Meridijani

Bagdad

Užas i politika 2

SVAKODNEVNA POJAVA: Bombaški napad na Ministarstvo pravde u Bagdadu

Užas i politika

Piše: Telegraph

Prizori užasa na ulicama Bagdada u ulici Haifa – stotine raskomadanih tela, zapaljenih automobila posle dve simultane eksplozije automobila-bombe prethodnog vikenda, za većinu Iračana predstavljaju podsetnik da krvava prošlost još nije iza njih.

Međutim, napad nije bio iznenađenje. U političkom vakuumu i nedovoljno razvijenoj bezbednosnoj strukturi zemlje postojala su upozorenja o rastućem nasilju pogotovo uoči ključnih parlamentarnih izbora zakazanih za 16. januar 2010. godine. Ovih dana sve je više Iračana spremnih da podrže nasilje. Obeshrabrujuće je i to što su političke stranke u potrazi za širokom podrškom birača spremne da pređu versku granicu.

Odlaganje izbora zakazanih za sredinu januara sada izgleda moguće, a takav ishod ugrozio bi ne samo delikatan politički proces u Iranu već i ambicije predsednika SAD Baraka Obame da počne proces povlačenja trupa na proleće. Irački pobunjenici možda su brojno slabiji nego što su to bili ranije, ali oni još mogu da izvedu spektakularne napade poput poslednjeg (poginulo je više od 155 ljudi, od toga 24 dece) i avgustovskog napada, kada je bombaš ispred ministarstva ubio preko 100 osoba.

Ove grupe nasilnika osećaju da se nazire politički i ustavni prostor, znajući da napadima mogu da ugroze ugled Nurija al Malikija, iračkog premijera, čoveka koji je vratio u zemlju red i zakon. Takođe, izvršenje napada postalo je lakše otkako je počelo povlačenje američkih trupa u junu. Naime, otkako su se proredile obaveštajne američke službe koje su bile kamen temeljac američkog uspeha 2007. godine. Ukoliko se u budućnosti bombaški napadi nastave, to će svakako usporiti povlačenje američkih trupa do sledećeg avgusta i poremetiti strateško planiranje i odlučivanje o Avganistanu. General Rej Odierno, američki komandir u Iraku, procenjuje kojom brzinom može da smanji broj trupa posle izbora, a savet koji ovaj vojnik prosledi predsedniku Obami zavisi prvenstveno od toga šta će irački političari uraditi u danima koji dolaze.

Irački ministar spoljnih poslova pozvao je UN da izvrše istragu povodom tragičnih događaja koji su se desili u Bagdadu, nagoveštavajući da bi fokus istrage trebalo usmeriti na podršku stranih zemalja pobunjenicima uz napomenu da bi međunarodna zajednica trebalo više da pomogne Iraku da se odbrani od terorista. Ministar Hošivar Zebari dao je ovu izjavu pre nego što je odgovornost za napad preuzela organizacija Islamska država Irak koja je povezana sa Al kaidom.

Edrijen Blomfild

Iz istog broja

Kanzas Siti

Paket sa duplim dnom

Kansas City Star

Prag

Amandman za evroskeptika

Ceske Noviny

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu