Meridijani

Kabul

Novi regruti na bojnom polju

Očekuje se da će u utorak 1. decembra, u popodnevnim časovima (kada je napisan ovaj tekst) predsednik Obama objaviti saopštenje da SAD šalje desetine hiljada novih vojnika koji će se pridružiti američkoj i NATO vojsci koja već broji 110.000 duša istrajnih u borbi protiv najgorih talibanskih ratnika. Da bi dobio rat, predsednik Barak Obama mora da pošalje još vojnika u Avganistan, a da bi taj plan uspeo, njegova administracija mora da uspostavi valjane odnose sa predsednikom Hamidom Karzaijem.

Novi regruti na bojnom polju 1
KAKO DOBITI RAT: Barak Obama

Vojne trupe će, po svoj prilici, stići u trenutku kada veze između Vašingtona i Kabula dosegnu najgoru moguću tačku koja ide na ruku talibanima. Zemlje Zapada zameraju Avganistanu zbog onoga što opisuju kao "korupciju ogromnih razmera", zbog neefikasnosti Karzaijeve vlade i njegovih veza sa bivšim ratnim vođama koji su ga i doveli na vlast. Međunarodna zajednica je potrošila oko 250 miliona dolara pomoći Avganistanu za održavanje izbora, ali se ispostavilo da je nivo izborne prevare u Karzaijevu korist bio ponižavajući – organizacije UN-a ustanovile su da je skoro svaki treći glasački listić u Karzaijevu korist bio nevažeći ili lažan. Karzai je, s druge strane, optužio Zapad da je premalo učinio u prošlosti kako bi sprečio civilne žrtve, da podstiče korupciju lošim rukovođenjem milijardama dolara pomoći i da zahtevaju od njega da izbaci ratne vođe iz igre bez razumevanja političke realnosti u Avganistanu. Obe strane pokušale su da prevaziđu razmirice prošlog meseca razmenjujući prigodne reči podrške prilikom Karzaijeve inauguracije: predsednik je održao govor i obećao da će iskoreniti korupciju, a posetioci iz SAD, poput državne sekretarke Hilari Klinton, pohvalili su ga zbog toga.

Obama još nije posetio Avganistan od kad je postao predsednik SAD, a kabinet predsednika Karzaija potvrđuje da su dvojica predsednika održala video-konferenciju uoči Obaminog govora. Ukoliko planiraju da se zajedno suprotstave talibanskim ekstremistima, očigledno je da će morati više da se trude da ostvare kontakt. Nasrulah Stanekzai, profesor prava na Kabulskom univerzitetu, smatra da priče o krajnjim rokovima (koje plasiraju zapadni političari) i čudesnom poboljšanju situacije (kako tvrdi Karzai), kao i ucenjivački odnos Zapada prema Avganistanu, dovodi do negativnog efekta. "Sa istom američkom diplomatijom i istim reakcijama predsednika Karzaija, ne vidim nadu u budućnosti", kaže profesor.

Avganistanski političari kažu da ukoliko Vašington i Kabul ne prestanu da igraju igru "ko-je-kriv", Obamine nove trupe neće biti od pomoći u borbi protiv ekstremista. Ne samo što ta razmena optužbi između Vašingtona i Kabula odgovara talibanima, već to sasvim odgovara američkim rivalima u regionu kao što su Iran, Kina i Rusija, smatra Šukrija Barakzai, odbornica u parlamentu. Prema njenom mišljenju, razmena kritika odgovara onima koji su protiv američkog prisustva u Avganistanu, dok će Karzai morati, možda već tokom sledeće nedelje, da položi ispit sastavljanja vlade i imenovanja guvernera 34 provincije. Zapadne diplomate komentarišu da će Karzai najverovatnije izabrati tehnokrate za ključna mesta u vladi kao što su bezbednost, zdravlje i poljoprivreda, odnosno sektore u koje se ulaže mnogo novaca iz fondova pomoći. To su ljudi koji se najverovatnije neće dopasti Zapadu, a od toga kako će oni odgovoriti zahtevima zavisi i uspeh saradnje između Karzaija i zapadnih zemalja. Prema mišljenju Kalila Romana, bivšeg šefa Karzaijevog kabineta i njegovog sadašnjeg oponenta, Zapad više voli da radi na povećanju tenzija i slabljenju moći predsednika Karzaija nego što se zaista trudi da mu pomogne da uvede reforme ili formira vladu sastavljenu od stručnjaka.

Sajed Salahudin

Iz istog broja

Minhen

Čuvar logora »Ivan Grozni«

Jerusalem Post

Beč

Početak pucanja brane

Der Standard

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu