Mozaik

Elektronska koliba (3)

Marketing – gde god da ste!

Za nekoliko meseci, Londonci će moći mobilnim telefonom da pozovu piceriju koju su takođe mobilnim našli na internetu, da naruče šta im se sviđa i onda sačekaju da kompanija metodom triangulacije izračuna njihov položaj do preciznosti od dva metra

Digitalna ekonomija, u svojim idealnim konturama, predstavlja trodimenzionalni prostor – potpuno različito od klasične industrijske ekonomije. Dok se model kojim se predstavljao razvitak tradicionalne ekonomije uglavnom svodio na površinu, raširenost, digitalna ekonomija donosi i treću karakteristiku – opnu koja obuhvata sve i svakoga, svuda i na bilo koji način. Tako da je, ako je to već slučaj, mnoge tradicionalne ekonomske discipline moguće razviti do njihovog idealnog ekstrema.

Možda je najbolji primer moći digitalne ekonomije takozvani lokacijski marketing (location specific marketing), koji omogućava da se sa potrošačem komunicira bez obzira na mesto gde se nalazi, ili baš u vezi sa mestom gde se nalazi. Marketing i advertajzing nas u ovoj priči bukvalno prate gde god da smo, na našu radost ili užas. Razlika zavisi od toga da li smo se za ovakvu vrstu kontakata dobrovoljno prijavili ili nam je nametnuta. Da bi se shvatila sva fantastičnost lokacijskog marketinga, evo šta će stanovnicima Londona biti dostupno krajem ove godine, kada se zvanično lansira mobilna mreža takozvane druge i po generacije (2.5 G). Recimo da sedite pored jezera, u divnom Sent Džejms parku u centru Londona, samo par minuta hoda od Bakingemske palate. Lep, sunčan dan, a vama dođe da naručite picu i hladno pivo. Ali, da biste to uradili morate da izađete iz parka, nađete najbližu piceriju i onda se prepustite uživanju; ali koja onda vajda od parka. ideja je u tome da se spoje dva uživanja. E, za nekoliko meseci, Londonci će moći mobilnim telefonom da pozovu piceriju koju su takođe mobilnim našli na internetu, da naruče šta im se sviđa i onda sačekaju da kompanija metodom triangulacije izračuna njihov položaj do preciznosti od dva metra. Krstareći kuriri na mopedima koji rade za piceriju ubace narudžbu u torbu i za petnaestak minuta eto jednog od njih, sa pozicionim radarom, nepogrešivo do vas. Ako nemate keš, nema problema, račun vam se automatski doda na telefonski račun. Svi srećni.

Prvi eksperimenti sa lokacijskim marketingom nešto nižeg nivoa već su počeli. Bluvoter je jedan od najvećih šoping centara u Britaniji i idealno mesto za testiranje takozvanog ZagMe metoda. Na ulazu u šoping centar posetiocima se ponudi mogućnost da ostave broj mobilnog telefona ukoliko žele da im se tokom kupovine šalju SMS poruke sa informacijama o raznim sniženjima u prodavnicama koje se nalaze u centru. Tako se ovim kupcima omogućava da budu prvi koji će saznati za specijalnu ponudu i na taj način nadoknade neprestanu zvonjavu telefona. Čitav sistem se bazira na principu da se brojevi telefona korisnika okreću samo u vreme koje je korisnik naveo (obično nekoliko sati koliko namerava da provede u šopingu) i da se nakon toga trajno brišu iz baze.

Ovaj poslednji princip istovremeno ukazuje i na najveću opasnost od lokacijskog marketinga: vrlo lako, ukoliko nema dozvolu korisnika, može da se pretvori u neopisivu napast. U neku ruku, to je kao da ste zatekli predstavnika kompanije koja se reklamira kako nepozvan sedi u vašoj dnevnoj sobi i počinje da vam čita reklamu u momentu kada uđete u kuću. Zato je najvažniji princip lokacijskog marketinga, a i produžetak osnovne digitalne paradigme "permisivnog marketinga", sledeće: ništa ne preduzimati dok se ne dobije nedvosmislen pristanak korisnika. Takođe, postupak za ukidanje saglasnosti može se obaviti veoma brzo i jednostavno. Ali, o tome više u sledećem nastavku.

Iz istog broja

Kalmici u Srbiji

Najbolji beogradski kočijaši

Nebojša Grujičić

Intervju - Velibor Bora Milutinović

Srećna zvezda nad Kinom

Vladimir Stanković

Formula 1 - Velika nagrada Evrope

Trijumvirat

Dušan Radulović

Svetski TV hit

Novi život “Velikog brata”

Mirjana Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu