Mozaik

Formula 1

Dosadni spektakl

Premijerna trka u Šangaju počela je uzbudljivo, potom je na momente bilo i spektakularno, ali ipak se sve završilo u skladu sa čitavom ovogodišnjom sezonom – dosadno

Dosadni spektakl 1
KAD NIJE ŠUMAHER: Barikelo

Podatak da je za tri dana, koliko je trajao spektakl Formule 1 u Šangaju, prodato 262.000 ulaznica mora da je i te kako prijao većinskom vlasniku čitave organizacije Berniju Eklstonu. Dobro, on je trljao ruke zbog velikih para, koje kao što znamo teraju u investicije, ali i mala para raduje čoveka, pa su svakako zadovoljni bili i prodavci svakojake galanterije koja ide uz trke – kapa, majica, zastava… Jer, u Kini nije reč o onim starim ljubiteljima Formule koji godinama ne menjaju majicu, znam i one koji je ne peru, radi uroka, već o otvaranju potpuno novog tržaišta, pa je prošlonedeljna prva trka za Veliku nagradu Kine bila prilika koja se nije smela propustiti. E sad, na punim tribinama nije baš bilo Kineza koji imaju prosečnu platu, jer je toliko koštala samo ulaznica za nedeljnu trku, a bogami ni za kapu sa potpisom šampiona takvi nisu mogli da odvoje 42 dolara.

Ipak, dobru priliku nisu propustili ni organizatori trke, koji su u najboljem maniru starih sletova upriličili skoro polusatni spektakl otvaranja staze u kome je učestvovalo 1200 igrača, pevača i majstora borilačkih veština. Proizvođači automobila iz Kine provozali su stazom po jedan od svojih modela, a radovali su se i oni iz velikih duvanskih kompanija već na samu pomisao da u toj zemlji ima 350 miliona pušača. Tim BAR (sponzor je Britiš Ameriken tobako), pored boja poznatih cigareta "laki strajk", dodao je i tri petice, a promenjeni su i kombinezoni trkača na kojima je "555" (vrsta cigareta) takođe dominirao. He, sve je izgledalo tako retro, da je samo falio švenk na veliki Maov portret.

"Ni sam nisam verovao da će se bolid ponašati tako dobro na startu pa nisam izvukao više iako sam to mogao. Ali, i to je bilo sasvim dovoljno pa pred kraj trke nisam forsirao", izjavio je pobednik Rubens Barikelo (Ferari). To što je usporio i dozvolio konkurentima da mu se skroz približe, saznalo se posle, bio je u stvari ustupak organizatorima kako bi "završna scena" izgledala raskošno, jer je čak pet bolida u grupi prošlo kroz cilj. Rubinjo je drugom ovogodišnjom pobedom prešao stotku u bodovima i sad zadovoljno govori kako "prolazi kroz dobru fazu".

Za razliku od njega, Mihael Šumaher (Ferari) kao da je zapao u ozbiljnu krizu. Ne samo što je na zvaničnom treningu izleteo sa staze već u prvoj krivini pa je startovao poslednji, iz boksa, već je i u samoj trci više polagao na spektakl, nego na konačan plasman. Moram priznati da mi je to prijalo, posebno detalj kada je mlađeg brata prestigao u velikom stilu samo da bi krivinu kasnije ‘ladno otišao u boks. Još mu je i mahnuo usput! Dobro, imao je i pehove tokom trke, čukali su ga autsajderi dok ih je obilazio (Kliena iz Jaguara bi svaki policajac oborio na vozačkom jer ne gleda u retrovizor). Potom se okrenuo na stazi, pa mu je pukla guma, da bi ga zbog svega toga do kraja trke za čitav krug obišla čak devetorica vozača! Ako se dobro sećam, a sećam se dobro, ovo je prvi put u poslednjih pet godina da Šumi završi trku bez osvojenog boda (odustajanja zbog izletanja sa staze, čukanja i prolupavanja motora se ne broje).

Dženson Baton (BAR) četvrti put ove sezone prošao je drugi kroz cilj. Nije krio zadovoljstvo jer je, kako kaže, "izgubio dve pozicije na startu, što je bila katastrofa", da je stalno mislio kako "mora da osigura drugo mesto za tim u konkurenciji konstruktora, a devet poena razlike je upravo ono što su želeli" i da se "isplatila strategija od dva zaustavljanja u boksu za promenu guma i dolivanje goriva". E baš je strategija ono zbog čega je Kimi Raikonen (Meklaren) izgubio šansu da se bori za prvo, a potom i drugo mesto.

"Falilo mi je samo malo više brzine da obiđem Barikela i preuzmem vođstvo", izjavio je Kimi posle trke. "Onda smo u letu promenili strategiju sa trećim, kratkim zaustavljanjem, ali ne samo da ništa nismo dobili već sam izgubio i drugo mesto." Dozu samokritike u iskazu imao je šef tima Ron Denis, koji je priznao da je "šteta učinjena kad je kasno shvatio da je Baton izabrao taktiku od samo dva pit-stopa" čime su mu "u stvari poklonili drugo mesto".

Četvrti je kroz cilj prošao Alonso (Reno), koji je izjavio da je ipak zadovoljan sa pet bodića i da mu "sledeće dve staze više odgovaraju nego ova u Šangaju", peti je bio Montoja (Vilijams), koji je posle dobrog starta zagazio u prljavi deo staze, pa su ga pretekla čak šestorica vozača. Ipak kaže da je "trka bila veoma zabavna", da je "pavio greške, ali da je sasvim u redu što je uspeo da se probije na poziciju sa koje je startovao". Sato (BAR) bio je šesti, a dva Zauberova vozača, Fizikela i Masa, sedmi i osmi.

Možda na kraju reč-dve o dvojici povratnika u Formulu 1 – Ralfu Šumaheru (Vilijams) i Žaku Vilnevu (Reno). Ovaj prvi je odlično vozio sve dok ga smotani Kultard (Meklaren) nije udario otpozadi, ali pravi problem je, u stvari, bio u pogrešnoj proceni tima da je na bolidu mlađeg Šumahera polomljeno zadnje vešanje. Dok su utvrdili da je sve OK, prošlo je toliko vremena da je bilo besmisleno slati ga ponovo na stazu. Vilnev se pak "tek navikava na bolid", trku je "iskoristio da mnogo nauči", stigao je jedanaesti na cilj i "oseća se spremnim za Suzuku". Pretposlednja trka ove sezone, trka za Veliku nagradu Japana, biće održana 10. oktobra.

Poredak vozača:

1. M. Šumaher (Ferari) 136

2. Barikelo (Ferari) 108

3. Baton (BAR) 79

4. Alonso (Reno) 50

5. Truli (Reno) 46

6. Montoja (Vilijams) 46

7. Raikonen (Meklaren) 34

Poredak timova:

1. Ferari 244

2. BAR 105

3. Reno 96

4. Vilijams 64

5. Meklaren 58

Iz istog broja

Atletik Bilbao

“Antigalaktiko” model

Vladimir Stanković

Nastanak jedne teorije

Kreacija evolucije

Slobodan Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu