Mozaik

Sinergija 07

Brzina promene

Sinergija je za sedam godina ugostila ukupno oko 20.000 ljudi. Zanimljivo je da i posle toliko vremena interesovanje posetilaca nije opalo, pa je između 16. i 19. oktobra u novosadskom Master centru bilo nekoliko stotina IT stručnjaka više nego prošle godine

Brzina promene 1
UOBIČAJENA GUŽVA: Novosadski Master centar

Dok je prošlogodišnju najveću regionalnu IT konferenciju, Microsoftovu Sinergiju, obeležio opširan razgovor o novitetima – operativnom sistemu Windows Vista i Office System 2007 – čini se da su ove godine u centru pažnje bili poslovanje i menadžment. Da li kao prirodan sled događaja na srpskom tržištu i uočena potreba, ili samo dobro osmišljena strategija, tek sa priče o informacionim tehnologijama prešlo se na priču o tehnologijama za biznis. Upravo ovo je bila tema o kojoj je, između ostalih, govorio i direktor HP-a u Srbiji Slobodan Radić, objašnjavajući kako se ova kompanija našla pred istim izazovom kao i mnoge druge, bez obzira na delatnost: informacione tehnologije treba da budu generator prihoda a ne trošak, a IT ne treba samo da podržava poslovanje nego i da ga pokreće. O implementaciji Microsoftovih tehnologija i njihovom značaju za poslovanje govorili su i predstavnici kompanija Telekom Srbija, Telenor, Delta Sport, Pakom, kao i direktor ComTradea Veselin Jevrosimović, pa i Microsofta Dejan Cvetković.

Sinergija je za sedam godina ugostila ukupno oko 20.000 ljudi. Zanimljivo je da i posle toliko vremena interesovanje posetilaca nije opalo, pa je između 16. i 19. oktobra u novosadskom Master centru bilo 1250 IT stručnjaka, nekoliko stotina više nego prošle godine. Glavna tema Sinergije 07 bila je primena postojećih rešenja, pre svega Windows Vista i Office system 2007 o kojima se detaljno govorilo na prošlogodišnjoj konferenciji, ali i Office Communication Server 2007, koji je na Sinergiji predstavljen samo jedan dan posle svetske promocije. Najavljeni su i Microsoftovi proizvodi koje možemo očekivati u prvoj polovini 2008 – novi Windows Server, SQL Server i Visual Studio. Tokom Sinergije promovisan je i Razvojni centar u Beogradu koji je dobio pojačanje – Dragana Tomića. On je donedavno u Redmondu, u sedištu Microsofta, vodio tim koji je razvijao SQL Server. U Beogradu će takođe raditi na razvoju SQL Server komponenti za sledeću verziju koja će biti "izbačena" tek za tri godine.

Tokom trajanja konferencije bio je organizovan i kurs pod nazivom Master of Deployment, na kojem su učesnici, njih 120, mogli da nauče kako da mogućnosti informacionih tehnologija na najbolji način predoče svojim menadžerima i kako da ih primene. Pošto se kurs pokazao kao "pun pogodak", odlučeno je da bude uveden i u ovlašćenim Microsoft školskim centrima CET i CPU.

Gostima Sinergije na raspolaganju je bilo više od 100 kompjutera kompanije Desk, koja je već drugu godinu zaredom tehnički partner Sinergije. Kako je Desk već iznajmljivao računare (za World Cyber Games, Kongres Svetske zdravstvene organizacije, Evropsko prvenstvo u košarci za žene…), očigledno je odlučio da se za taj posao specijalizuje pa je na Sinergiji promovisao ponude za organizatore sajmova, izložbi, prezentacija, putovanja, seminara, za privremene zamene neispravnih računara…

I ove godine predavanja su uglavnom bila razumljiva samo stručnjacima, što i jeste bila Microsoftova namera, ali su zato dodatni sadržaji znatno prošireni. Dok su na hodnicima gornjeg sprata Master centra u vreme predavanja vladale pustoš i tišina isprekidane samo konferencijama za štampu, u prizemlju je u izložbenom delu među štandovima brojnih IT firmi, naročito tokom pauza, nastajala gužva i puštana je prilično glasna muzika i radijski prenosi o dešavanjima sa Sinergije, igrao se stoni tenis, bilo je igrica, simulacija veslanja u "Health Corneru" koji je postavila kompanija Hermes SoftLab, Epson bioskop koji je organizovao BS Procesor, mnoštvo takmičenja i nagrada… Takozvani Chill-Out Room, mesto na kojem su zahvaljujući firmi Extreme posetioci prošle godine mogli da predahnu, opuste se i odigraju koju igricu, sada je narastao: pored uobičajenih sadržaja kao što je "Executive de-stress" zona sa X-box konzolama i lejzi beg foteljama, bilo je i fotelja za masažu, ratluka, čajeva, i obilja stranih i domaćih časopisa.

U izložbenom delu posetioci su isprobavali i simulator vožnje DriveON, koji se u svetskom finalu Microsoftovog programerskog takmičenja za studente "Imagine Cup" održanog letos u Južnoj Koreji, plasirao među prvih šest na svetu. Četiri studenta koji su napravili ovaj projekat, Ivan Vujić, Milan Stojić i Neven Tubić sa Fakulteta organizacionih nauka i Sava Čajetinac sa Fakulteta primenjenih umetnosti, članovi SMOR tima, predstavili su svoj projekat i na uvodnom predavanju. Kako kažu, od kada su se vratili sa takmičenja, dobili su ponude za posao iz nekoliko IT firmi, kao i ponude za nastavak obrazovanja. Uz to, na uvodnom predavanju pomenuto je da bi ovi momci karijeru mogli da započnu upravo u Microsoftovom Razvojnom centru.

Brojevi

4 dana

1250 IT stručnjaka

145 akreditovanih novinara

105 predavanja, podeljenih u 12 oblasti i održavanih paralelno u 7 sala

90 predavača – 20 iz inostranstva i 70 "domaćih"

25 sponzora

100 Deskovih računara

Iz istog broja

Formula 1

Kimi šampion

Dušan Radulović, Radio Beograd 1

Istorija kinematografije

Helga na poslednjem mostu

Živorad Milić

Crna Gora

Pošto, sinko, đedovina

Sonja Kovacs

Na licu mesta – najveći akcelerator na svetu

Poslednji krug pred veliki prasak

Slobodan Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu