Meridijani

Bukurešt

Šef države Robin Hud 2

SUMNJIVE NAMERE: Predsednik Rumunije Trajan Basesku

Šef države Robin Hud

Rumuni su zvanično prošle nedelje učestvovali na predsedničkim izborima. Reč je, međutim, o još nečem važnijem, naime istovremeno se vodila bitka i oko buduće vlade. To se moglo dogoditi zato što je sadašnji predsednik, Trajan Basesku, iskoristio svoju predizbornu borbu, kako bi podesio da pukne koalicija njemu bliske partije PDL sa socijaldemokratama i da na taj način prekroji celokupan politički pejzaž svoje zemlje. Zakazao je i referendum da bi smanjio parlament.

"Rezultat pokazuje da političari više nemaju pravo da ignorišu volju naroda", izjavio je u nedelju pošto je većina glasala za smanjivanje predstavničkog doma. Basesku se ponaša kao da bi bez njega narod ostao bez svog glasa u politici. U stvari, on namerava da ograniči moć predstavnika naroda uz pomoć nekakve neposredne demokratije. Očigledno je da mu nisu više bile po volji većine koje su se stvarale u parlamentu.

Ako se šef neke države više ne ponaša kao političar, nego sebe smatra nekom vrstom Robina Huda, to svakako poziva na uzbunu. Za Baseskua je karakteristično da pati od deficita demokratije. Već u prošlosti, dok se kao predsednik vlade borio protiv parlamenta, pokazao je u najmanju ruku čudno shvatanje svoje funkcije. U jednoj zemlji kao što je Rumunija, sa dugom istorijom diktatura, sklonost ka autoritativnoj vladavini može da bude fatalna.

Ako Basesku pobedi u drugom krugu izbora 6. decembra, moći će da odabere premijera i vladu kako ih on zamišlja, a to je opozicija do sada sprečavala. Ali šteta je napravljena čak i ako bude izgubio, jer je nipodaštavanje parlamenta od strane šefa države poraz za demokratiju.

Adelhajd Velfl

Iz istog broja

Berlin

Pukao je bolonjski mehur

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Vašington

Zdravlje kao ubica

Die Zeit

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu