Mozaik

Formula 1

Idi, begaj, bre

Alonso je opet pobedio, ali vile su ga pronosale da to učini lepršavo i lako

Idi, begaj, bre 1

Odavno se nisam toliko iznervirao! Pazi, dobra trka, ma odlična trka. Te se đoraju oni na čelu, te oni iza, čist start bez karambola što je za Veliku nagradu Monte Karla retko… Milina jedna. I onda? Katastrofa. Zbog krajnje benigne stvari izađe auto za usporavanje i pokvari sve! Uključim video desetak krugova pre kraja i odem kod drugara na ručak. Pogledam posle epilog, vidim da je samo čemerni Rubens Barikelo (Honda) izgubio mesto na pobedničkom podijumu, stigao je četvrti. Žao mi ga je bilo, priznajem, zaslužio je pehar.

E sad, sve je zakuvao Mihael Šumaher (Ferari) kada je probao po drugi put na isti štos da "uspori" konkurente na zvaničnom treningu u subotu. Kao fol, ugasio mu se auto u pretposlednjoj krivini. Idi, begaj, bre! Ovog puta se uverio da fazon ne prolazi, a uz to je i saznao koliko je omražen među kolegama, komentari su bili ubitačni. Mada mislim da se Šumi "onoliko" potresao zbog toga. Čak ga nije pomerila ni izjava starog šampiona Džekija Stjuarta koji je kazao da bi se, da je na njegovom mestu, "od sramote povukao". U Ferariju su posle cvileli kao Kalimero "Nepravda, nepravda…", ali džaba. Samog Šumija, mislim ja, u stvari je svojom izjavom ućutkao čovek koji ga najbolje poznaje, onaj koji je od njega napravio šampiona, muvara po vokaciji Flavio Brijatore, šef Renoovog tima, koji reče: "Znam, varao je!" Elem, Šumaheru je oduzeto prvo mesto na startu, krenuo je poslednji, a ostali su mogli natenane da se trkaju.

Fernando Alonso (Reno) iskoristio je, naravno, to na najbolji mogući način, povukao je dobro, a iznenađenje nedelje, Mark Veber (Vilijams), odlično je iskoristio stazu na kojoj je veština važnija od brzine. Kimi Raikonen (Meklaren) pratio ih je i za ljubitelje je bilo pravo zadovoljstvo da gledaju kako se nadgornjavaju tokom prve polovine trke. Iza njih, takođe dobra borba. Već pomenuti Rubinjo, pa Montoja (Meklaren), onda Jarno Truli (Tojota), pa Niko Rozberg (Vilijams), Fizikela (Reno), Kultard (Red Bul), ma dobra stvar. E sad, Fiziko je očigledno u Monaku imao "žutu minutu" jer je stvarno vozio kao onomad, u dva kruga je prestigao dva vozača na stazi na kojoj je, smatra se, veoma teško obilaženje. Posle se kočoperio (pristojnost mi ne dozvoljava aproprijatniji izraz), da je "razbio famu o stazi na kojoj je nemoguće preticati", ali oprostimo mu, dobro je vozio.

Idi, begaj, bre 2

"Prvo mesto na ovoj trci je posebno za svakog vozača", izjavio je pobednik. Katalonac je potom dodao da je "vozio bez greške". Ahaaa, a zanošenja posle prvog pit stopa? Pazi, kaže da je bio "iznenađen Kimijevom brzinom". Na uličnoj stazi!?! Pa Ledeni ga je toliko pritiskao da samo što nije izleteo sa staze braneći se. Mislim, u delu trke koji je bio zanimljiv. Onda je sve otišlo do đavola. Veberu je prolupao motor, izašao je auto za usporavanje, Kimiju se na osamdeset na sat iza merca sa semaforom na krovu pregrejala mašina i – ode mast u propast! Sve ostalo je bilo do-sa-dno. Punktum!

Idi, begaj, bre 3

Fakti… Potom je Rubinjo, mada je odlično vozio na trećem mestu, prekoračio brzinu u boksu i bio kažnjen – izgubio pehar. Kultard, sa sve plaštom Supermena koji se ponovo vraća (Red Bul je promovisao premijeru tog filma), dokopao se pehara za treće mesto, prvi podijum za tim, malo li je! Monti, ničim izazvan, uzeo je drugo mesto, a Šumi je oteo bodiće za peto mesto. Fiziko je stigao šesti, mada je neko neupućen mogao po njegovim i reakcijama njegovih mehaničara da pomisli da je pobedio. Nik Hajdfeld (BMW) uzeo je dva boda za sedmo, a mlađi Šumaher (Tojota) poslednji bod za osmo mesto.

Šta sad valja reći? Mislim, pošto je prošla trećina sezone. Pa to da se Kimi konačno oprostio od trke za titulu. On je to i nagovestio posle prošle trke, citirao sam ga tim povodom, a sada se vidi da je bacio koplje u trnje. Hladno piće na jahti mala je uteha, ali ipak… Ko ga voli i navija za njega ima i druge argumente. Kao… S obzirom na to da ga u timu ne pritiskaju da donese odluku o tome hoće li ili ne ostati u Meklarenu, a o ostalim ponudama Ledeni neće da priča, može se lako desiti da pod uslovom da Mercedesovi ljudi (konačno) sastave brzu mašinu, otme nekoliko prvih mesta do kraja sezone. Tek toliko da sam sebi poveća cenu u prelaznom roku. Ono što ja mislim, a nema veze sa Kimijem, jeste da će timovi Honda i Tojota takođe insistirati da im se vrate investicije (čitaj: – dobri rezultati). Ergo, eto nama dobrog trkanja. Mislim, u Renou neće spavati, ni u Ferariju, ali, ljudi, pa to sve govori da nas čeka dobro trkanje. Nije li to cela ideja!? Videćemo već na sledećoj trci, 11. juna na Velikoj nagradi Engleske. Karte su planule uprkos Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Iz istog broja

Matura

Jelena Lukić

Beogradska groblja

Tesan večni počinak

Jelena Grujić

Zemlja ljudi

Buket od Hiljadu ruža

Momir Turudić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu