Meridijani

Hong Kong

Sigurna kuća za Gugl

Koncept Gugla "jedna kompanija, dva sistema" u Kini nije izdržao, a nije izvesno ni da će uspeti drugačiji sistem. Konačnom odlukom internet pretraživača Gugl da ugasi mašinu zbog cenzure u Kini, okončana su dvomesečna nagađanja o planovima ove kompanije koja je objavila da sajberkriminalci iz Kine hakuju sadržaj Gugla. U trenutku kada je Gugl počeo da preusmerava promet sa adrese google.cn na google.com.hk, odnosno na servere u Hong Kongu, počela je nova era u poslovnom životu kompanije Gugl na kineskom tržištu. Ispostava u Hong Kongu je sada jedina koja funkcioniše, a kada se otvori stranica, posetioci mogu da pročitaju: "Dobro došli u novu kinesku kuću." Pod sloganom "jedna zemlja, dva sistema", u Hong Kongu važi zakonska regulativa nedostupna većini Kineza, ali upravo taj sistem omogućava Guglu da ostane tehnički u Kini, slobodan i necenzurisan. Međutim, većina kineskih internet korisnika sedi iza "velikog kineskog zida", dok je kineska vlada spremna da zabranjuje određene internet sadržaje. To je bio razlog inicijalnog Guglovog pristanka na cenzuru kada su se pojavili u Kini, iako su objašnjavali tamošnjim vlastima da oni zapravo žele da obezbede korisnicima informacije i kvalitetnu pretragu. Međutim, takva odluka je shvaćena kao ugrožavanje Guglove osnovne misije – dostupnost informacijama. Gugl sada pokušava da odigra drugu, balansirajuću ulogu, zato što želi da ostane prisutan na kineskom internet tržištu koje se smatra najvećim na svetu, uprkos činjenici da samo 25 odsto stanovništva ove zemlje koristi internet. Njihovo prisustvo uveliko će i dalje zavisiti od kineskih internet cenzora, koji, prema navodima LA Timesa, već blokiraju ulazak na novu adresu u Hong Kongu.

Nejasna je budućnost Guglovog servisa u Kini, što otvoreno priznaje jedan od rukovodećih ljudi. Ipak, on kaže da se "nadaju da će novi servis u Hong Kongu biti dostupan korisnicima u Kini". Ne zna se ni kako će ovaj manevar prihvatiti korisnici u Kini, pretežno mlađi tehnološki entuzijasti. Kineska novinska agencija Sinhua prenela je komentar dnevnih novina Sing Tao iz Hong Konga, u kojem se Gugl optužuje za "aroganciju" zbog zahteva da Kina promeni svoje zakone. "Kineski lideri vode dugoročnu politiku otvaranja prema svetu. Međutim, Gugl je pokušao da se suprotstavi suverenitetu Kine zahtevom da vlada prihvati njihovu definiciju ‘otvaranja prema svetu’", piše u komentaru koji je prenela agencija. Moguće je da veliki broj kineskih korisnika prihvati ovo mišljenje, sasvim zadovoljan uslugom nekog drugog pretraživača, kao što je Baidu.

Kina nikad nije bila lak plen za Gugl, i dok mu uspeva da preoblikuje ostatak sveta, izvesno je da Kinu ne može da promeni.

Iz istog broja

Francuska

Vreme za paniku

Toni Kros, RFI

Irak

Persijski tepih u Bagdadu

Abas Djavadi, RadioFree Europe

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu