Mozaik

Formula 1

Lako i ubedljivo

Meklaren se oporavio brže nego što su mnogi očekivali, Red Bul stagnira, a Ferari kuka i – napreduje

Najdžel Mensel, bivši šampion Formule 1, američke CART serije i pobednik Indijanapolisa nije imao sreće prošlog vikenda u trci 24 sata Le Mana, zakucao se u ogradu nedugo posle starta. Pre trke, komentarisao je situaciju u ovogodišnjem šampionatu Formule 1.

Lako i ubedljivo 1

foto: reuters

"Oni stoje u mestu, a kad stojiš u mestu u stvari nazaduješ", rekao je misleći na ekipu Ferari, ali su ga događaji na Velikoj nagradi Kanade demantovali i bio bi potpuno u pravu da je mislio na – tim Red Bul.

Loša strategija, peh sa promenom menjača uoči trke zbog čega je Mark Veber pomeren na startu za pet mesta unazad, potom je na polovini trke počeo da škripi menjač Sebastijana Fetela, ali sve to se ipak završilo bolje nego što je moglo. Stigli su na cilj četvrti i peti, a ostaće upamćen Fetelov odgovor na sugestiju iz tima da "krene da se trka" kada je duhoviti klinac iz Hokenhajma cinično odgovorio – "A sa čim"? Ipak, greške su načinjene još pre same trke, lošim izborom guma i pogrešnom anticipacijom strategije drugih timova.

"Bio sam iznenađen kada sam na prvu promenu guma i dolivanje goriva ušao kao vodeći, a na stazu se vratio kao četvrti", rekao je posle trke Sebastijan. "Ostali su ulazili u boksove po nove gume ranije nego što smo mi to predvideli i iz njih izlazili ispred nas. Sada je tesna borba na vrhu tabele, ali videli smo i to da se stvari veoma brzo menjaju", kao da je tešio sam sebe. Veber je vodio tokom jednog dela trke, ali upravo loš izbor guma koje su se prosto raspadale pred kraj doprineo plasmanu koji sigurno nije očekivao.

Zbog čega je bio iznenađen Fetel? Pa zbog toga što su njihovi najveći rivali, Meklaren i Ferari, trku počeli sa mekim gumama na koje "kvalitet" staze u Montrealu deluje k’o šmirgla petica na meko drvo. Međutim, iako su grumuljice vrelih guma vrcale na sve strane oko pomenutih bolida, ipak nisu gubili mnogo u odnosu na dvojac Red Bula koji je, činilo se neko vreme, suvereno vodio i kontrolisao trku. Veber je čak odlučio da i prilikom drugog svraćanja u boks stavi opet tvrđe gume računajući da će napraviti dovoljnu prednost pre nego što ode na obavezan prelaz na meke. Kad ono…! Luis Hamilton (Meklaren) je kao od šale smanjivao prednost i elegantno ga obišao pre nego što je Australijanac uopšte i otišao u boks poslednji put.

"Ovo je posebna staza, nema opuštanja jer sve vreme moraš da paziš na gume", rekao je posle trke pobednik Luis Hamilton. "Poslednjih dvadeset krugova bili su pravi izazov jer sam se branio i od Batona i od Alonsa, a mogu vam reći da to nije bilo nimalo lako." Da su gume bile ključni faktor potvrdio je i drugoplasirani Baton koji je dodao – "pažljivo sam ih čuvao i potom se koncentrisao na to da obiđem Alonsa u čemu mi je pomogla i gužva na stazi na koju smo naišli." Druga dvostruka pobeda je vruć šamar ekipi Red Bul koja je ušla u sezonu kao apsolutni favorit.

"Sjajno je ponovo biti na podijumu, a posebno opet se boriti za najbolji plasman", rekao je posle trke Fernando Alonso (Ferari). Iako bi se očekivalo da ovakvu izjavu prati i širok osmeh, Katalonac je to izgovorio sa kiselim izrazom lica. Zašto, upitaće se svaki pošteni čitalac ovog teksta. Pa zato, odmah reaguje autor, što je Fernando dodao i to da su tokom trke "u nekoliko prilika platili veliku cenu zbog gužve na stazi i obilaženju zaostalih". Mislio je siroti Alonso na to da ga je pomenuti Baton sustigao dok je redom obilazio pacere, da bi ga Dženson pred kraj trke izvaćario prišunjavši mu se iza leđa baš kad je "ladio" još jednog zaostalog, potom dodao gas i odprašio! I pored katastrofalnog starta Mase kada je oštetio bolid već u prvoj krivini, potom se oporavio i ušao u bodove da bi ga u drugoj polovini trke dripački zakačio Šumaher (Mercedes) posle čega se Felipe jedva dovukao do cilja kao petnaesti, rekao bih da se Ferari dokopao "zelene grane" brže nego što su to očekivali.

Ostali su prošli očekivano. Rozberg (Mercedes) je bio šesti, iza njega Kubica (Reno), pa onda iznenađenje – Buemi (Toro Roso) koji je čak neko vreme i vodio (!) i na kraju dva bolida ekipe Fors Indija, Ljuci i Zutil. Šumiju sam već okačio epitet, ali mi prostor ne dozvoljava da citiram kako su ga nagrdile kolege koje su zbog njegovog divljanja na stazi izgubile bolje plasmane, Ljuci, na primer.

Naredna trka je 27. juna u Valensiji za Veliku nagradu Evrope. E da, na trci 24 sata Le Mana tim Audi je slavio trostruku pobedu i vratio milo za drago Francuzima koji se, verovatno, još oporavljaju od šoka zbog toga što nijedan bolid Pežoa nije završio trku.

Lako i ubedljivo 2

Iz istog broja

Svetski kup u srpskim očima

Manje od igre

Đorđe Vukadinović

Na licu mesta

Euforija i nervozna užurbanost

Momir Turudić

Svetski kup očima mešovitog novinarskog društva

Zijanjenje po Zijanu

Muharem Bazdulj

Svetski kup očima očajnika

Vuvuzele za kuku-lele

Petar Cvijić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu