Mozaik

Formula 1

Pobeda na veresiju

Najatraktivnija "brza" trka u šampionatu, za Veliku nagradu Italije, protekla je u senci skandala i mogućih drakonskih kazni za vodeći tim

Pobeda na veresiju 1

Kada je u Monci procurila vest da je šef tima Meklaren Ron Denis dobio zvanično obaveštenje o tome da je italijanska policija pokrenula istragu protiv njega i još najmanje petorice ljudi iz tima zbog prevare u sportu i industrijske špijunaže, ovaj je hladnokrvno odgovorio: "Da, dešava se, dešava, ali se još nije desilo." E sad, to "desilo se" može biti upravo sada, dok držite u rukama "Vreme" i čitate vaše omiljeno štivo, jer je za četvrtak zakazano saslušanje pred komisijom koju je tim povodom formirala FIA. Epilog vrlo lako može biti isključenje ekipe Meklaren iz ovogodišnjeg šampionata, poništavanje svih bodova, a ima i glasina da bi Denisov tim mogao dobiti i zabranu učešća u šampionatu iduće godine. Oštro, nema šta!

Potpuno je bilo očekivano da i kvalifikacije i sama trka budu održani u atmosferi iščekivanja, pa i napetosti, posebno u timu čiji su šefovi pod teškim optužbama. Ali, cvrc! Ne samo da su delovali opušteno već su bili superiorni i u borbi za startna mesta kada je jedina dilema bila da li će na čelu biti Alonso ili Hamilton. Karibijac je bio prilično iznenađen kada je video da je Fernando u poslednjem brzom krugu bio za tri stotinke brži od njega, ali je Katalonac tako podesio tajming za taj potez da Luis nikako ne dođe do šanse da napravi još jedan krug. Kockao se, isplatilo mu se. Jedino iznenađenje kvalifikacija napravio je Nik Hajdfeld (BMW), koji je zauzeo četvrto mesto pretekavši Kimija Raikonena (Ferari). Fincu je inače vikend u Monci počeo loše. Em od ranije vuče povredu vrata, em mu je u petak pred brzom krivinom puklo vešanje na zadnjem levom točku pa se najpre zakucao u ogradu, a onda gotovo bez kočenja u zid od guma. Srećom, ostao je nepovređen.

"Više od svega želim da osvojim ovogodišnji šampionat koji je toliko kontroverzan", izjavio je posle kvalifikacija Alonso i dodao da bi to za njega "značilo više nego osvajanje prošlogodišnjeg šampionata kada sam se za titulu borio sa Mihaelom (Šumaherom)". Uz pomenuto, Fernando nikad nije pobedio u Monci jer je, kako je rekao: "ova staza nešto posebno". Uobičajeno za septembar, zalaufale su se i spekulacije o prelascima vozača iz tima u tim, a Alonso je priča broj jedan, pre svega zbog svađa sa Hamiltonom koje su obeležile središnjicu sezone. Ide se toliko daleko u spekulacijama da se već trača kako je prelazak Fernanda u Ferari gotova stvar. Morao je da reaguje i direktor tima iz Modene Luka di Montecemolo rečima da je "zadovoljan svojim vozačima" i da "bez obzira na to što je Alonso veliki vozač, on ipak nije ličnost o kojoj u Ferariju razmišljaju". "Pobedili smo u šest od dvanaest trka, a na nekima nismo iskoristili šansu, pre svega zbog problema sa pouzdanošću bolida, a ne zbog vozača", zaključio je on.

Sama trka nije bila uzbudljiva, ali samo kad je reč o vodećoj četvorci. Sve što je u trkanju imalo da se desi dogodilo se već u prve četiri krivine kada je Alonso odlično povukao i zaseo na prvo mesto, a kratak duel i otimačinu oko druge pozicije Hamilton je relativno lako rešio na sopstvenu polzu odbivši napade Felipea Mase (Ferari) i Kimija, koji je iako sa teškim bolidom lako pretekao Hajdfelda, koji mu je u kvalifikacijama oteo mesto. Raikonenova taktika od jednog svraćanja u boks i vožnje prvog dela trke na mekšim gumama, mada su svi ostali odabrali tvrđe "bridžstonke", umalo da mu se isplati. U jednom trenutku, u završnici trke kada je Hamilton po drugi put otišao u boks na promenu guma i dolivanje goriva, Kimi je izbio na drugo mesto. Možda zbog toga jer je odabrao da završnicu proveze na tvrđim gumama, možda zbog činjenice da je Masa već bio odustao zbog problema sa vešanjem pa je morao više da "mazi" nego da "cepa" svog "ferarija", Finac je vozio sekundu sporije po krugu od oba Meklarena pa ga je Hamilton, atraktivno, moram priznati, obišao posle jurnjave od pet-šest krugova, zaseo na drugo mesto, pa je Raikonen ostatak trke vozio turistički. Ipak je treće mesto na podijumu maksimum koji je u Monci, sa bolidom koji je po performansama očigledno korak iza vodećih. A i šest bodića je šest bodića, baš kao i činjenica da je time pretekao Masu u generalnom poretku u šampionatu vozača. E sad, sam kraj trke ipak je pokazao da u Meklarenu nisu bili baš tako opušteni i samopouzdani kako je to na prvi pogled izgledalo. Naime, čim je njihov dvojac prošao kroz cilj, Ron Denis se rasplakao ili kako bi rekli mangupi – puk’o je! "Bio je ovo težak vikend i svako u timu je veoma teško postigao punu koncentraciju", rekao je Ron kroz suze, a supruga kojoj je pao na grudi da ga uteši dobacila je novinarima: "On živi za trke i ova pobeda mu znači sve."

Prava stvar je ipak bila trkanje iza vodećih. Izuzmemo li Hajdfelda koji kao da se pretplatio na četvrto mesto na cilju. Ipak, u Monci ga je pogledala i sreća jer su brljivi mehaničari BMW-a tako traljavo radili u boksu da im se prilikom promene guma zaglavila prednja dizalica pod Kubicinim bolidom. Izgubio je deset sekundi, prošao kroz cilj pet sekundi iza Hajdfelda, pa je računica veoma prosta. Odlično trkanje pokazali su Niko Rozberg (Vilijams) i Dženson Baton (Honda). Bilo je gurkanja na stazi, vožnje točak uz točak u krivinama, ali je u završnici Niko ipak iskoristio priliku da posle jedne Batonove greškice isprednjači i na cilj stigne šesti.

"Isplatio nam se veliki trud i ovo je veliki korak napred za nas", zadovoljno je prokomentarisao svoj plasman Rozberg. "Tojota je pokazala da ima snagu i brzinu i da može da se nosi sa vodećima na stazi koja je prava da se pokažu performanse mašine", zaključio je Niko. Kovalainen je vozio solidnu trku za Reno, a dobra timska taktika i perfektno odrađene zamene guma i dolivanje goriva učinili su da na kraju bude sedmi, odnosno da obiđe Batona koji je osvojio poslednji bodić, onaj za osmo mesto na cilju. Obeležje trke u Monci je i mali broj odustalih, samo dvojica – već pomenuti Masa i Dejvid Kultard (Red Bul). Rekoh, ako u trkanju vodećih nije bilo iznenađenja, bar smo gledali dobre duele iza. Osim pomenutih, režiser nas je počastio i praćenjem nadgornjavanja "srednjaka", pa se ipak na kraju može reći da je u Monci imalo šta da se vidi i u čemu da se uživa. Da, zanimljivost je i da je Indija na pragu potpisivanja ugovora da se 2009. godine u toj zemlji vozi jedna od trka Formule 1.

Naredna trka je već u nedelju na stazi Spa Frankošamp za Veliku nagradu Belgije.

Poredak vozača

1. Hamilton (Meklaren) 92
2. Alonso (Meklaren) 89
3. Raikonen (Ferari) 74
4. Masa (Ferari) 69
5. Hajdfeld (BMW Zauber) 52


Poredak timova

1. Meklaren 166
2. Ferari 143
3. BMW Zauber 86
4. Reno 38
5. Vilijams 25

Iz istog broja

Leteći vatrogasci

Kamila s vodom

Igor Salinger

Košarka – Evropsko prvenstvo (2)

Do dna i nazad

Vladimir Stanković

Tenis – US Open 2007

Tako dobro, tako blizu, a ipak daleko

Vojislav Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu