Kategorija: Mozaik

Šta raditi za praznike

Iskočite iz kolotečine

Dan SRJ, 27. april, pada u petak, a Prvi maj u utorak, što uz neradnu sredu i uz liberalno odrađivanje pretprazničnog ponedeljka tvori čitavih šest dana praznika. Šta tek reći za one kojima je Đurđevdan slava i koji bi komotno mogli da sastave ovaj petak sa onim ponedeljkom (11 dana). Pre deset godina radničkoj sreći ne bi bilo kraja, dok danas kada malo ko radi ovoliki slobodni dani samo izazivaju nervozu. Provesti Prvi maj pored "malog ekrana", kao Novu godinu ili Dan (one) republike, potpuno je besmisleno jer proleće naprosto mami na drugačije aktivnosti. Stoga smo za vas sproveli malo istraživanje o tome šta se može uraditi sa onim čega imate previše (vreme), a bez onoga čega imate premalo (novac).

Godišnjice

Osveta za izgubljene snove

U trenutku najvećeg ekonomskog razvoja, kada se savršenstvo demokratije ogleda u brzom smenjivanju vlada, italijansko društvo se s nelagodom priseća najpoznatijeg Italijana dvadesetog veka, svoje najveće zablude, i njegovog tragičnog kraja

Kad priroda čisti

Sirće i banane

Povodom 22. aprila, dana koji je proglašen za Dan planete Zemlje, američka nevladina organizacija za zaštitu ove okoline Enviromental Defense Fund (www.edf.org) pozvala je ljude širom sveta da "pročiste" svoje kuće. EDF je upozorio da većina ljudi u cilju čišćenja svojih domova koristi veliku količinu hemikalija od kojih su mnoge izuzetno štetne po zdravlje i zapravo imaju efekat drugačiji od željenog – prljavštinu zamenjuju otrovnim materijama. Stoga je preporuka EDF-a da se okrenemo prirodnim sredstvima koja imamo u kući i koja su korišćena u vreme kad nije bilo modernih hemikalija koje čine kuću blistavo zagađenom. Dakle, sirće, so, boraks, soda bikarbona, voda, majčina dušica i kora od banane.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu