Meridijani

Masačusets

Prljav novac 2

IZ RUKE U RUKU: Najprljavija stvar na svetu

Prljav novac

Ispostavilo se da je izraz "prljav novac" potpuno realan – sve testirane novčanice iz nekoliko urbanih delova SAD pozitivne su na kokain, ali količina droge pronađene na papirnom novcu nije opasna po zdravlje. Istraživanja su pokazala da se na 90 odsto novčanica koje su hiljadu puta išle "iz ruke u ruku" po kafićima, radnjama ili novinarnicama osim kokaina, nalaze bakterije, virusi i prljavština. Istraživač Jugan Zu, profesor hemije i biohemije Univerziteta Masačusets, seća se upozorenja iz detinjstva: "Kad sam bio mali, mama mi je rekla da je novac najprljavija stvar na svetu. A mame su uvek u pravu." Profesor objašnjava da kokain na novcu ne mora da znači da je sav novac upotrebljen za direktnu uličnu trgovinu, već da je morao da bude uprljan i u mašinama za brojanje novca u bankama. "Kada kokain dospe u mašinu za brojanje novca, on se prenosi sa novčanice na novčanicu", kaže profesor Zu, koji je rezultate istraživanja predstavio na godišnjem skupu Američkog hemijskog društva.

U laboratorijama je pronađeno je 0,006 mikrograma što je nekoliko hiljada puta manje od zrnca peska na dolarima, s tim što je veća verovatnoća da će kokain biti pronađen na novčanicama od pet, deset, 20 i 50 dolara. Prema njegovom mišljenju, novčanica od jednog dolara nije dovoljno vredna i zato ne učestvuje u kokainskoj trgovini. Na papirnom novcu je 2002. godine pronađeno 94 odsto bakterija opasnih po zdravlje – stafilokoka, bakterija izazivač upale pluća i drugih. Ali, tada nisu pronađeni tragovi kokaina.

Jedan drugi naučnik, Adam Negruz, sa Univerziteta Ilionois u Čikagu, upoređivao je 1998. godine sveže odštampani novac i novac koji cirkuliše u okolini Čikaga i došao do zaključka da se na upotrebljavanim novčanicama nalazi 92,8 odsto tragova kokaina, dok ga na sveže odštampanom novcu nema. Iako dolarske novčanice u opticaju ne mogu da izazovu zdravstvene probleme, osoba koja je u svakodnevnom kontaktu sa kešom može da ima drugu vrstu problema – test na kokain ne bi prošli. Zamislite bankarskog službenika koji prebrojava novac u podrumskim prostorijama i trezorima.

U istraživanju profesora Zua, novca zaraženog kokainom najviše ima u urbanim naseljima (100 odsto tragova): Majami, Florida, Boston, Masačusets, Detroit i Mičigen. U manjim gradovima (Solt Lejk Siti, Juta i druga) na papirnom novcu pronađeno je 67-87 odsto tragova kokaina. U poređenju sa procentima pronađenog kokaina na banknotama u Brazilu (80 odsto), Kanadi (85 odsto), Kini (20 odsto) i Japanu (120 odsto), dolari imaju najviše tragova. Profesor Zu kaže da je bio iznenađen što je na kineskoj banknoti pronašao tragove kokaina nakon što je analizirao 112 uzoraka. U ovoj zemlji su od 1949. do 1980. godine uvedene veoma stroge kazne za posedovanje droge, a tragovi kokaina na kineskoj valuti prvi put se pojavljuju u istraživanju sprovedenom 2008.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu