Mozaik

Tenis

Fantastični Novak Đoković 2

PREDNOST, IZJEDNAČENJE, NOVA PREDNOST, PONOVO IZJEDNAČENJE, PREDNOST i GEM: Đoković vs. Nadal / foto: reuters

Fantastični Novak Đoković

Ovogodišnji US open, otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država u tenisu, već je ušlo na listu neobičnih

U susretu dvojice najboljih tenisera sveta, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, pobedio je Nadal, rezultatom 3:1 (6:4, 5:7, 6:4, 6:2). Ishod finalnog meča ovogodišnjeg US opena odredilo je mnogo faktora, ali nema sumnje da je Rafael Nadal bio motivisaniji da pobedom postane najmlađi (24) od samo sedam tenisera koji su u karijeri osvajali sva četiri grend slema i jedini koji je, posle Andrea Agasija, osvojio "zlatni slem" – pobedu na sva četiri najveća teniska turnira, plus zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

"Tom čoveku morate da skinete kapu za sve što radi na terenu i van njega", izjavio je Đoković posle meča. "On je najbolji teniser današnjice." Đokovića je, u njegovoj želji da osvoji svoj drugi grend slem, hendikepirao umor iz maratonskog polufinala s Rodžerom Federerom – umor koji je uspešno kontrolisao vrhunskom koncentracijom sve do poslednjih gemova četvrtog seta.

"Ovo je više nego što sam ikada mogao da zamislim. Sama činjenica da sam stigao do finala bila je velika stvar, a sada kada ću imati i ovaj trofej, sve mi se čini neverovatno", izjavio je Nadal i više no džentlmenski pohvalio protivnika.

Ovogodišnji US open, otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država u tenisu, već je ušlo na listu neobičnih: u ponedeljak po podne po njujorškom, odnosno u ponoć po beogradskom vremenu, finalni meč Nadal–Đoković je zbog kiše u nedelju odložen, a u ponedeljak prekinut. Neplanirano odlaganje finalnog meča već je tradicija duga tri godine.

U tom trenutku rezultat je bio 1:0 u setovima za Nadala, 4:4 u drugom setu i 30:30 u devetom gemu, na servis Novaka Đokovića.

Njujorški meteorolozi najavili su provalu oblaka koja će trajati najmanje sat vremena. Prekid ne ide na ruku Rafaelu Nadalu, koji je posle Đokovićevog vođstva od 4:1 uspeo da osvoji tri uzastopna gema i da u tom naletu zapreti brejkom koji bi ga najverovatnije doveo do pobede i u drugom setu.

I početak meča obeležili su brejkovi: Nadalov u prvom, Đokovićev u četvrtom gemu i, u petom, ponovo Nadalov, dramatičan u svakom pogledu. Novak je praktično izgubljeni gem od 0:40 doveo do izjednačenja i prednosti – a onda je sledilo novo izjednačenje, pa prednost Nadala, izjednačenje, prednost Nadala, novo izjednačenje, ponovo prednost Nadala i – treći brejk, 3:2 za Rafaela Nadala. Ceh je platio Đokovićev reket, skrckan. Obojica protivnika nastavila su sa sjajnom igrom, ali do kraja seta svako je osvajao svoj servis gem.

Drugi set je u prvih pet gemova podsetio na polufinalni meč s Rodžerom Federerom, jer je Đoković uprkos sjajnoj igri Rafaela Nadala poveo s 4:1. Drama je ovog puta vrhunac dostigla u sedmom gemu. Pri rezultatu 4:2 Novak je Nadalu "dopustio" izjednačenje, potom prednost, izjednačenje, nova prednost Nadala, ponovo izjednačenje, prednost i gem za Nadala, koji je potom dobio svoj servis gem i izjednačio rezultat.

A onda je počeo pljusak.

Nema preterivanja u oceni da je ovogodišnji nastup Novaka Đokovića na US openu bio fantastičan. To se moglo reći i posle polufinala u kom je – imajući protiv sebe i publiku – pobedio Rodžera Federera i tako se, u direktnom obračunu, vratio na mesto broj dva u svetu. Taj obračun trajao je iscrpljujuća tri sata i 44 minuta, a Đoković ga je dobio s 3:2 (5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5). U jednom trenutku petog seta Novak se nalazio na korak od poraza, ali je – opet, fantastičnom igrom – uspeo da odbrani dve meč lopte. Tako je prekinuo i šest godina dugu tradiciju Rodžera Federera da igra u finalu US opena.

"Ne mogu da verujem. Jednostavno, ovo je jedan od onih mečeva koje ćete uvek pamtiti u svojoj karijeri", rekao je Đoković. "Iskreno, u odlučujućim trenucima meča samo sam zatvarao oči i udarao forhende najbrže što sam mogao."

Rafael Nadal je ranije, za mnogo kraće vreme i uz neuporedivo manje napora s 3:0 dobio svoj polufinalni meč protiv Mihaila Južnog (6:2, 6:3, 6:4).

Razlika u težini mečeva i kratkom vremenu koje je Đoković imao za oporavak do finala naveli su komentatora US opena Matsa Vilandera da Đokovićeve šanse za pobedu proceni na desetak odsto. Posle odlaganja, u ponedeljak je Đokovićeve izglede popeo na 40 odsto, ali je prognozirao da će finalni meč dobiti Rafael Nadal, u četiri seta. I pogodio.

Posle dvočasovnog prekida, nastavak drugog seta Đoković koristi i pobeđuje sa 7:5. Prekid naleta i pad u igri Rafaela Nadala trajali su, na žalost Đokovićevih navijača, kratko. I, ukratko, Đoković je definitivno slomljen u petom gemu četvrtog seta, kada Nadal preuzima vođstvo s 4:1 i potom s nedostižnih 5:1.

Pre nekoliko godina, na početku "srpskog teniskog čuda", lako je bilo prognozirati da će sve potom biti teže. Sada se već može spokojno konstatovati da je Srbija definitivno postala velesila.

Iz istog broja

Parada ponosa

Zakon između mišića i mozga

Tamara Skrozza

Formula 1

Poslednji voz

Dušan Radulović, Radio Beograd 1

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu