Meridijani

Atina

Teorijsko »potapanje« evra

Zvaničnici Grčke i Evropske unije demantovali su tvrdnje nemačkog magazina "Špigl", koji je izvestio da grčka vlada preti odbacivanjem evra kao zvanične valute. Ali, bez obzira na to što vreme za "potapanje evra u more" gotovo ističe, nije isključeno da će se to i dogoditi. Iako je nesumnjivo da bi taj potez kratkoročno mogao Grčku mnogo da košta, to je neuporedivo manje od dugogodišnjih mogućih troškova izazvanih recesijom, stagnacijom i nezaposlenošću koju im evropski zvaničnici nude.

Iskustvo Argentine s kraja 2001. godine moglo bi da bude korisno uputstvo. Argentina je više od tri i po godine trpela najgoru recesiju u XX veku. Njihova valuta bila je vezana za dolar (konvertibilni pezos), poput Grčke koja je prihvatila evro kao nacionalnu valutu. Argentinci su uzeli zajmove od MMF-a i smanjili javnu potrošnju, jer se siromaštvo produbilo, stopa nezaposlenosti povećala, a spoljni i unutrašnji dugovi porasli do tačke ključanja. Sve je to bilo uzalud, recesija nije bila zaustavljena.

Argentina je 2001. godine proglasila bankrot, naglo devalvirala svoju valutu i odbacila dolar. Većina ekonomista i analitičara predviđala je da su godine krize tek pred njima. Ali, ekonomija te zemlje počela je da se oporavlja posle perioda devalvacije, da bi ubrzo porasla za 63 odsto u narednih šest godina. Više od 11 od ukupno 39 miliona ljudi izvuklo se iz ekstremnog siromaštva. Uspeh argentinskog naglog oporavka je u osvajanju fiskalne i monetarne slobode, što bi moglo i Grčkoj da se desi ukoliko se oslobodi evra. Grčka bi mogla da doživi ekonomski procvat (kao što se desilo Argentini u prvih šest meseci oporavka), zato što bi njihovi izvozni proizvodi postali konkurentniji, a uvozni postali skuplji.

Sa kreditorske tačke gledišta, što EU očigledno zastupa, nije pametno ohrabrivati "loše ponašanje" zemalja koje su načinile tolike dugove, i treba ih kazniti. Ali, kažnjavanje celokupnog naroda zbog grešaka nekih njihovih lidera, iako se nekima čini ispravnim, nije dobra osnova za čvrstu politiku.

Mark Vajsbrot

"Meridijane" priredila Biljana Vasić

Iz istog broja

Moskva

Sveruski narodni Putin

The Moscow Times

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu