Mozaik

Formula 1

Kišni rulet

Po čemu će ostati zapamćena šesta trka šampionata za Veliku nagradu Monaka? Mislim, po najvećoj dinamici koju smo videli na trkama u poslednjih nekoliko sezona

Kišni rulet 1

Meteorologija je krojila uzbuđenja, kiše je bilo pre trke, onda je prestala da pada, pa je onda usred jurnjave po uskim ulicama Monte Karla opet padala, da bi na kraju, kada je istekao limit od dva sata koliko po pravilima može trajati trka – zasijalo sunce. Ovakve uslove neki vozači i timovi su sjajno iskoristili, poput pobednika Luisa Hamiltona (Meklaren), a neki su brljotine pravili još pre starta, poput mehaničara Kimija Raikonena (Ferari), koji je na cilj stigao deveti. Opisivati dragom čitaocu detalje sudara, okretanja na mokroj stazi, gurkanja i brljotina uzelo bi mi mnogo i vremena i prostora, neke ću pomenuti kasnije, a sada o pobedniku.

Hamilton je vozio fantastično! Odmah posle starta je obišao Kimija, video šansu da isto uradi i sa Masom, ali ga je dohvatio akvaplanung (situacija kada na stazi ima toliko vode da gume ne dodiruju asfalt već prosto plutaju po vodi i tada je vozač u bolidu samo putnik sa volanom u rukama, ali bez šanse da utiče na pravac), zavrteo se na stazi i vešto se izvlačeći ipak "overio" ogradu, osim probušene gume uspeo je da ne ošteti previše svoj bolid i da se nekako dovuče do boksa. Baš taj nepredviđeni pit – kada su u timu i promenili strategiju, rekao bih prešli na jedno i po svraćanje u boks – baš kao i dva izlaska sigurnosnog automobila na stazu zbog skršenih bolida rasutih po ulici, takođe su doprineli da Luis prvi put u karijeri osvoji Monte Karlo. "Ovo je jedan od vrhova moje karijere, zauvek ću ga se sećati", uzbuđeno je komentarisao Karibijac posle trke.

Robert Kubica (BMW Zauber) vozio je sjanu trku i za sve koji su gledali prenos nije bilo iznenađenje kad je kroz cilj prošao drugi. Posle je rekao kako "nije mislio da može da napravi takav plasman", ali da se trudio da napravi što je manje moguće grešaka jer je veoma opasno na ovoj stazi pogrešiti". Idiiii, zar ja to poslednji da saznam. Šalu na stranu, u jednom trenutku, kada se trkao sa Masom, videlo se bjelodano jasno koliko su brzi Zauberovi bolidi pa je za očekivati da će Poljak u sledećim trkama možda i ponoviti ovaj rezultat. Felipe Masa je prokockao šansu koju je imao i ostaće upamćen kao jedan od trećine vozača koji nisu iskoristili ogromnu prednost koju na ovoj stazi pruža prva startna pozicija. Svaki običan vozač, pa i pešak, zna da su po kiši "zebre" veoma klizave i samo dekoncentrisan vozač može da legne na kočnicu dok su točkovi na pešačkom prelazu. Upravo je to učinio Felipe u prvim krugovima trke kada je pred prvom krivinom kočio dok su mu točkovi bili na, takođe klizavoj, žutoj traci! Produžio je pravo i dok se batrgao da okrene bolid i vrati se na stazu, Kubica je već bio prošao. Ende, punktum!

"Sramota da sam završio na trećem mestu", bio je samokritičan Masa posle trke. "Usledila je potom serija grešaka čitavog tima, pogrešno smo procenili da će pred kraj trke ponovo početi kiša, izabrali pogrešne gume i to je to. Ipak, ovih šest bodova mogu biti veoma važni u borbi za šampionat." Posebna priča su Ferarijevi mehaničari koji su upropastili trku Kimija Raikonena jer mu pre starta nisu na vreme montirali točkove!

Kišni rulet 2

Tako je Fica zaradio kaznu usporavanja, prolaska kroz boksove i tada je dobar plasman za njega već postao misleća imenica. Onda je i sam brljao na stazi i na kraju se nije dokopao nijednog bodića. Usput je upropastio trku drugim vozačima o čemu pišem nešto kasnije, ali nije zaradio kaznu jer su sudije procenile da je reč bila o "trkačkim incidentima". Četvrti je kroz cilj prošao Mark Veber (Red Bul Reno) koji je i na treningu imao dobro, deveto vreme. Posle je rekao da je "jako dobro osvojiti gomilu bodova" i "što se trke tiče, ova nije bila najuzbudljivija, ali da je bila izuzetno teška zbog uslova na stazi". Vozač istog tima, Dejvid Kultard, nije imao tu sreću. Uhvaćen akvaplanungom slupao je bolid o ogradu, da bi se na istom mestu, samo minut kasnije, u njega od pozadi zakucao Sebastijan Burde. Sebastijan Fetel (Toro Roso) može biti više nego zadovoljan petim mestom. I on je polzovao od nevolja i odustajanja drugih, ali je ipak velika stvar činjenica da je do četiri boda stigao sa poslednjeg mesta na startu!

"Velika je stvar osvojiti prve bodove u sezoni baš na stazi u Monte Karlu, i to u novom modelu bolida STR", uzbuđeno je komentarisao Fetel posle trke. "Posebno zahvaljujem mehaničarima, koji su jedini pit-stop uradili fantastično i poboljšali moj plasman za dva mesta." Sjajan plasman postigao je Rubens Barikelo koji je šesti prošao kroz cilj. Rubinjo je bio veoma zadovoljan posle trke rekavši (u žargonu) "srećan sam što sam konačno skinuo majmuna s leđa i počeo da osvajam bodove". Sedmo mesto osvojio je Kazuki Nakadjima (Tojota). Igrom okolnosti, bio je daleko od dramatičnih dešavanja na stazi, a sigurnom, reklo bi se i opreznom vožnjom iskoristio je greške drugih i potom zadovoljno rekao da je to bila "teška trka, posebno posle starta kad je staza bila potpuno mokra, nisam ništa video ispred sebe i samo sam pokušavao da održim bolid na stazi.

Strategija od jednog svraćanja u boks po sveže gume i dolivanje goriva isplatila se, pa sam i pored problema u boksu veoma zadovoljan plasmanom."

Najveći tragičar od svih koji su se sudarali s drugima ili sa ogradom oko staze ipak je Adrijan Zutil (Force Indija). Šmekerski je koristio teške uslove na stazi koji anuliraju prednost boljih i jačih bolida i u prvi plan isturaju veštinu vozača. Upravo je to pokazao i u jednom trenutku se probio do četvrtog mesta. Onda se rulet u Monte Karlu zavrteo i za njega je kuglica stala na crno. Jureći da ga prestigne Raikonen je izgubio kontrolu nad svojim "ferarijem" i ni krivog ni dužnog počistio Fetela sa staze.

"Ne mogu da verujem, srce me boli, bio sam tako blizu", rekao je Sebastijan kad se malo pribrao i obrisao suze. "Čini mi se kao da se divan san u trenutku pretvorio u noćnu moru." Kimi mu se posle trke izvinio, mala vajda od toga, a bivši šampion Niki Lauda je samo cinično rekao da "ne može da razume kako najplaćeniji trkač može da (od)vozi tako glupu trku". Inače, italijanska štampa je postavila gomilu pitanja poput "da li je ovo bila njegova najgora trka u karijeri" i "kako je moguće da ga vodeći, uključujući i timskog drugara Masu – toliko ostave za sobom".

Na kraju samo još da kažem da je sledeća trka 8. juna u Montrealu za Veliku nagradu Kanade.

Kišni rulet 3

Iz istog broja

Hiperaktivna deca

Nestašluk za lečenje

Jasmina Lazić

Eurosong, gotovo

Vrlo srpski, kako god

Tamara Skrozza

Internet zajednice

Kroz šume, sela i forume

Slobodan Bubnjević

Istraživanje – Nove vojske bivše Jugoslavije (14)

Šta nam je bilo i šta vam se događa (2)

Slobodan Bubnjević

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu