Meridijani

Kabul

Narodi, čujte signale 2

NIKO NIJE SIGURAN: Napad talibana u centru Kabula

Narodi, čujte signale

Da li su to talibani krenuli da umarširaju u Kabul? Oko dvadeset atentatora-samoubica je u ponedeljak u centru avganistanskog glavnog grada napalo važne zgrade, među njima i predsedničku palatu. U užasu koji je trajao nekoliko sati poginulo je nekoliko desetina ljudi. Talibani nisu umarširali u Kabul. (Još nisu?) Međutim, njihov napad dokazuje da umeju da udare i po vojno kobajagi obezbeđenom centru moći. Njihov napad, prema tome, nipošto nije čin očajanja, kao što tvrdi specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk, nego naprotiv, veoma dobro iskalkulisana akcija.

Cilj napada i nije bio vojni, nego propagandistički. Podseća na napade pobunjenika na centre moći u drugim zemljama, kao što je tet-ofanziva Vijetkonga 1968, uzimanje talaca od strane sandinista u nacionalnoj palati Nikaragve 1978, ili teroristički napadi 11. septembra 2001. u SAD ili u Bombaju 26. novembra 2008. godine. Svi su oni u vojnom pogledu bili besmisleni, ali su slali u svet nadasve efikasne propagandističke signale. Oni su uspevali da izmene shvatanje i prihvatanje svakog od tih konflikta za sebe, a time delom i da izmene njihov tok.

To se u ovom slučaju još ne može sagledati do kraja. Međutim, sam tajming napada – i to na dan polaganja zakletve nekoliko ministara, kao i nekoliko dana pre početka konferencije o Avganistanu u Londonu – po svoj prilici je i te kako određen svesno. Talibani demonstriraju da u Avganistanu čak i u samom centru moći ne može da bude nikakve vojne bezbednosti.

Svega nekih dvadesetak po svoj prilici talibanskih boraca je u ponedeljak prepodne napalo nekoliko zgrada u vojnički strogo obezbeđenom centru Kabula. U toku koordinirane akcije komandosa, uz korišćenje granata i modernog vatrenog oružja, u kojoj je, navodno, učestvovalo i nekoliko atentatora-samoubica sa prslucima napunjenim eksplozivom, napadnuti su, kako javljaju agencije, pored ostalog, i predsednička palata, dva ministarstva, centralna banka, hotel sa pet zvezdica "Serena", koji koriste stranci, kao i dva trgovinska centra i jedan bioskop. Jedan trgovački centar je spaljen. I u ostalim napadnutim zgradama video se dim.

Trajalo je oko četiri sata, sve dok vladine snage bezbednosti uz podršku vojnih jedinica SAD nisu uspele da uglavnom odbiju ili ubiju napadače. Još je uveče istog dana trajala potraga za napadačima, koji su se možda sakrili.

Time se povećanje vojnih jedinica sa ciljem da se poraze talibani, put koji je odabrao predsednik SAD Obama, prikazuje kao pogrešan. To treba da oteža pojačanje vojnih snaga i da poveća pritisak u cilju političkog rešenja na osnovu uslova koje diktiraju talibani, a to je povlačenje svih inostranih vojnih jedinica.

Sven Hansen

Iz istog broja

Beč

Kraj junačkog epa

Der Standard

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu