Mozaik

Tržište automobila

Čekajući kupce

I tu važi pravilo: prvo standardi, potom status

Čekajući kupce 1

Sudeći po broju izlagača i posetilaca 42. Međunarodnog salona automobila, moglo bi se zaključiti da srpsko tržište automobila jedva postoji: celokupna ponuda putničkih automobila stala je u jednu, doduše najveću halu, tradicionalna gužva prvog dana je izostala, a na jedinom mestu gde je mirisao roštilj i gde je vreva uobičajena pojava, bilo je više ljudi sa one nego sa ove strane pulta. Da ima onih koji misle suprotno, da nije baš tako crno kako se na prvi pogled čini i da će biti sve više i više zainteresovanih ali i sposobnih za kupovinu novog automobila, kazuje promocija novog dilera: Porše holding Austrija, odnosno nedavno osnovana ćerka-kompanija Porše SCG, ubuduće će biti ekskluzivni uvoznik četvorotočkaša koncerna Folksvagen na ovo tržište.

"Zbog rastuće privrede, Jugoistočna Evropa je jedan od najvažnijih regiona u razvoju. S rastom zaposlenosti raste i kupovna moć koja nosi želju za većom pokretljivošću, želju za posedovanjem sopstvenog automobila", objasnio je ovaj poslovni potez dr Zeno Keršbaumer, direktor prodaje Folksvagena. "To je za nas, kao najvećeg evropskog proizvođača automobila, veliki izazov." Odluka da se odgovornost za naše tržište poveri ovom holdingu, kako je rekao, nije bila teška jer je Porše već prisutan na drugim tržištima regiona: u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Rumuniji… i pokazao je dobre rezultate. Kao generalni uvoznik, rekao je da je ova kompanija uspešna u svim ovim zemljama, i dokazala je da je sposobna da organizuje odgovarajuću podršku prodajnoj mreži.

"Automobilsko tržište Srbije danas je slabo razvijeno i velikim delom ga opslužuje Zastava", dodaje Maks Vinterfeld, generalni direktor Poršea SCG. "Mi polazimo od pretpostavke da će se tržište automobila u narednim godinama razvijati u dobrom pravcu, kao i da će ono biti bogatije i raznovrsnije." Kao prvenstven cilj u ovoj godini istakao je izgradnju prodajne mreže u saradnji s privatnim preduzećima u Srbiji do te mere da u svakom većem gradu Srbije bude bar po jedan autorizovani prodavac VW automobila. Paralelno će se graditi i prodajna mreža audija, ali samo u regionalnim centrima. "Zajedno sa našim dilerima u Srbiji i Crnoj Gori želimo da kupcima ponudimo najbolje uslove za kupovinu novih automobila. Istovremeno, želimo da podignemo nivo servisnih usluga, da bi zahtevi naših kupaca u potpunosti bili zadovoljeni." Srednjoročni plan bi bila izgradnja prodajne mreža španskog seata, koji je takođe deo koncerna Folksvagen. "Seat je potpuno nova marka na ovom tržištu i zato nam dodatno predstoji još jedan veliki zadatak."

U razgovoru za "Vreme", Maks Vinterfeld je rekao da ove godine očekuje da bude prodato dve do dve i po hiljade automobila. "To nije u planu precizno zacrtano. Najvažnije nam je stvaranje mreže i uspostavljanje standarda." Na pitanje zašto nema nijednog automobila marke Porše, jer ne može se reću da taj automobil nije popularan međ’ Srbima, odgovara da je to isključivo zbog nedostatka izložbenog prostora: "Akcenat smo stavili na automobile srednje klase." Obećao je da će ponuda sigurno biti upotpunjena sledeće godine.

Menadžment ovog novoosnovanog preduzeća čekaju mnoga iskušenja, to se pokazalo već na promociji. U prvom koraku dogodio im se ozbiljan kiks: na konferenciji za novinare, za tu priliku iznajmljeno ozvučenje je šuštalo, krčalo i pištalo ili se pak ništa nije čulo, tako da je bilo teško razaznati šta je ko govorio. Nije, međutim, primećeno da se bilo ko zbog toga sekirao. To im je prvi nauk: ako misle da postignu šta su zacrtali, posebno će morati da pripaze s kim ugovaraju saradnju. Jer, pronaći partnera je jedno, uspostavljanje mreže nešto drugo, a postizanje standarda i poštovanje dogovorenog je sasvim treće. Naročito na Balkanu, u zemlji Srbiji.

Lična karta

Porše holding osnovan je 1949. godine, posluje u deset zemalja uključujući i SAD, i ima ukupno 14.000 zaposlenih. Prošle godine ostvarena je prodaja 350.000 vozila. U svom sastavu ima velikoprodaju, maloprodaju i banku koja, posebno u zemljama Jugoistočne Evrope, prati prodaju automobila. Svako Poršeovo preduzeće, bez obzira na to o kojoj zemlji se radilo, posluje kao potpuno samostalno nacionalno preduzeće u kome se zapošljavaju radnici iz te zemlje. Zaposlenima se sistemom treninga i permanentnom obukom obezbeđuje odgovarajuće obrazovanje.


Nastavak saradnje

Ugovor o preuzimanju ovog tržišta nije iz posla istisnuo dosadašnjeg generalnog uvoznika folksvagena i audija – beogradski Autokomerc. Naprotiv, ova firma će postati deo "porodice", kao prva među jednakima, što zbog dosadašnjeg iskustva i uspešnosti poslovanja, što zbog svoje infrastrukture. Na to ukazuje podatak da je Porše za svoje sedište odabrao Autokomercovu poslovnu zgradu na autoputu, nedaleko od aerodroma.

Iz istog broja

Podvodna fotografija

Skrivena lepota

S. Ć

Izložbe - "Vizantija: vera i moć", Metropoliten muzej, Njujork

Vizantija u Njujorku

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu