Meridijani

Beč

Pogrešan korak u atomskom smeru 2

UZALUDNA UPOZORENJA: Direktor Međunarodne atomske agencije (IAEA) El Baradej

Pogrešan korak u atomskom smeru

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju sa sedištem u Beču pozvao je Severnu Koreju da zaustavi kurs nuklearne konfrontacije, dok je zvaničnicima Irana poručio da prihvate ponudu Vašingotona za direktan dijalog. Šef te agencije Muhamed el Baradej pomenuo je i Siriju u kontekstu saradnje sa agenciijom za istraživanja. Druga nuklearna proba Severne Koreje ozbiljno je ugrozila dugoočekivanu šansu za napretkom u domenu nuklearnog razoružanja – Muhamed el Baradej kaže da je Severna Koreja izvela drugu nuklearnu probu nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju naredila svojim inspektorima da uklone svu opremu za posmatranje severnokorejskih postrojenja i napuste zemlju.

"Žao mi je zbog toga, posebno zato što su u tom trenutku bile mnogo izglednije šanse da će se ostvariti napredak kada je razoružavanje u pitanju", kaže Baradej na hitnom sastanku IAEA, pred upravnim odborom sastavljenim od pripadnika 35 različitih naroda. "To je pogrešan korak u pogrešnom smeru koji će opet stvoriti atmosferu konfrontacije."

Otkad je u aprilu napustila pregovore o denuklearizaciji, Severna Koreja je podigla nuklearnu tenziju ispaljivanjem raketa, oživljavanjem postrojenja za proizvodnju plutonijuma i, najzad, nuklearnim probama, sve više podgrevajući atmosferu oko proizvodnje nuklerne bombe. Zajedničkim saopštenjem predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva i američkog predsednika Baraka Obame naglašeno je da "čišćenje" nuklearnog arsenala mora da počne u sopstvenom dvorištu.

Severna Koreja je nuklearnim probama zapravo najavila proširenje svog arsenala, a ponovnim izborom Mahmuda Ahmadinežada na predsedničkim izborima u Iranu prilično su umanjeni izgledi da će Teheran odustati od proizvodnje obogaćenog uranijuma. No, Ali Ašgar Soltaneih, iranski delegat u atomskoj organizaciji IAEA, odbacuje takve sumnje objašnjavajući AP-u da su optužbe da Iran pokušava da razvije nuklearni potencijal pod plaštom mirovnog nuklearnog programa ništa više do "politički motivisani gestovi nekih zemalja". Sirija takođe odbacuje tvrdnje da ima tajnu nuklearnu agendu, ali je i dalje pod prismotrom IAEA. Međutim, pokušaji ove agencije da ispita navode protiv Irana i Sirije blokirani su više od godinu dana zato što su ove dve zemlje odbile njihove zahteve za posetom istražitelja. El Baradej kaže da "Iran nije ispunio nijedan od zahteva Saveta bezbednosti", odnosno da Iran nije učinio nijedan potez u pravcu isključenja mogućnosti militarizacije iranskog nuklearnog programa. Aludirajući na novootkrivenu želju Amerikanaca za direktnim pregovorima sa islamskim republikama povodom nuklearnih i drugih problema, El Baradej je poručio Teheranu da na inicijativu SAD "odgovori jednakim gestom dobre volje i poverenja".

Silvija Vestal, Mark Hajnrih

Iz istog broja

Njujork

Američki »novosiromasi«

The New York Times

Jekaterinburg

Da li su teroristi izgubili bazu

AFP, Channelnewsasia

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu