Mozaik

Formula 1 – Velika nagrada Malezije

“Ledeni” probio led

Kakvo je to samo bilo zadovoljstvo za ljubitelje Formule 1 da na pobedničkom podijumu vide šarenilo dresova i dva nova lica

"Ledeni" probio led 1

Za Kimija Raikonena (Meklaren Mercedes) kažu da je ‘ladan k’o špricer, čak toliko opušten da ponekad ume i da dremne pred samu trku. Zato su, između ostalog, Fincu nadenuli nadimak "Ice man" (Ledeni čovek). I dok se Fernando Alonso (Reno) radovao kao malo dete sve mašući ručicama i tapšući posle osvojenog trećeg mesta na stazi Sepang, Kimi je prošavši prvi kroz cilj samo mahnuo ekipi koja se izverala na ogradu boksa da proslavi njegovu prvu pobedu. U tom stilu nastavio je da se ponaša i na konferenciji za novinare ne izlazeći iz "lika" ni za trenutak.

"Bila je to prilično dobra trka", rekao je hladnokrvni Raikonen. "Poslednjih dvadesetak krugova uopšte nisam morao da forsiram." Videlo se to i po tabli koju su mu pred kraj trke stalno pokazivali i na kojoj je pisalo – "polako"! Tada je već mogao mirno da kruži stazom jer je imao skoro četrdeset sekundi prednosti nad Rubensom Barikelom (Ferari), ali je na samom početku stvar bila potpuno drukčija.

"Dobro sam startovao, ali u drugoj krivini sam video karambol, mislio sam da prođem sa unutrašnje strane ali sam u poslednjem trenutku učinio suprotno i to je bila prava odluka", rekao je Kimi. Za sudar o kome priča pobednik trke kriv je Mihael Šumaher (Ferari). Iako je bilo jasno da je loše startovao, da je odabrao pogrešnu liniju i tako omogućio Dejvidu Kultardu (Meklaren Mercedes) da ga odmah pretekne, Mihael je poput početnika nastavio da srlja i sudario se sa Jarnom Trulijem (Reno), izbacio ga sa staze i upropastio mu trku. Za Italijana je mala uteha to što mu se šampion posle izvinio.

"Napravio sam grešku koja je na ovoj trci bila odlučujuća za mene", rekao je Šumi posle izvinjenja. "Veoma sam iznenađen da sam uopšte osvojio bodove posle svega što mi se dogodilo." Mada sama izjava zvuči pomirljivo, Mihaelu je kazna koju je dobio zbog izazivanja karambola veoma teško pala što se videlo i po onome što je prstima pokazao sudijama dok je po kazni prolazio kroz boks. Razmaženi šampion je tim potezom bjelodano pokazao da ne ume da gubi i da su neki raniji incidenti na stazi za koje je optuživao druge – bili u stvari i njegovi! Poslednjih dana pred trku bilo je tako očigledno da su mu loš rezultat iz Melburna, ali više medijska pažnja koja je potom bila usmerena na druge a ne na njega, kako je navikao, i te kako pogodili sujetu. Kad su ga klinci iz Renoa i Kultard odrali na startu – Šumi je pukao! Za plasman može najviše da zahvali Dejvidovom odustajanju, opet otkazala elektronika, kao i žestokom trkanju nekolicine vozača koji su načinili seriju grešaka u borbi za preostala mesta koja donose bodiće.

Utehu je šampionskoj ekipi doneo Barikelo koji je sjajno vozio, ali se videlo da su šefovi i te kako nezadovoljni pre svega velikim zaostatkom njihovog bolida. Rubens je bio sveden u izrazu na konferenciji za novinare posle trke, rekao je nešto o "velikim očekivanjima od novog bolida", ali svi već znaju da će i najžešći rival, trenutni lider u šampionatu, u Imoli startovati sa novim bolidom. Publika na stazi i oni koji su gledali TV prenos, na najbolji način su videli da timovi postaju sve ujednačeniji i da će ovo biti možda jedna od najzanimljivijih sezona u poslednjih deset godina.

"Ako je pobeda u Australiji bila rezultat okolnosti, od vremena do grešaka drugih, danas smo pokazali da su tim i Mišlen gume odradili sjajan posao", zadovoljno je komentarisao drugu uzastopnu pobedu šef tima Ron Denis. "Što se Kimija tiče, očekujem da će, pošto je probio led i osvojio svoju prvu Veliku nagradu, sada voziti još bolje".

Posebna priča je Fernando Alonso koga je čitavog vikenda tresla groznica, imao je i visoku temperaturu, ali koji je prosto zračio od sreće i pošto je osvojio prvo startno mesto, i pošto se popeo na podijum.

"Imali smo sjajnu strategiju ali sam pomislio da nema ništa od plasmana kada sam ostao bez pete brzine", rekao je Španac novinarima. Problemi su se i čuli na samoj stazi i u prenosu jer mu je bolid "kašljao", iz auspuha je bljuvala vatra uz pucanje zbog raštelovanog paljenja pa je poslednjih nekoliko krugova Alonso ručno menjao brzine i ipak se dokopao cilja i trećeg mesta. "Ovo je najlepši vikend koji sam ikad imao", zadovoljno je rekao Fernando.

Četvrto mesto zauzeo je Ralf Šumaher (Vilijams BMW) koji može biti i te kako zadovoljan jer je startovao čak sa sedamnaestog mesta. Drugar iz tima Huan Pablo Montoja bio je nevina žrtva Šumijeve budalaštine na startu jer su vozači sa začelja kasno kočili prilikom karambola i jedan od njih je Kolumbijcu otkinuo zadnji stabilizator, sasvim dovoljno da zaostane dva kruga. Peti je bio Jarno Truli, sedmi Dženson Baton (BAR Honda), a poslednji bod pripao je u Sepangu Niku Hajcfeldu (Zauber). Upravo borba za pomenute pozicije bila je sjajna za praćenje što je režiser prenosa i te kako iskoristio na veliko zadovoljstvo onih koji su poranili da bi gledali prenos.

Sledeća trka vozi se 6. aprila na stazi Interlagos u Sao Paolu za Veliku nagradu Brazila.

Poredak vozača

1. Raikonen 16
2. Kultard (Meklaren) 10
3. Alonso (Reno) 8
=. Barikelo (Ferari) 8
=. Montoja (Vilijams) 8
=. M. Šumaher (Ferari) 8
=. Truli (Reno) 8
8. R. Šumaher (Vilijams) 6
9. Frencen (Zauber) 3
10. Baton (BAR Honda) 2
11. Hajdfeld (Zauber) 1


Poredak timova

1. Meklaren Mercedes 26
2. Ferari 16
3. Reno 16
4. Vilijams BMW 14
5. Zauber 4
6. BAR Honda 2

Iz istog broja

Reportaža - dodela indijskih filmskih nagrada

Planeta Bolivud

Siniša Savić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu