Meridijani

Peking

Sveti kineski gral 2

NUŽNA SARADNJA: Ministar finansija SAD i vicepremijer Kine

Sveti kineski gral

Piše: Business Week

Uvek postoji strah od eskalacije sukoba kada se Vašington i Peking uskomešaju u trgovinskim rovovima. Ali, zapadni ekonomisti sada tvrde da su mali izgledi za početak protekcionističkog trgovinskog rata između ove dve zemlje zbog odluke predsednika Obame da ukine zaštitne antidamping carinske stope od 35 odsto na uvoz kineskih guma na američko tržište. Kina je čekala dva dana, a potom objavila na sajtu svog Ministarstva finansija da će povesti istragu o damping cenama i subvencijama u trgovini piletine i automobilskih delova poreklom iz SAD. Vrlo je verovatno da se odnosi neće znatno pogoršati, ali je zato veća verovatnoća da će sledeće nedelje, uoči sastanka G20 u Pitsburgu, doći do bilateralnog susreta u Njujorku između američkog predsednika Baraka Obame i kineskog predsednika Hua Đintaoa.

Poslednji nesporazum podseća na poznatu baletsku figuru pas de deux, s obzirom na istorijat ovakvih poteza sa obe strane. "SAD ne osuđuju Kinu da je uradila nešto loše. Kina je, prema standardima WTO-a, odgovorila racionalno", objašnjava kineski ekonomista Endi Rotmen sa godišnjeg foruma investitora održanog u Singapuru. "Ne verujem da će to izazvati trgovinski rat." To je dobra vest, pogotovo zato što svetska ekonomija počiva i dalje na ekonomiji SAD i drugih velikih zemalja.

Međutim, sveti gral kineske vlasti – rebalans rasta Kine nezavisno od izvoza da bi se ojačala potrošnja – čini se da je teže pronaći no ikad. Potrošački kapaciteti Kineza ozbiljno su limitirani – Amerikanci su prošle godine potrošili oko 10 hiljada milijardi američkih dolara, dok su Kinezi potrošili samo oko 1,4 hiljade milijardi. Iako se potrošnja na automobile i nekretnine ove godine oporavlja brže od očekivanog, uvoz je nešto drugo – ono što Kinezi kupuju poreklom iz drugih zemalja zapravo je prepakovano i ponovo vraćeno u zemlju gde je proizvedeno.

Pre nego što su SAD povukle potez ukidanja zaštitnih carinskih stopa, glavna tema bila je takozvani letnji Davos, Svetski ekonomski forum održan u severoistočnom kineskom gradu Daljenu od 9. do 12. septembra. Tamo se govorilo o važnosti potrošnje kineskih potrošača i tom prilikom strani delegati su upozoravali kineske kolege da to nije lak posao. "Finansijska kriza je poziv za buđenje za Kinu i alarm da shvati da model koji je funkcionisao briljantno poslednjih 30 godina, a naročito poslednjih 15 – izvoz i samo izvoz – mora da se preinači u internu privatnu potrošnju", naveo je jedan od učesnika foruma. Do promena u Kini, koja se tome odupire, neće doći dok Peking ne shvati da se moraju povećati izdvajanja iz budžeta za zdravstvo, nezaposlene i penzije. Stručnjaci upozoravaju da je nedostatak mreže socijalne sigurnosti veza koja nedostaje za stabilizaciju makroekonomije te zemlje.

Frederik Balfur

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu