Mozaik

Modni kroki

Četvrti AURA FASHION SELECTION

Po uzoru na nedelju mode Pariza, Londona i Njujorka, u Beogradu je održana jedna od ukupno dve manifestacije tog sadržaja. Da li su Beograđani privilegovani procenom organizatora da su potrebe ovdašnje publike i tržišta srazmerne obimu ovog spektakla i koje su preporuke modne industrije

Piše: Sanja Srdić

U organizaciji modne agencije Select od 13. do 19. oktobra prikazane su dve etape dvanaest revija domaćih i stranih modnih brendova i izložba fotografija Đorđa Grujice u prostoru KPGT-a i u Kristalnoj dvorani hotela Hajat.

Četvrti AURA FASHION SELECTION 1
Tommy Hilfiger

Modna kuća "Tommy Hilfiger", kao jedna od vodećih svetskih tekstilnih kompanija, otvorila je beogradsku Nedelju mode svojom kolekcijom za jesen–zimu 2003. Američki robni brend sa prodajnom mrežom u više od sedamdeset zemalja sveta – obojen skoro uvek u belo, plavo i crveno – plasira još od 1985. kao pozitivan životni stil mušku, žensku i odskora dečiju odeću i širok asortiman pratećeg programa namenjen svima koji žele da izgledaju elegantno, a da se istovremeno osećaju moderno i sportski. Takav pristup ("klasika sa preokretom") zaštitni je znak kompanije vidljiv i na prikazanoj reviji i može se opisati kao "retro 60-ih" godina. Novina su odela koja ne simbolizuju establišment, već nešto ležerno i dobro skrojeno, uz uobičajen sportski i trikotažni program od teksasa, pamuka, vune i tvida – moderna tehnologija tretiranja tkanina s tradicionalnim motivima riblje kosti… Tommy Hilfiger je svojevremeno izjavio: "If it wasn’t for rock’n roll, I would never have been a designer." Njegova fascinacija nevinim vremenom engleskog roka, pre psihodelije, droga, Vudstoka i pojave Bitlsa i Tvigi, kao i Stonsima kasnije – i te kako je prisutna u izrazu ovog brenda: uske jakne i pantalone, tanke kravate, lakirane kožne čizme, izgled tanane, seksi i ženstvene žene sa stavom, na izvestan način uniseks moda nabijena elektricitetom, zvukom i pokretom.

Četvrti AURA FASHION SELECTION 2
Sreća

Preporuke domaćih kuća koje izrađuju trikotažu kreću se od etno stila u formi i motivima (Igo trikotaža) do svedenih linija sa elementima savremenog (vanvremenog) odevanja. Modna kuća "St. George", s višegodišnjom tradicijom uspešnog rada i plasiranja na domaćem i sve širem stranom tržištu, ovom prilikom se predstavila revijom kreatora uveliko afirmisanih u različitim oblastima likovne i primenjene umetnosti. Zoran Grkinić, Sofija Kuzmanović, Ana Đorđević i Sonja Krstić su u četiri različite priče svojim dizajnom oplemenili prediva, teksturu materijala, kolorit i ponudili niz mogućnosti za kombinovanje pristupačnih, udobnih i autentičnih odevnih komada za tekuću sezonu i celu porodicu.

Četvrti AURA FASHION SELECTION 3
Uppa Druppa

Akcenat na stilu odevanja šezdesetih i pokoji glamurozan element osamdesetih godina prisutni su u gotovo svim porukama autora modnih tendencija za ovu i predstojeće sezone za svaku priliku i svako doba dana. Ili drukčije: od kancona, šansona i ostalih romansi, preko popevki, orijentalnog zvuka i ritma, ABBA, Madonne, Grace Jones, disco light showa, R’n’R, sve do obrada u tehno maniru, predstavili su se: Uppa Druppa (Tanja Aleksić), Kostadinov Ilija, Smilja Grujesković, Bojana Ilić, P…S fashion, Iana Kids, Sreća (Vladanka Celić), sveprisutniji Mango i Springfield. Poput sveprisutne ideje o globalizaciji, ukrštanju različitih kultura, simbola i potreba, pronađite se u štraftama i prugama, meliranom krznu, plisiranim suknjama, karnerima, resama, štras detaljima, šubarama, faltama, šiš-miš-rukavima, kontrastima boja, natkolenicama ili grejačima u aerobik stilu, balskim haljinama i odelima, zakrpama, natpisima i aplikacijama, maloj crnoj haljini, ekološkim materijalima u šarama na koži živih bića… I sve to sa što manje ili bez militari oznaka, a kamoli namera.

Iz istog broja

Istorija kovanog novca

Od grumenja do plastike

Dodatak pripremili: Biljana Vasić i Goran Kosanović

Istraživanje - Rečna ratna flotila

Plovidba panonskih mornara

Dejan Riđošić, Dragiša LazovićKoordinator istraživanja: Zoran Majdin

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu