Meridijani

Kejptaun

Osveta za Tera Blanša 2

MUČENIK DESNIH EKSTREMISTA: Ter Blanš (meridijani foto: Reuters)

Osveta za Tera Blanša

Desni ekstremisti Južne Afrike pozivaju na osvetu. Samo 24 časa posle ubistva njihovog vođe Evžena Tera Blanša, generalni sekretar Andre Visaži, doduše, poziva članove Afrikaner Weerstandsbeweginga (Afrički pokret otpora, AWB) da zasad sačuvaju mir. AWB će prvo organizovati svečanu sahranu, ali 1. maja će doneti odluku o tome "koji će se koraci preduzeti da bi osvetili gospodina Tera Blanša" .

Visaži ne dopušta nikakvu sumnju da će desni ekstremisti Južne Afrike ubistvo ostaviti nekažnjeno. Njegova organizacija zbog toga fudbalskim timovima i njihovim navijačima savetuje da ostanu kod kuće.

Dva meseca pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu u Johanesburgu to ubistvo je jednako uplašilo i vladu i opoziciju Južne Afrike. Šefica najveće opozicione partije Helen Cile svojom prvom izjavom je izrazila veliku brigu političke elite zemlje, koja je domaćin Svetskog prvenstva. "U trenutku kada je napetost u Južnoj Africi inače velika, ubistvo Tera Blanša će još više razjariti bes."

Krvavi zločin nad Terom Blanšom, međutim, nije došao neočekivano. Omladinska liga ANC (African National Congress, vladajuća politička partija) već nedeljama poziva na rasnu mržnju i političko nasilje. U centru pažnje stoji sporni predsednik omladinske organizacije ANC Julijus Malema, o kome je predsednik države Jakob Zuma još pre nekoliko meseci govorio da je jedan od budućih vodećih političara Južne Afrike.

Malema je idol neprivilegovanih, siromašnih, onih kojima je sve uskraćeno. Mediji ga nazivaju "Zumin rotvajler". Čas zahteva nacionalizaciju rudnika, čas oduzimanje zemlje posednicima. Političku konkurenciju naziva "psima", a Cileovu "malom, rasističkom devojčicom."

Zuma je na Malemine ispade do sada reagovao blago. On se, pre svega, na lokalnim izborima 2011. boji gubitaka, a Malema očigledno ima zadatak da obezbedi glasove stanovnika sa sela i siromašnih gradskih četvrti.

List Cape Argus javlja da u Južnoj Africi kruži SMS kojim se za ubistvo Maleme obećava dva miliona randa (200.000 evra) Omladinska organizacija Pan African Congressa preti da će Malema završiti u bolnici ili mrtvačnici. Organizacija za ljudska prava pokrenula je kampanju "Zaustavite Malemu", kojoj se za nekoliko dana priključilo 20.000 lica.

Policija Južne Afrike i FIFA uveravaju da će igrači i navijači biti bezbedni, da je angažovano 45.000 policajaca. Međutim, ubistvo Tera Blanša može da bude podstrek ne samo za ekstremiste nego pre svega – kao svako krvoproliće koje dospeva na naslovne strane – za ponovno pokretanje diskusije o kriminalu u Južnoj Africi.

Istaknute ličnosti iz celog sveta, koje će doputovati na fudbalski spektakl, čini se da više veruju u samopomoć nego u policiju. Privatne agencije za obezbeđenje, koje nude danonoćnu zaštitu za po 3000 randa, već su početkom marta javile da su svi telohranitelji iznajmljeni za vreme Svetskog prvenstva.

Iz istog broja

Minhen

Patnja zbog crkve

Süddeutsche Zeitung

Rim

Talac Lige za sever

Der Standard

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu