Mozaik

Košarka

CZ i FMP – hladna ili "vruća" fuzija 2

STARI DRUGOVI: Predsednik Nebojša Čović, predsednik Petar Škundrić i potpredsednik / foto: tanjug

CZ i FMP – hladna ili “vruća” fuzija

Tim sa Malog Kalemegdana počinje svoj novi život u beogradskom predgrađu ili tim iz predgrađa krči put ka centru grada – to je u najkraćem siže za priču o postavljanju Nebojše Čovića za predsednika KK Crvena zvezda

Tri stvari su izvesne: Nebojša Čović (53), biće na čelu KK Crvena zvezda, Nebojša Čović se vratio u javni život Srbije i autor ovog teksta je navijač Crvene zvezde. Sve drugo je za raspravu jer nema dovoljno informacija kojima bi se napisala koherentna priča o tome kako je spasena muška košarkaška sekcija Crvene zvezde, ali postoje naznake o planu da se to zaista dogodi u narednih nekoliko godina.

Vest je sledeća: na sednici izborne Skupštine KK Crvena zvezda, održanoj u petak 12. avgusta u sali Medija centra na stadionu Crvene zvezde, dr Nebojša Čović je aklamacijom izabran za predsednika "kluba sa Malog Kalemegdana" a mr Živorad Anđelković postavljen je za predsednika Skupštine kluba. "Takođe, po završetku izborne, održana je i prva sednica Skupštine kluba u novom sazivu koja će ubuduće brojati 35 članova, na kojoj je usvojen plan i program reorganizacije i restrukturiranja kluba koji uključuje stratešku saradnju sa FMP-om. To podrazumeva da će FMP promeniti ime u KK Crvena zvezda Beograd, obuhvataće sve igrače oba kluba, a prvi tim takmičiće se u NLB ligi. Za menadžera za reorganizaciju i restrukturiranje Crvene zvezde imenovan je Mirko Pavlović, stoji u izveštaju na internet stranicama KK Crvena zvezda. Na internet stranicama KK FMP nema informacije o tome da je ovaj klub promenio ime ili bilo šta slično.

Šta nam je još saopšteno: Delije su podržale Čovića; predstavnik navijača Vladimir Šavija je govorio na izbornoj skupštini i obećao da će se "najverniji" vratiti na tribine hale Pionir; pored toga, Čović je rekao da nije reč ni o kakvoj fuziji jer mu ne pada na pamet da se bavi vraćanjem duga od preko14 miliona evra što je bio razlog da se KK Crvena zvezda poslednjih sezona neprestano nalazi "pred gašenjem"; ovo je sporazum o "poslovno tehničkoj saradnji" koja će omogućiti da klub sa imenom Crvena zvezda nastupa u regionalnoj NLB ligi i u domaćem prvenstvu, a "pravno lice" KK Crvena zvezda će ići u proces restrukturiranja i reorganizacije da bi se izbeglo proglašenje bankrota; Čović je rekao da je saradnja oročena na pet godina i da bi u tom periodu taj "slavni brend" trebalo da stane "na zdrave noge" uz organizacionu i finansijsku pomoć FMP-a, odnosno kompanija koje podržavaju ovaj klub iz Železnika; to su kompanije koje se vezuju za Fabriku metalnih proizvoda: Kobe grupa i FMP konzorcijum u kojima porodica Čović ima značajan udeo; Čovića je podržao Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda i predsednik Košarkaškog saveza Srbije, odredivši svoju "desnu ruku" Živorada Anđelkovića da bude opet u najužem rukovodstvu KK Crvena zvezda (Beograd).

U razgovoru za "Vreme" Čović kaže da je njegov interes bio da se sačuva klub od propadanja i da je sporazumom predviđeno da nekadašnji KK FMP finansijski pomogne ozdravljanje KK CZ u narednih pet godina i da na kraju tog procesa imamo zdravu i jaku Crvenu zvezdu (bez "Beograd" u imenu).

"Ovo je veliki izazov za mene", kaže 66. bivši gradonačelnik Beograda za "Vreme" i dodaje da će se "mešati" i u sportski segment čitavog projekta iako mu je glavni posao restrukturiranje KK CZ.

Čović je u dva navrata posle 2000. godine želeo da poveže FMP i Zvezdu, ali tada to "nije bilo politički moguće".

Šta nam nije saopšteno pa osećamo da priča nije završena? KK Crvena zvezda, višegodišnje stecište beogradske manguparije i fenseraja i klub koji je značajan za neku internu beogradsku "krugdvojkašku" i dorćolsku istoriju, nalazi se u dubiozi, finansijskoj i organizacionoj još od kraja prošlog veka. Od "petooktobarskih promena" i dolaska na čelo kluba "mladih snaga DS-a" predvođenih Živoradom Anđelkovićem i Igorom Žeželjom, postojala je navodno intencija da se ovom klubu "vrati stara slava", ali nikada nije bilo do kraja objašnjeno šta je to zapravo jer ovaj tim nikada nije bio veliki van okvira nekadašnje Jugoslavije. Pokušaj partijskog vozdizanja kluba poklopio se sa početkom nove dominacije KK Partizan koji jeste veliki klub u evropskim okvirima. Stvaranje "evropske Zvezde" bilo je neuspešno preduzeće jer jedino što su "mladi DS lavovi" uspeli jeste promena igračkog kadra svake sezone, menjanje trenera i povećavanje dugova. Kada su se Anđelković i Žeželj povukli iz kluba, ostao je samo veći dug, trofeja nije bilo, a KK Partizan je za to vreme harao i kod kuće i u Evropi. Pokušaji Slobodana Vučićevića i Zorana Drakulića, preduzetnika iz Beograda, da novcem svojih kompanija sačuvaju klub i naprave preokret, bio je neuspešan. Čovek koji ih je nasledio, klupska legenda Vladislav Lučić, takođe nije uspeo da promeni put ka propasti i klub se prošle sezone našao u situaciji da se pored borbe za opstanak u regionalnoj ligi bori i da ne bude u potpunosti ugašen.

To bi se dogodilo ovog leta da nije došlo do pokretanja projekta na čijem je čelu Nebojša Čović, jer su kreatori plana shvatili da bi bilo "od nacionalnog interesa" da se slavno ime ne "ugasi" nego da se ustupi "panterima" iz Železnika, koji su u poslednje dve decenije izrasli u klub dostojan regionalnog poštovanja i pokazali se kao najbolji inkubator za stvaranje košarkaša u ovom delu Evrope. KK Crvena zvezda, registrovan kao udruženje građana, mogao je da proglasi bankrot prema Zakonu o stečaju i prema novom Zakonu o sportu u kome su sportska udruženja izjednačena sa privrednim društvima. Bankrot je sprečen krajem prošle godine kada je Privredni sud u Beogradu odlučio da udruženje građana ne može da bankrotira, ali je novi zakon o sportu promenio ambijent pa je moralo da se deluje. Ovo saznajemo iz razgovora sa Nebojšom Čovićem.

Međutim, sve u vezi sa KK Crvena zvezda je na ivici regularnog i jedino što je ostalo od kluba su ime i ideja. Klub nije imao ni "organe upravljanja", ni članove, ni upravu – imao je dugove prema poveriocima (čija imena nisu saopštena), Mirka Pavlovića i kakav-takav tim. Imena poverilaca još neće biti saopštena, ali se zna da se najviše duguje (oko 70 odsto) zajmodavcima, a ostatak ide na dugove prema igračima i trenerima, dobavljačima, dugovi po kreditima i obaveze na osnovu izgubljenih sudskih sporova. To izgleda strašno, ali je "neregulisanost" karakteristika gotovo svih sportskih klubova u Srbiji koji su godinama čekali da ta oblast bude zakonski omeđena. Prema novom zakonu, do sledeće godine bi svi sportski klubovi Ministarstvu sporta morali da dostave podatke o članstvu, statute, pravilnike, sastav organa upravljanja – trebalo bi da dostave ličnu kartu i zdravstveni karton kluba. To je na jednom nivou. Na drugom, ako je KK Crvena zvezda član veće NVO SD Crvena zvezda, zašto se onda na tom nivou nije rešavao problem, odnosno kako je moguće da uopšte postoji nešto što se zove "sportsko društvo" kao "krovna organizacija" ako nije u stanju da se bavi svojim članicama?

Takav "normativni horizont" dozvoljava da se izvode razne akrobacije da bi se nešto sačuvalo ili da bi se nešto drugo izbrisalo. U ovom slučaju, prema Čoviću, stvar je jasna: KK FMP će nastaviti da se takmiči kao i do sada pod imenom KK Crvena zvezda Beograd. Kao trener tog kluba mogao bi da se pojavi Svetislav Pešić, što bi bilo najjače pojačanje. Čović će biti predsednik KK Crvena zvezda u rekonstrukciji koji će imati upravu ali neće imati tim: ukoliko za pet godina Čović i Živorad Anđelković uspeju da vrate dugove, da izvedu klub "na zelenu granu", onda će se on fuzionisati sa postojećim KK Crvena zvezda Beograd, što je novo ime košarkaškog kluba FMP.

"KK CZB baštini tradiciju KK CZ i sve što se osvoji u tom periodu ide na konto ‘stare Zvezde’", kaže Čović.

Kako je čitava akcija bila najavljivana mesecima ranije, javljali su se različiti komentari. Dosta njih je bilo negativno, ali je tvorcima projekta izgleda najvažnije da su se "najverniji navijači" izjasnili "za" i da će novi FMP imati punu podršku kada u oktobru istrči na parket dvorane Pionir u utakmici sa Hemofarmom u prvom kolu regionalne lige. Čović je sam pominjao da postoji i politički otpor ovakvom rešenju jer se neki plaše da bi njegov uticaj među Delijama predstavljao opasnost po nečije političke ambicije, što nije sasvim bez osnova kada se ima u vidu da su navijačke grupe zapravo najbrojnije i najbolje organizovane nevladine organizacije u Srbiji i političari radije od njih traže pomoć nego od sindikata i strukovnih udruženja.

Nebojša Čović kaže da će se sređivati jedna po jedna stvar u klubu i da ga ne brine što projekat ima mnogo neprijatelja u javnosti jer misli da je podrška mnogo veća.

"Ako neko ima bolje rešenje, neka slobodno izađe sa njim i što se mene tiče odmah ću ga prihvatiti", poručuje Čović.

KK CZ – trofeji:

• Šampioni države (SFRJ – SRJ): 1946, 1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1969, 1972, 1993, 1994, 1998.

• Nacionalni kup: 1971, 1973, 1975, 2004, 2006.

• Kup Pobednika kupova: 1974.


KK FMP – Trofeji i uspesi

Jadranska liga:

Prvak (2): 2003/04, 2005/06.

Finalista plej-ofa (1): 2006/07.

Nacionalni kup:

SRJ / SCG (3): 1997, 2003, 2005.

Srbija (1): 2007.

Prva liga SR Jugoslavije:

Viceprvak (3): 1996/97, 1997/98, 2002/03.

Iz istog broja

Avijacija

Galeb od pola veka

Igor Salinger

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu