Meridijani

Moskva

Sveruski narodni Putin 2

ZAJEDNO, DONEKLE: Predsednik Medvedev i premijer Putin / foto: reuters

Sveruski narodni Putin

Najavom osnivanja Sveruskog narodnog fronta u petak, 6. maja, premijer Vladimir Putin afirmiše se kao najmoćniji broker u političkim krugovima Rusije – jednim potezom efikasno je srušio sve nade da će se predsednik Dmitrij Medvedev ikad izvući iz patronata i postati samostalan politički lider.

Članovi budućeg Sveruskog nacionalnog fronta, na koje Putin može odmah da računa, dolaziće iz elitnih krugova i mnogih interesnih grupa uključujući i poslovna udruženja, sindikalne organizacije, veterane avganistanskog rata i organizacije za zaštitu prava penzionera i žena. Oni neće biti u stanju da ignorišu premijerovu pozivnicu, jer bi u protivnom rizik da oni budu ignorisani bio veliki. Jednom kad postanu članovi fronta, neće imati šansu da kritikuju Putinovu politiku ili da javno iznose svoje vizije budućnosti Rusije.

Inicijativom za osnivanje Fronta, deblji kraj izvlači predsednik Medvedev baš kao i njegovi sledbenici koji veruju da je on bolja polovina vladajućeg tandema, sposoban da pokrene i sprovede neophodne političke i ekonomske reforme.

Među pitanjima na konferenciji za novinare koju je zakazao predsednik Medvedev, sigurno će biti i ono "šta mislite o inicijativi za uspostavu Sveruskog narodnog fronta"? On će zasigurno odgovoriti kako je to dobra ideja i tim će priznanjem sopstvenu glavu na pladnju izručiti u Putinove ruke. Za Putina bi bilo prikladno da Medvedeva zadrži na mestu predsednika u drugom mandatu, jer bi to bio simbol "kontinuiteta i stabilnosti" u kremaljskom vođstvu. No, takva bi odluka bila potvrda da Medvedev nije ništa drugo do Putinova marioneta, s čim bi morali da se slože čak i oni koji su verovali da je predsednik najveća nada za modernizaciju Rusije.

Drugi veliki gubitnik Putinovog fronta je ruski narod. Koalicija na državnom nivou ujedinjuje gotove sve političke klase u Rusiji s jednim ciljem – predati vlast u ruke samo jednom čoveku čija će neizmerna moć ugušiti politički odnosno demokratski razvoj zemlje. Nikoga ne bi trebalo da obmane Putinova demagogija kako se Front osniva zato da bi se zemlja "jača i spremnija suočila sa svim izazovima koji joj predstoje" – Putin nije ukazao ni na jednu iznenadnu pretnju ili izazov koji zahteva konsolidaciju svih snaga u samo jedan front, a nije saopštio ni poražavajuće rezultate istraživanja javnog mnjenja.

Sveruski narodni front neodoljivo podseća na vreme kada su u Sovjetskom Savezu svi bili "ujedinjeni" pod vođstvom jedne partije.

Urednički komentar

Iz istog broja

Atina

Teorijsko »potapanje« evra

The New York Times

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu