Meridijani

Rim

Talac Lige za sever 2

AUTONOMAŠ: Umberto Bosi

Talac Lige za sever

Šesnaest godina pošto je Silvio Berluskoni ušao u politiku, rezultat (prošlonedeljnih) izbora u Italiji još jednom pokazuje njegove magične sposobnosti da mobiliše mase. Za to je bilo dovoljno da lokalne izbore pretvori u plebiscit o sopstvenoj ličnosti i da iz rukava izvuče bauka o navodno ugroženoj demokratiji. Berluskonijeve afere, sudski procesi koji se vode protiv njega, mršavi rezultati njegove vlade, korupcionaški skandali – sve to najednom je izgledalo bledo i daleko.

Za pobedonosnog premijera trijumf Lige za sever mogao bi, međutim, da se ispostavi kao mač sa dve oštrice. S jedne strane, on jača vladajuću desnu koaliciju, tako da bi u naredne tri godine, do sledećih parlamentarnih izbora, najzad mogla da se posveti obećanim reformama.

S druge strane, uspeh Lige za sever u sebi nosi eksplozivni potencijal. Nakon najnovijih izbora Berluskonijeva partija Narod slobode vlada sa izuzetkom Apulije u svim regijama na jugu. Tamošnja "rođačka privreda" je Ligi za sever već dugo trn u oku. Šef partije Umberto Bosi je nakon pobede nedvosmisleno stavio do znanja da "federalizacija mora da ima apsolutan prioritet".

A to je opet pojam koji razdražuje mnoge Italijane s juga koji se pribojavaju da bi federalna reforma mogla još više da produbi jaz sa bogatim severom poluostrva. Nakon trijumfa u tri velike industrijske regije na severu sa skoro 20 miliona stanovnika, Liga će i te kako da pazi da ubuduće regije juga ne dobijaju uobičajene izborne poklone.

Premijer Berluskoni će biti talac svog osnaženog koalicionog partnera. "Ja sam sudija čitave situacije", upozorio je Bosi posle uspeha na izborima. Nema sumnje da će se pritisak Lige na šefa vlade povećati.

Kao prvi ustupak šef Lige je tražio mesto gradonačelnika Milana. Ali će militantni autonomaši Luka Zaia i Roberto Kota uskoro vladu suočiti sa daleko težim zahtevima. Obojica žele da osnaže autonomiju svojih regija – Venecije i Pijemonta, obojica dele nelagodu svojih birača spram "Roma ladrona", "lopovskog glavnog grada".

Kao verni saveznik Lige za sever je do sada podržavala i one posebne zakone koje je Berluskoni donosio, koji kod sopstvenih birača nisu baš nailazili na razumevanje. Sada, pošto prvi put vlada u dve velike regije i mora da ispuni velika očekivanja svojih birača, Liga će insistirati na protivuslugama koje bi regijama severa trebalo da donesu veću nezavisnost. "Posle izbornog slavlja dolazi noć dugih noževa", raduje se zagovornik tvrde struje u Ligi Đankarlo Đentilini, poznat po svojoj netrpeljivosti prema strancima. Novi predsednik Veneta Luka Zaia je još pre pobede najavio "zaštitnu carinu na kinesku uvoznu robu". Nadu svojih birača četrdesetdvogodišnji stručnjak za poljoprivredu ne želi da izneveri: "Šta mi u stvari zahtevamo? Autonomiju po katalonskom uzoru."

Gerhard Mumelter

Iz istog broja

Kejptaun

Osveta za Tera Blanša

Karl-Ludwig Günsche

Minhen

Patnja zbog crkve

Süddeutsche Zeitung

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu