Mozaik

Formula 1 - Velika nagrada Velike Britanije

Gotovo je, gotovo?

Kultard je odustao, Mihael Šumaher osvojio drugo mesto, ali malo ko veruje da bi Meklarenov as mogao da nadmaši Ferarijevog šampiona koji šest trka do kraja sezone ima čak 37 bodova prednosti

Gotovo je, gotovo? 1
POBEDA POSLE GODINU DANA: M. Hakinen

"Apsolutno neću da priznam poraz dok Mihael i teorijski ne bude nedostižan", izjavio je Dejvid Kultard (Meklaren Mercedes) koji je prošle nedelje završio trku bez bodova. "Još više mi je odmakao, ali u ovom poslu svašta se može dogoditi."

"Imam dobru zalihu bodova u džepu, ali neću da vam kažem da je sve gotovo jer nije", izjavio je istim povodom Mihael Šumaher (Ferari). "Tu sam da bih se trkao jer šampionat je još otvoren, i nastaviću da se borim za pobede."

"Iz sopstvenog iskustva znam da Dejvid još ima šansu da osvoji titulu, i u narednih šest trka ne sme da baci koplje u trnje", izjavio je prošlonedeljni pobednik Mika Hakinen (Meklaren Mercedes). Bila je to njegova devetnaesta pobeda od 156 trka na kojima je učestvovao. Godinu dana bez prvog mesta za dvostrukog svetskog šampiona bili su povod i za glasine da Mika napušta Formulu 1, što su i on i šefovi tima demantovali.

Očekivana borba dvojice pretendenata na šampionsku titulu izostala je na stazi u Silverstonu. Iako je osvojio 40. pol poziciju u karijeri, Mihael Šumaher nije se osećao nimalo lagodno znajući da odmah iza sebe ima Meklarenov dvojac. To se videlo na samom startu kada je jedva uspeo da odbije Hakinenov napad i iz prve krivine izadje na čelu kolone bolida. Upravo na toj krivini je za Kultarda trka faktički bila završena. Jarno Truli (Džordan Honda) pokušao je da obidje sa unutrašnje strane, ali je uspeo samo da ga zakači točkom i izleti je sa staze. Kultard je hteo odmah da ode u boks i ustanovi koliko je oštećeno zadnje vešanje, ali je naredjenje šefova bilo da nastavi da vozi ne bi li mehaničari po podacima koji iz bolida stižu u centralni kompjuter tima ustanovili koliki je kvar."Analiza" je izgleda predugo trajala jer je vešanje u četvtom krugu potpuno otkazalo, Dejvid se okrenuo na stazi i za njega je trka bila završena.

Stariji Šumaher se tokom tih prvih krugova branio od napada Hakinena, ali je i on kuburio sa stabilnošću bolida što se videlo po proklizavanju njegovog Ferarija u pojedinim krivinama. Kada je u šestom krugu zamalo izleteo sa staze u jednoj krivini, bilo je to dovoljno da ga Mika pretekne.

"Još tri – četiri krivine sam očekivao da će Mihael uzvratiti, ali njemu izgleda nije bilo do trkanja", rekao je tim povodom novinarima Hakinen. Novinarske neverne Tome pokušale su posle trke provokativnim pitanjima da iščačkaju da li je Šumi namerno propustio Finca, ali ovaj je cinično odgovorio : "Da, stao sam pored staze i mahnuo mu dok je prolazio." Potom je priznao da je čitavu trku kuburio sa balansom bolida i da je više nego srećan što je na cilj stigao drugi.

Ferarijeva strategija da tokom trke bolidi samo jednom svrate u boks nije dala neke rezultate iako je drugi vozač tog tima Rubens Baričelo osvojio treće mesto. Da nije bilo problema koje je timu Vilijams BMW pravio Ralf Šumaher, Brazilac bi teško dospeo do pobedničkog postolja. Naime, Šumija juniora je oštro kritikovao tehnički direktor tima Patrik Hed zbog toga što nije pustio drugog vozača tog tima Huana Pabla Montoju da ga obidje. "Da ga je propustio, Montoja bi bio treći", izjavio je besni Hed ne obazirući se na Ralfovo pravdanje da nije poslušao naredjenje iz boksa zato što je "bio uveren da može da prestigne Baričela". Stvar je u tome što je strategija sa dva zaustavljanja u boksu bila prava varijanta za trku u Silverstonu, a od njih dvojice Montoja je optirao pravu i posle trke izjavio da je "bio brži od Ralfa". Ipak, ni četvrto mesto za Kolumbijca nije mala stvar u njegovoj prvoj sezoni u Formuli 1.

Sjajan uspeh za oba Zauberova vozača, Kimi Raikonen bio je peti, a Nik Hajfild šesti. Tako se tim iz Švajcarske učvrstio na četvrtom mestu u generalnom plasmanu, a debitant Kimi je bliže svom snu da jednog dana sedne u Ferarijev bolid. Ostali vozači i timovi želeće da što pre zaborave ovu trku, a to pogotovo važi za Žaka Vilneva, koji je sopstvenom greškom izbacio sa staze i iz trke timskog kolegu Panija

Naredna trka vozi se 29. jula za Veliku nagradu Nemačke na stazi u Hokenhajmu.

Poredak timova

1. Ferari 113

2. Meklaren Mercedes 66

3. Vilijams BMW 46

4. Zauber 19

5. Džordan Honda 14

6. BAR Honda 12

7. Jaguar 5

8. Prost 3

9. Beneton Reno 1

10. Erouz 1


Poredak vozača

* M. Šumaher (Ferari) 84

2. Kultard (Meklaren Mercedes) 47

3. Baričelo (Ferari) 34

4. R. Šumaher (Vilijams BMW) 31

5. Hakinen (Meklaren Mercedes) 19

6. Montoja (Vilijams BMW) 15

7. Hajfild (Zauber) 10

8. Raikonen (Zauber) 9

= Truli (Džordan Honda) 9

10. Vilnev (BAR Honda) 7

11. Frencen (Džordan Honda) 6

12. Pani (BAR Honda) 5

13. Irvajn (Jaguar) 4

14. Alezi (Prost) 3

15. Fizikela (Beneton Reno) 1

16. Verštapen (Erouz) 1

17. De la Rosa (Jaguar) 1

Iz istog broja

Iz ličnog ugla

Vidovdan i kult

Olga Zirojević

Elektronska Koliba (6)

Digitalna pustinja i njene oaze

Lazar Džamić

Pamplona - San Fermin

Za sve je kriv Hemingvej

Vladimir Stanković

Olimpijada 2008.

Peking, Peking

V. S

Kako ko putuje na odmor

Ima prevoza, nema para

Zoran Majdin

Useljenje Karađorđevića

U dobrom stanju

Svetlana Preradović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu