Mozaik

Formula 1

Došli na svoje

Dominacija vozača i bolida Red Bul Renoa na stazi Sepang jeste dokaz da je ovaj tim u samom vrhu, ali ni ostali ne sede skrštenih ruku

Raspored na startu trke za Veliku nagradu Malezije bio je posledica šizofrene situacije na subotnjim kvalifikacijama kada je većina favorita – Red Bul dvojac je izuzetak – više verovala kompjuterskoj slici neba nego sopstvenim očima! Pa i mi u papučama smo videli na TV-u crno crnilo koje se nadvija nad stazom i moram reći da sam se slatko nasmejao videvši "šmekere" kako ‘ladno ništa ne preduzimaju već, kao, znaju oni, ahaaaa… neće kiša, mogu da čekaju. Cvrc! Tako su i prošli. Dženson Baton i Luis Hamilton (Meklaren), Felipe Masa i Fernando Alonso (Ferari) plasirali su se od sedamnaestog do dvadeset prvog mesta i ono što je bilo loše za njih bilo je dobro za trku, jer smo očekivali, a potom i dobili još jednu uzbudljivu predstavu.

Došli na svoje 1

foto: reuters

Iako je startovao sa treće pozicije, Sebastijan Fetel (Red Bul) je odmah prepravio onu narodnu "što možeš danas…" u – "što možeš odmah ne ostavljaj za posle". Već pre prve krivine obišao je malog Rozberga (Mercedes), a posle lepog nadgornjavanja u tri naredne krivine elegantno je obišao i Vebera (Red Bul). I to je bilo to, bar što se pobednika tiče. Ne razumem samo zašto je Veber posle trke imao tužnu, što bi klinci rekli "koker španijel facu". Sam je kriv što nije iskoristio šansu, mogao je i kasnije tokom trke, ali… Dakle, posle starta Niko je mogao samo da gleda kako njih dvojica odmiču, ali odličnom vožnjom i osvajanjem trećeg mesta pokazao je da dobri rezultati na početku sezone nisu slučajnost i da ekipa Mercedesa nema nameru da "testira" i "prilagođava" bolid, već da i te kako žele da se trkaju. Da Šumaheru nije popustio šraf na zadnjem levom točku, pa je morao da odustane kada je bio šesti u poretku, ko zna kako bi se trka rasplela.

Kao i u Australiji, Hamilton je bio "hit dana", a trka će ostati upamćena i po njegovom bezobrazluku kada je ne samo protiv pravila već i nesportski zadržavao Vitalija Petrova (Reno), koji ga je ipak pretekao nekoliko krivina kasnije i – na moju veliku žalost – potom odustao zbog kvara. Jes’ da je jurnjava i krivudanje po startnom pravcu bilo atraktivno za gledaoce, ali sudije su ipak morale da budu oštrije jer je opomena malo za takvu brljotinu. A taman sam počeo da ga gotivim… I ostali favoriti sa začelja nizali su jednog za drugim bolide, a najuzbudljivije je svakako bilo njihovo međusobno trkanje, posebno Luisa i Fernanda, koje se okončalo tek kada je Alonsu prolupao motor.

"Velike greške smo napravili i u kvalifikacijama i na samoj trci", rekao je rezignirani Alonso. "Od samog starta sam imao problema sa menjačem, praktično sam vozio bez kuplunga, nije bio problem šaltovati nagore, ali smanjivati brzinu, to je dokrajčilo motor. Dobra strana je što sam odustajanjem izgubio samo dva boda, bilo bi mnogo gore da sam u tom trenutku vodio."

Ma šta kažeš! Gore!? Zar ja to poslednji da saznam? Šalu na stranu, šmekerska izjava, a i može mu se. Masino sedmo mesto doprinelo je da i vozači i tim zasednu na prvo mesto u generalnom plasmanu (vidi okvir). Dobro trkanje bilo je između njega i Batona (Meklaren, stigao osmi na cilj), a i sa Alonsom se žestoko nadgornjavao pre nego je Kataloncu motor izdahnuo. Robert Kubica (Reno) je opet sjajno startovao i na cilj stigao četvrti. Odmah je obišao Zutila (Fors Indija) i Hulkenberga (Vilijams, stigao deseti i osvojio prvi bod u karijeri u F1), potom se odvojio od pratilaca, ali kao i obično nije imao šanse da stigne i prestigne Rozberga.

Nema šta da se priča, osim gore pomenutih, početak sezone svakako je na svoj način, dobrim vožnjama i rezultatima obeležio Adrijan Zutil. Fors Indija je "spakovao" veoma konkurentan, ali pre svega brz i pouzdan bolid. Kad Hamilton za nekog kaže da je "veoma brz na pravcu, dobro koncentrisan, da precizno izlazi iz krivina, pa nije mogao da ga prestigne jer je vozio fantastično, bez greške", onda je jasno da su rezultati tima Viđaja Malije sve drugo osim slučajnosti, pa tako i Zutilovo peto mesto na kraju trke. U dinamičnoj trci sa dosta promena, preticanja i odustajanja, zapažen je bio i Haime Algesuari (Toro Roso), koji je na cilj stigao deveti.

Naredna trka je 18. aprila u Šangaju za Veliku nagradu Kine.

Došli na svoje 2

Iz istog broja

Prvo izvođenje Betovenove 9. simfonije u Srbiji

Opojna moć krasote

Zorica Janković

Partizan u Fajnal foru

Grobari među sebi ravnim

Slobodan Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu