Meridijani

Francuska

Vreme za paniku

Na predsednika Nikolu Sarkozija i njegovu stranku UMP pala je senka poraza zbog razočaravajućih rezultata na regionalnim izborima. Ako predsednik i njegovi ljudi nisu odmah shvatili koja je postizborna poruka, mogli su to da pročitaju već u sutrašnjim izdanjima svih novina. Ali, da li je stvarno došlo vreme za paniku? Da li levica dolazi na vlast ili aktuelna vlast može da opstane? Rezultati pokazuju da je levica pobedila u svim regionima u Francuskoj, osim u Alzasu, i osvojila 54 odsto biračkog dela. Zabeležena je mala konsolidacija desnice na prekomorskim teritorijama – pobedili su na ostrvu Reunion i u Gvajani. Levičarska štampa je egzaltirana, dok desnici naklonjeni mediji stidljivo i uplašeno kriju svoju sramotu. Čak su se i regionalni mediji odredili nazivajući Sarkozija "hiper gubitnikom" (Le Progres), dok novine La Montagne vide rezultate izbora kao "nacionalnu sramotu". Brz odgovor sistema je rekonstrukcija vlade, koja, čini se, neće biti mnogo drastična. Žrtvovaće jednog ili dvojicu ministara, nije važno. Premijer Fransoa Fijon ili predsednik Nikola Sarkozi, koji se smatraju odgovornim za debakl, ne pokazuju nameru da nešto drugo urade. Možda su u pravu što situaciju posmatraju mirno.

Uprkos poniženju na prethodnim izborima, stranke levice su već onda kontrolisale 24 od 26 regionalnih veća. Iako je predsednica Socijalističke stranke Martin Obri sada obasjana pobedničkom svetlošću, ipak teško može da zaključi da francuski glasači smatraju nju ili njenu stranku spremnom za buduću predsedničku ulogu, odnosno vladu. U ono što ona može da bude sigurna jeste zabrinjavajući nivo apstinencije na izborima, bez obzira na to što se 51 odsto birača (47 odsto u prvom krugu) u drugom krugu dovuklo do biračkih mesta. Uostalom, na birače koji su glasali na ovim izborima, ona ne može sigurno da računa i na sledećim izborima budući da je njihovo ponašanje teško predvideti. Jedan deo birača neće uopšte izlaziti na predsedničke i parlamentarne izbore 2012. godine ili će se prikloniti strankama desnice.

Ovogodišnji regionalni izbori pokazuju veliko razočaranje birača Sarkozijem, čiji je stil uveliko zaslužan za poraz. Jedan od najvećih problema predsednika Sarkozija jeste to što se on pretvara da je učinio mnogo. Mnogi Francuzi koji su glasali za njega 2007. godine, očekivali su da će "modernizovati" zemlju u američkom duhu: dinamični bosovi kreiraće radna mesta u celoj zemlji, a vlada će se suočiti sa štrajkačima. Onda je nastupila svetska ekonomska kriza i poslovi su naprosto nestali, dok su štrajkači nastavili svoje.

Iz istog broja

Hong Kong

Sigurna kuća za Gugl

Tom Krazit, CNET NEWS

Irak

Persijski tepih u Bagdadu

Abas Djavadi, RadioFree Europe

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu