Mozaik

Formula 1

Dali mu krila 2

Dali mu krila

Novi aerodinamički paket Red Bula nije mogao da dođe u bolje vreme za šampionat kome je dosada disala za vratom

Kada je u petak, posle slobodnih treninga pre trke za Veliku nagradu Engleske na stazi Silverston, Sebastijan Fetel izjavio da će za kvalifikacije dobiti "nova krila", većina novinara je to protumačila kao doskočicu u skladu sa sloganom firme Red Bul za koju vozi, a koja glasi – "Daje ti krila"! E onda je Nemac u subotu i bukvalno dobio nova krila, nove prednje stabilizatore i osvojio prvo startno mesto, tako da su Zozonove i moje pare koje smo stavili na iznenađenje, da će Luis Hamilton uzeti pol, otišle u džepove vlasnika kladionice. A kvota je bila više nego respektabilna 1:40! Dobro, de, malo smo se zaigrali, tek toliko da je siroti Luis bio poslednji na startu. He, dešava se to i u boljim kućama. Ali, da se ja vratim na trku… Fetel se na startu prosto katapultirao i do cilja superiorno vozio i pobedio.

"Ovo je ono o čemu sam sanjao još kad sam ovde u Silverstonu gledao prvu gran pri trku, još u Menselovoj eri", oduševljeno je govorio Fetel posle trke. "Čini mi se nestvarnim to da sam ovde, da sam pobedio, a pomalo žalim što nisam Englez jer je publika fantastična", prokomentarisao je Sebastijan ponašanje preko sto hiljada ljudi koji su njegovu pobedu pozdravili ovacijama.

Mark Veber (Red Bul) je završio trku na drugom mestu. Mada se činilo da se muči da prestigne Rubensa Barikela (BronGP), a učinio je to kraćim zadržavanjem u boksu prilikom prve zamene guma i dolivanja goriva, a ne na stazi, na kraju se pokazalo da je trećeplasirani Rubinjo na cilj stigao 41 sekundu iza Fetela, a 26 iza Vebera. Odličan rezultat za Brazilca i velika satisfakcija posle gorčine koju je pokazivao pre trke u izjavama da ga "tim ne tretira kao Batona". E, Dženson je dobro prošao kako se nadao iako je još pre trke izjavljivao da u "Silverstonu nemaju šta da traže jer su drugi brži", ali je agresivnom vožnjom i dobrom taktikom ipak na cilj stigao šesti.

"Mi smo bolji od Red Bula na kočenju pred krivinama, ali u Silverstonu nema kočenja pred krivinama i ubrzavanja posle njih", vajkao se Baton, koji je za relativno loš plasman okrivio i hladno vreme!?

Pošto je Red Bulov dvojac čitavog vikenda u Engleskoj prašio onoliko, jedino što je drugima preostalo bila je – taktika. Najbolje su se snašli u Ferariju što je Felipeu Masi donelo četvrto mesto iako je startovao sa jedanaeste pozicije! Podsetilo je to malo na one Šumijeve trke kada prilikom prvih svraćanja u boks ostane na stazi nekoliko krugova duže od ostalih, provoza ih furiozno pa posle kad i sam ode da promeni gume i natanka gorivo iz boksa izađe ispred najmanje trojice.

"Skoro da se osećam kao da sam pobedio", rekao je Felipe posle trke. "Startovati kao jedanaesti, a na cilj stići četvrti je stvarno odličan rezultat. Nismo to očekivali, ali je strategija bila dobra, a i terao sam bolid do maksimuma u ključnim momentima trke."

Kimi Raikonen je posle dobrog starta u prvom delu trke bio dugo i na četvrtom mestu, ali je kilava strategija učinila da posle drugog svraćanja u boks padne na osmo mesto i tako osvoji samo bodić. Ipak, ovo je odličan rezultat za Ferari čiji šefovi gotovo skrušeno priznaju da su "spiskali gomilu para na KERS, a da je rezultat – nula"! I strategija Vilijamsa donela je polovičan rezultat. Bila je OK za Nika Rozberga, ali je krahirala kod Kazukija Nakadžime. Iako je Japanac bio zapanjujuće dobar u kvalifikacijama, startovao sa petog mesta, pa onda pre prve krivine obišao Trulija i duuuugo vozio na četvrtom mestu, lošom strategijom propustio je priliku da postigne najbolji rezultat u karijeri, na cilj je stigao jedanaesti. Mlađahni Rozberg je pak takođe polzovao jedno mesto posle starta, bio je peti, i kao takav i završio trku.

Posebna priča su vozači Tojote, Glok i Truli. I njima je Silverston odgovarao ne mož’ biti bolje, imali su brzinu, a i inače su poslovično pouzdani, pa je start sa četvrtog i sedmog mesta bio više nego obećavajući. E onda je Jarno katastrofalno loše startovao i izgubio čak tri mesta, a u finišu su se ispred njega našli i Rozberg i Masa i Baton, pa je Truli sedmi prošao kroz cilj. Zanimljivo je i ponašanje Luisa Hamiltona posle trke koju je završio na začelju. On je, naime, iskoristio priliku da po završetku trke pred tribinama malo "pali gume" okrećući bolid "pod ručnom" i umalo da ga sudije kazne zbog toga, ali su mu ipak progledali kroz prste posle opravdanja da je "želeo da ukaže poštovanje publici, a i da se malo zabavi". Zbog "mučenja" motora mrko su ga gledali i u timu jer im ta mašina ima služiti na još trka. Sada su na redu tri sedmice odmora, neki od vozača će na Ibicu poput Nika Rozberga, neki u Japan poput Batona, a neki uobičajeno u Brazil, Finsku…

Sledeća trka je za Veliku nagradu Nemačke, 12. jula na stazi Nirbugring.

Poredak vozača

1. Baton (Bron GP)….. 64

2. Barikelo (Bron GP)….41

3. Fetel (Red Bul)…..39

4. Veber (Red Bul)…….35,5

5. Truli (Tojota)……..25,5


Poredak timova

1. Bron GP…….105

2. Red Bul……74,5

3. Tojota……34,5

4. Ferari…….26

5. Vilijams…….15,5

Iz istog broja

VREME NAUKE

Tri

S. B

Medijska slika psihijatrijskih pacijenata

Između »ludaka« i »normalnih«

Danka Spasovski

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu