Meridijani

Moskva–Vašington

Niko osim Rusa 2

TEHNOLOŠKA SARADNJA: Barak Obama i Dmitrij Medvedev / foto: reuters

Niko osim Rusa

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev u poseti je Sjedinjenim Američkim Državama od 22 do 24. juna, gde će posetiti Silikonsku dolinu i razgovarati sa američkim predsednikom Barakom Obamom o saradnji Rusije i Amerike u domenu inovacija i visoke tehnologije. Očigledno je da postoji kontinuitet u agendi ruskog predsednika i ciljevima izraženim na nedavnom Ekonomskom forumu održanom u Petrogradu – privlačenje što većeg broja stranih investitora koji žele da ulože u rusku privredu prvi je na listi moskovskih ekonomskih prioriteta.

Današnja Rusija suočava se sa izazovom modernizacije kao nekad: kada je "otvorila prozor ka Evropi" u vreme reformi Petra Velikog, i 30-ih godina u vreme Staljinovog prvog sovjetskog petogodišnjeg plana. Rusija mora brže da pristupi problemu modernizacije da bi osigurala svoje mesto u evolvirajućoj geopolitičkoj konfiguraciji, da očuva suverenitet i nezavisnost, kao i pravo na sopstvene resurse. Zapravo, ona sve to mora da uradi da bi ne bi ispala iz svetske "top lige".

Pozicija Rusije u budućnosti uveliko zavisi od njene sposobnosti da se integriše u pet-šest tehnoloških platformi i da iskoristi mogućnosti koje joj se otvaraju. Da bi to uradila, mora da otvori tehnološko-istraživačke centre i stvori uslove za inovacije. Ruska elita je potrošila skoro deceniju diskutujući o koristima prebacivanja sa ekonomije koja počiva na izvoznim olakšicama na privredu koja se bazira na inovacijama. Šta se promenilo u međuvremenu? Ako ništa drugo, onda to što se sto puta, ako ne i hiljadu, puta više novca ulaže u sektor visoke tehnologije. Nedostatak praktičnih rezultata, međutim, pokazuje da novac nije ključni problem.

Glavni problem u Rusiji je odsustvo svesti glavnice ruske populacije – mladi ljudi, elita, zvaničnici, istraživačka zajednica – o potencijalima inovativnog pristupa i modernizacije. Pokušaji da se ruska zajednica modernizuje po zapadnom receptu i savetu – tehnološki centri i izgradnja visokotehnološke infrastrukture – nisu dali rezultate. Alternativna strategija promovisanja ruskog tehnološkog razvoja i gigantskih državnih korporacija takođe nije imala efekta.

Kako saradnja sa SAD može da dovede do modernizacije Rusije? Dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, lideri Sovjetskog Saveza briljantno su iskoristili mogućnosti stvorene usled ekonomske krize da bi obnovili privredu SSSR do trećeg ili četvrtog nivoa tehnološke platforme.

Međutim, sada apsolutno ne možemo da se nadamo da će u sličnim uslovima ekonomskog kolapsa Rusija profitirati. Na osnovu prethodnih 20 godina ekonomske interakcije za Zapadom, možemo da zaključimo da strani investitori nisu spremni da ubrizgaju svež kapital u rusku visoku tehnologiju. Zapad radije ne bi da vidi Rusiju kao konkurenciju, a ne želi ni da ovekoveči njen status snabdevača energentima ili izvoznika u industriji visoke tehnologije.

Kristalno je jasno da SAD niti bilo koja druga zemlja neće pomoći Rusiji da se modernizuje. Najvažnija ruska strategija modernizacije, a verovatno i jedina, trebalo bi da ima slogan: "Niko osim nas!"

Mihail Klimentijev, Viktor Kovalev

Iz istog broja

Istanbul–SAD–EU

Da li je prozapadna politika Turske propala?

The Armenian, Mirror Spectator

Peking

Paritetna vrednost juana

Wall Street Journal

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu