Meridijani

Iran – Avganistan

Šta se kupuje iranskim novcem 2

NESTAŠICA I KRIZA: Svakodnevica u Avganistanu / foto: reuters

Šta se kupuje iranskim novcem

Predsednik Avganistana Hamid Karzai nedavno je priznao da iranski zvaničnici redovno isporučuju njegovoj vladi džakove napunjene milionima dolara u gotovom novcu, i to je rekao bez stida ili izvinjavanja. U članku objavljenom u "Tajmsu" navode se izjave nekoliko avganistanskih zvaničnika bliskih Karzaiju koji kažu da vlada taj novac koristi za kupovinu lojalnosti članova izborne komisije, plemenskih i pobunjeničkih vođa.

Šta zauzvrat Iran dobija za taj novac? Da li finansiranje uticaja Karzaijeve vlade ima strateškog i geopolitičkog značaja u regionu? Koji su interesi Irana u Avganistanu, osim izazivanja SAD? Ova pitanja postavljena su učesnicima "Debatnog salona" "Njujork tajmsa". Prenosimo jedno mišljenje.

Kada je reč o Avganistanu, Iran je bio mnogo bolji komšija od Pakistana. Iran je 2001. godine učestvovao, zajedno sa SAD i UN-om, u sastavljanju avganistanske vlade, davali su im novac i slali eksperte za obučavanje. Nedugo zatim, privredni odnosi ove dve zemlje su prosto procvetali, a Iran je kofinansirao izgradnju autoputeva koji povezuju Avganistan sa Indijom, drugim finansijerom. I dalje se mogu čuti optužbe da Teheran održava i naoružava talibane, ali to nema logike. A ako je tačno, onda je to poražavajuće za Iran budući da su talibani uništavali saobraćajnice za koje su oni dali novac. Podržavanje talibana samo pogoršava situaciju sa avganistanskim izbeglicama, kojih u Teheranu ionako ima previše.

Interesi Irana su, na mnogo načina, slični interesima SAD: osposobljavanje vlasti koja bi mogla da kontroliše teritoriju Avganistana i spreči prelivanje problema preko granica. Vašington brine da bi udvaranje Irana Avganistanu moglo da dovede do toga da Ahmadinežadova vlada počne da nastupa bez ustupaka na međunarodnoj sceni kada je reč o osetljivim pitanjima, poput nuklearnog programa.

Bilo bi nategnuto reći da iranski novac neutrališe geopolitički uticaj Pakistana. Moć Irana je iznijansirano indirektna. Najpre, iranske investicije omogućavaju zapošljavanje, a novac koji se daje Karzaijevoj vladi verovatno će biti delom preusmeren u birokratske plate. Drugo, angažovanje Irana ima znatan psihološki efekat na avganistansko društvo. Sa ponovnim oživljavanjem pobunjenika i pokušajima da se sklopi mir sa pojedinim talibanskim frakcijama uvećava se nervoza u narodu, što nastupajuća vremena čini još gorim. Avganistanske žene se s pravom plaše povratka talibana. S druge strane, iranska finansijska potpora je olakšanje za sve ostale koji se plaše da će, ako se talibani vrate na vlast, američka pomoć nestati.

Džordž Gavrilis

"Meridijane" priredila Biljana Vasić

Iz istog broja

Meksiko

Svi smo mi Huarez

The Cristian Science Monitor

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu