Mozaik

Formula 1

Kalkulisanje

Sve gromopucatelne izjave vozača kako su tokom letnje pauze napunili baterije i da jedva čekaju ponovo da se trkaju, pretvorile su se u jedno veliko ništa na stazi u Valensiji

Kalkulisanje 1

Dosadniju trku nisam gledao. Ne samo ove sezone. Dobro, možda sam se i suviše uželeo trkanja posle tri nedelje pauze, možda sam očekivao da neki od favorita krenu u rani finiš jureći titulu, a možda me je "napalila" fantastično lepa staza na kojoj se po prvi put vozila Velika nagrada Evrope. Baš sam uživao gledajući trening i kvalifikacije, upoznajući uličnu stazu koja je izuzetno brza i gde se na pravcima postižu brzine i preko trista kilometara na sat. Staza me je podsetila na onu u Americi, Surfers paradise (u prevodu – Raj za jahače talasa) u Floridi, gde sam gledao neke od najboljih trka Indycar serije. To što su mnogi vozači govorili kako je na njoj teško obilaziti, činilo mi se besmislenim jer su ulice Valensije nešto potpuno drukčije od onih u Monte Karlu, šire su, a i krivine uglavnom nisu tako oštre. Očekivao sam dobro trkanje u nedelju, prosto mi se činilo da takva staza mora da inspiriše vozače. Kad ono cvrc! Plasman na cilju bio je gotovo istovetan onom na startu. Strašno! O čemu ću pisati, pomislih. O tome da je Felipe Masa (Ferari) vodio sve vreme i da Luis Hamilton (Meklaren) nije imao ni najmanju želju da ga stigne i prestigne. Ma daaaj…

Kalkulisanje 2

Dakle, Felipe Masa je pobedio i ozbiljnije se priključio jurnjavi za šampionskom titulom. Mogao je da ostane i bez bodova posle neverovatne brljotine ekipe prilikom svraćanja u boks. Naime, čovek koji daje znak da je posao u boksu završen i koji ima zadatak da pogleda da li je izlazak bolida siguran, uopšte nije konstatovao da nailazi bolid Adrijana Zutila (Force India) pa umalo nije došlo do sudara. Masa je čak pokušao da prestigne Zutila i srećom da mu to nije pošlo za rukom jer bi sigurno bio diskvalifikovan.

"Posle razočaranja u Budimpešti stvarno je fantastično pobediti u Valensiji", izjavio je Brazilac posle trke koja je bila stota po redu u njegovoj karijeri u Formuli 1. "Osvojio sam pol poziciju u subotu, pobedio u nedelju, a šlag na torti je i najbrži krug koji sam vozio (vidi okvir). Ovo je važan momenat u mojoj karijeri, mada mi je žao zbog Kimija, ali to nam samo govori da posebno moramo obratiti pažnju na pouzdanost motora."

Da nešto nije u redu sa motorom u bolidu Kimija Raikonena, u Ferariju su znali još posle trke u Mađarskoj, naslućivali su da je kvar sličan onom zbog koga je Masa odustao na Hungaroringu, ali su inženjeri i mehaničari procenili da će mašina izdržati i da ne treba menjati motor što bi Kimija automatski smestilo na poslednje mesto na startu. Kockali su se i – izgubili. Samo krug posle drugog svraćanja u boks motor je bolno odjeknuo u ogromnom oblaku dima. I sam taj odlazak u boks izgledao je neverovatno smešno, nažalost epilog je bio gori nego prilikom Masinog pit stopa. Mehaničari su i tada delovali kao drogirani, kao da Finac ne juri plasman nego se tek onako vozika po stazi. Na usporenom snimku se vidi kako čovek koji bi trebalo da dâ znak Kimiju da krene pošto je posao obavljen, stoji ispred nehajno prekrštenih ruku dok Raikonen kreće vukući za sobom crevo koje mehaničari nisu ni izvukli jer se zaglavilo, a pri tom je i oborio jednog od članova ekipe koji, srećom, tom prilikom nije teže povređen. "Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam, to nije njegova (Raikonenova) greška", cvileo je siroti mehaničar dok su ga odnosili na nosilima. Ako mu je za utehu, nije on bio taj zbog koga je Kimi ostao bez bodova. "Ovo nije bio vikend kakav sam želeo", izjavio je vidno razočarani Raikonen. "No, uprkos tome još nisam izbačen iz borbe za šampionsku titulu. Ima još šest trka do kraja sezone, šezdeset bodova koje mogu da osvojim."

Kalkulisanje 3

Luis Hamilton (Meklaren) osvojio je novih osam bodova i zadržao prvo mesto na tabeli u konkurenciji vozača. "Tajna" njegove blede vožnje, ni traga od agresivnosti po kojoj je poznat, možda leži u činjenici da umalo nije propustio trku, ali ne zbog prehlade i groznice koju je vukao čitave nedelje, već zbog – ušinutog vrata. Kaže da ga je u nedelju ujutru probudio jak bol u vratu, najverovatnije zbog neudobnog kreveta. "Toliko me je bolelo da nisam mogao ni da stojim pa su mi dali injekcije da mi ublaže bol." Robert Kubica (BMW Zauber) prošao je kroz cilj treći, treba li reći da je sa tog mesta i startovao, i stigao do tačno sto bodova osvojenih u trogodišnjoj karijeri u Formuli 1. Ovaj rezultat ojačao mu je pregovaračku poziciju pa se očekuje da bi narednih dana mogao da potpiše novi trogodišnji ugovor sa timom u kome i sada vozi. Jedan od retkih koji je napredovao za jednu poziciju u odnosu na startno mesto bio je Heiki Kovalainen (Meklaren) koji je kroz cilj prošao četvrti. Peti je bio Jarno Truli (Tojota), šesti Sebastijan Fetel (Toro Roso), sedmi Timo Glok (Tojota), a poslednji bod osvojio je Niko Rozberg (Vilijams Tojota).

Šta reći, a ne slagati? Pa najpre da su svi, ali baš svi na stazi kalkulisali po sistemu vrapca u ruci i goluba na grani, a valja i citirati relevantnu štampu, naravno. "Zevanje u Valensiji", opis je trke koji je čitaocima plasirao novinar "Internešenel herald tribjuna". "Dosadna staza", kaže novinar španske "Marse", a "El mundo deportivo" piše da se tokom trke "ništa nije dešavalo osim onoga što nije smelo da se desi – odustajanja Alonsa (Reno)". Dakle, mnogo očekivanja koja se nisu ostvarila, dosada, dosada, dosada. Šteta. Mada, ako ima nešto o čemu sam razmišljao tokom trke i to na konstruktivan način je sledeće – ma, vredelo bi otići i videti tu Valensiju, baš je fotogenična, valjda je takva i uživo. Naredna trka je za dve nedelje u banji Frankošamp za Veliku nagradu Belgije.

DHL Najbrži krug: Pehar ide Kimiju

Prvi put ove sezone u takmičenju za DHL Najbrži krug bod je osvojio Felipe Masa, vozač Ferarija. On je pet i po kilometra dugačku stazu u Valensiji prešao za minut i trideset devet sekundi. Ono što je kuriozitet ove trke jeste podatak da je vodeći na tabeli u ovogodišnjem takmičenju za pomenuti pehar, Kimi Raikonen, bio gotovo punu sekundu iza Masinog rezultata. Sudeći prema nastupu na prelepoj uličnoj stazi u Valensiji, Kimi kao da se opustio znajući da ga do kraja sezone više niko ne može prestići i da će pehar u takmičenju DHL Najbrži krug ponovo pripasti njemu.


Kalkulisanje 4


Kalkulisanje 5

Iz istog broja

Vazduhoplovstvo

Ozbiljan leteći cirkus

Igor Salinger

Posle Pekinga

Komšijska olimpijska krava

Aleksandar Ćirić

Peking 2008

Prst na čelo

Vladimir Stanković

Vršac

Priča o dva spomenika

Vladan Stošić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu