Meridijani

GROZNI

Terorizam u parlamentu

Dok analitičari nagoveštavaju da teroristički napad u Groznom u utorak ujutro pokazuje ograničenja i posledice beskompromisnog političkog stava republičkog lidera Ramzana Kadirova, njegovi politički saveznici tvrde da to nije tačno. Ruski predstavnik Jedinstvene Rusije u konfliktnom regionu insistira na tvrdnji da je reč o globalnom problemu, odnosno da nema dokaza da Čečenija propada u ambis bezakonja. Prema rečima Abdulbeka Vakhajeva, ne postoje dokazi za to: "Teroristi nemaju politička, nacionalna ni religijska ubeđenja. Ovde u Čečeniji postoji potpuno funkcionalan sistem državne administracije, politike i civilnog društva." Predstavnik stranke Jedinstvena Rusija odbio je da komentariše reči Alekseja Malašenka, analitičara Karnegi centra, koji smatra da će Vladimir Putin biti "razočaran" razvojem događaja u čečenskom parlamentu. Vakajev kaže da se zbog terorističkog napada ne može reći da je Čečenija pred uvođenjem vanrednog stanja. "Ovaj napad je običan teroristički akt, nalik na ove što se dešavaju u Evropi, Americi i Aziji. Mi se u Republici Čečeniji borimo protiv terorizma u skladu sa ruskim zakonodavstvom."

Ali, pored strepnji od eskalacije konflikta u regionu, čuju se i glasovi koji kažu da Kadirov, uprkos imidžu snažnog vođe, ne može da održava kontrolu i red. Napad u parlamentu pokazuje da Kadirov nije u stanju da obezbedi funkcionisanje najvažnije institucije u Čečeniji. Njegova politika se držala izvesno vreme, ali je sada jasno da on nije mogao da reši dugotrajne probleme u regionu. Ipak, bez obzira na to što će Moskva biti "šokirana", kako mnogi tvrde, ne postoji alternativa za Kadirova. Čini se da na političkoj sceni ne postoji kandidat koji bi mogao da zauzme njegovo mesto.

Napad islamskih ekstremista na parlament u Groznom, glavnom gradu Čečenije, počeo je u utorak rano ujutru, oko 8.45 po lokalnom vremenu, kada su prvi poslanici počeli da pristižu na posao. Jedan od njih aktivirao je bombu kojom je bio opasan, dok su se druga dvojica uz pucnje i poklike "Allahu Akbar" ("Alah je najveći") probijali do unutrašnjeg dela zgrade parlamenta. Kada ih je policija okružila, napadači su aktivirali bombe i razneli se pred očevidcima. Agencija Intefaks izvestila je da su pobunjenici držali taoce (nije potvrđeno), da je povređeno 17 ljudi, dok su četvorica napadača ubijena.

Iz istog broja

PEKING

Kulturni rebalans Kine

Vej Gu, REUTERS

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu