili izgubiti kontrola zbog bukvalnog katapultiranja kad se na bankinu naleti. Rečju, sve regularno, uzbudljivi dueli, a posebno se lepo provodio Fernando Alonso koji je sa začelja lepo isprednjačio i posle pet-šest krugova već ušao u borbu za bodove.

Hamilton je sjajno vozio do prvog zaustavljanja u boksu, maksimalno forsirao i pokazao sve ono što ga je prošle godine dovelo do titule šampiona, ali iako lakši ipak nije uspeo da napravi dovoljnu razliku u odnosu na Rubinja i Džensona. Sedamnaest sekundi je mala prednost u odnosu na Bronove bolide koji su u tom trenutku već bili znatno lakši i naravno – brži. Verovatno iznerviran kritikama, majstor strategije Ros Bron je odabrao taktiku jednog svraćanja u boks i pustio svoje trkače da pokažu šta znaju. Barikelovi motivi bili su nedavna pobeda i sve realniji izgledi da osvoji šampionat, a Batonovi mogućnost da izgubi titulu koja mu se posle širokog, sad smeši prilično kiselim osmehom, a izjavio je da hoće da demantuje bujicu priča da mu je "voda ušla u uši" i da se više ponaša kao junak herc novela nego profesionalni vozač.

"Sjajno je ponovo pobediti ovde", uzbuđeno je govorio Rubens, koji se opet malo zarozao na pobedničkom postolju. "Na startu sam obišao Heikija (Kovalainena, Meklaren), i potom imao odličan ritam, sasvim dovoljan da preteknem one koji su bili ispred nas, ali planirali da dva puta svraćaju u boks. Borba za šampionat će biti fer i dobra u narednim trkama, a posle dve pobede u tri poslednje trke daću sve od sebe do kraja šampionata."

"Biti ponovo na podijumu fantastično je osećanje", nije krio zadovoljstvo Dženson Baton posle osvajanja drugog mesta. "Strategija koju smo odabrali u subotu bila je perfektna. Predstoji nam veoma uzbudljiva završnica sezone, a najveći konkurent za titulu šampiona sedi pored mene", zaključio je Dženson pokazujući na Rubinja. Šef tima se kune u majku da nema naređenja i da su priče o favorizovanju Batona na početku sezone – voda ispod mosta. Bolje da je tako, jer ako je Rubinjo bio onako besan onomad, mogu samo da zamislim kako bi reagovao da se tako nešto ponovi sada kad ima realne šanse da osvoji titulu. Lično, od sada navijam za "deku", baš bi bio sevap da se pred kraj karijere zapljune među šampione.

Malo o motivima ostalih favorita na trci u Monci. Kretali su se od ohrabrenja dobrim rezultatima u poslednjih nekoliko trka koji su učinili da Zutil, Kimi i Luis počnu da se ponašaju kao lovački psi goniči koji su nanjušili krv i šansu da uhvate vodeće, do onih koji moraju da utišaju kritike, poput Fetela i Vebera (Red Bul) ili Gloka i Trulija (Tojota). Hamilton je, rekoh već, odlično vozio. U prvoj trećini trke je bio na čelu, a posle prvog svraćanja u boks izgubio je šansu da pobedi, ali pošto su svi obavili poslove u boksu, u poslednjih desetak krugova trke, sudeći po vremenima, ipak nije mogao u samom finišu da pokuša da pretekne Batona. Pa ipak je forsirao, rekao bih nepotrebno, jer ni Kimi nije imao šanse da stigne njega. A onda je u poslednjem krugu izleteo sa staze, slupao bolid i – ode i vrabac iz ruke.

"Strategija nam nije bila baš najbolja i morao sam da forsiram sve vreme kako bi sve ipak funkcionisalo dobro", rekao je posle toga Luis. "Izvlačio sam svaku desetinku iz bolida, nisam napravio ni najmanju grešku sve do poslednjeg kruga. Pritiskao sam maksimalno u tom krugu kako bih se približio Džensonu i iskoristio KERS da ga preteknem, ali sam u krivini izgubio zadnji kraj i zakucao se u ogradu. Jedino što mogu je da se izvinim timu."

Cvrc! Raikonen je iz Monce otišao ne baš kao heroj, ali sigurno kao onaj ko je navijačima i ekipi na poslednjih nekoliko trka vratio osmeh na lice.

"Lepo je opet biti na podijumu, ali za to mi je danas trebalo dosta sreće", rekao je Ledeni nakon trke. "Posle odličnog starta mogao sam možda da preteknem i Hamiltona, ali bi na kraju rezultat ipak bio isti. Razočaran sam što nisam bio u mogućnosti da se borim za pobedu, ali nemam dovoljno brzine za to, a što se tiče borbe sa Zutilom tokom trke, pa tu realno nisam bio ni u kakvom problemu."

Prava priča je petoplasirani Fernando Alonso (Reno) koji je startovao iz sredine, ali "korišćenje KERS-a nije dalo rezultat koji sam očekivao", kako je posle rekao, ali se strategija jednog svraćanja u boks isplatila pa su mu apetiti porasli do mere da je izjavio kako mu je cilj da do "kraja sezone bude na podijumu pa čak i da pobedi"! Hrabra izjava, ali ko zna šta u timu smišljaju za finiš šampionata. Šesto mesto osvojio je već pominjani Kovalainen koji bi, pretpostavljam, ovu trku najradije zaboravio. Katastrofalno loš start, obilazili su ga i sleva i zdesna pa su bili neuspešni svi napori tokom trke da se na cilju bolje plasira. Najviše mesta od starta do cilja popeo se Nik Hajdfeld (BMW Zauber), koji je startovao petnaesti a kroz cilj prošao sedmi. Zasluga za to, osim njegovoj vožnji, svakako pripada novom motoru koji je dobio pred samu trku. Poslednji bodić osvojio je Sebastijan Fetel, koji se tako, poput Kimija, oprostio i od teoretskih šansi da osvoji ovogodišnju titulu šampiona.

Sledeća trka je noćni spektakl u Singapuru 27. septembra.

Ponovo ubedljivi 3

Iz istog broja

Evropsko prvenstvo u košarci

Treniranje živaca

Vladimir Stanković

25 godina DNK forenzike

Slučaj zloglasnog pekara iz Lestera

Slobodan Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu