Meridijani

Meridijani

Tokio: Bez alternative

Meridijani 1

Japanski premijer Šinto Abe objavio je odluku da se ne povlači uprkos lošim rezultatima njegove stranke na izborima. Naime, njegova Liberalna demokratska stranka (LDP) prvi put je posle niza godina izgubila prevlast u gornjem domu parlamenta na parlamentarnim izborima održanim prethodnog vikenda. Iako za poraz svoje stranke Šinto Abe preuzima ličnu odgovornost, izjavio je da je "zadatak ‘odgajanja’ naroda tek započeo". Najavio je i personalne promene u kabinetu, odnosno nagovestio, kako to političari obično čine, da će doći do promena u administraciji. "Glas naroda zahteva promenu celokupne administracije", rekao je, dodajući da je on odgovoran za naimenovanje članova kabineta. Ali, premijer ne smatra da narod traži njegovu smenu, pa stoga navodi da neće podneti ostavku jer posao nije završen. Inače, prethodni premijer Japana podneo je ostavku nakon parlamentarnih izbora na kojima je njegova stranka loše prošla. Poređenja radi, izborni rezultati Abeove stranke lošiji su no što su bili rezultati prethodnog premijera. Abe je došao na vlast 2006. godine sa misijom da izgradi naciju "ponosnu na svoju prošlost", da bi kasnije trpeo kritike zbog mnogobrojnih skandala, uključujuči samoubistvo ministra poljoprivrede u njegovoj vladi i loše upravljanje penzijskim fondom. Komentarišući rezultate izbora, rekao je da je ozbiljno shvatio narodnu poruku i da će nastaviti sa reformama i promovisanjem ekonomskog napretka. Analitičari smatraju da se Abe održao na vlasti zahvaljujući činjenici da "nema alternative", odnosno da se na japanskoj političkoj sceni još nije pojavio dovoljno jak lider iz redova opozicije.

Gazni: Druga žrtva

Policija je pronašla telo drugog taoca iz Južne Koreje – ubijen je još jedan muškarac, a talibani su najavili da će biti još ubistava ukoliko vlada Avganistana ne ispuni njihove zahteve. Taoci su oteti pre 11 dana na autoputu Kabul–Kandahar, dok su putovali kroz provinciju Gazni u okviru hrišćanske misije. Najpre je ubijen Bae Hjung Kju, vođa 23-člane grupe u kojoj ima 18 žena, a zatim i 29-godišnji Šim Sung Min, bivši informatičar koji se dobrovoljno pridružio hrišćanskoj misiji. Žrtva je bačena pored puta, što je objavio portparol pobunjenika Kari Muhamed Jusuf, ne navodeći tačnu lokaciju. Portparol pobunjenika je pozvalo telefonom britansku novinsku agenciju Rojters, rekavši da je nastradao još jedan misionar zato što vlada Avganistana nije ispunila njihove zahteve – međusobna razmena zarobljenika. On je rekao da je krajnji rok za ispunjavanje njihovih zahteva sreda 1. avgust u podne, nakon čega će početi da ubijaju jednog po jednog Južnokorejca. Policija tvrdi da je vlada u Kabulu oslobodila najmanje osmoricu talibanskih zatvorenika iz zatvora u Avganistanu, a talibani tvrde da ih vlasti "lažu i varaju". Guverner provincije Gazni saopštio je da su od talibana dobili još dva dana za mirno rešenje krize sa taocima, ali je nakon toga stigao demanti od talibana i novi ultimativni rok – sreda u podne. Katarska televiziji Al Džazira emitovala je kratak snimak bez tona na kojme se, navodno, vide taoci: žene pokrivenih glava sede na podu dok se iza njih naziru lica nekih muškaraca. Ovo je do sada najveća otmica u Avganistanu od vojne intervencije SAD krajem 2001. godine, kada je srušena talibanska vlast u ovoj zemlji. Osim taoca iz Južne Koreje, talibani drže u pritvoru jednog Nemca i četiri Avganistanca.

Meridijani 2

Manila: Bulusan proradio

Poslednjeg dana jula proradio je vulkan Bulusan u istočnom delu Filipina, a prvi izveštaji govore da nema ljudskih žrtava. Vulkan je proizveo kišu pepela koja ja padala iznad dva grada. Ukoliko se vulkan smiri neće biti potrebna evakuacija stanovništva, a Hulio Sabit iz filipinskog Instituta za vulkanologiju i seizmologiju smatra da se radi o kratkotrajnoj erupciji. On je saopštio da je vulkan Bulusan, na ostvru Luzon, visok 1559 metara, proradio u prepodnevnim časovima i raspršio kišu pepela u rasponu od šest kilometara po gradovima Huban i Irosin. Vulkanolozi i seizmolozi su odmah otišli na mesto erupcije i procenili skalu vulkanske aktivnosti. "Erupcija je gotovo završena, iako možemo očekivati još pratećih erupcija", rekao je Sabit. "Stanovništvo je bezbedno i evakuacija nije neophodna, sve dok ne kažemo drugačije." Ako se erupcija ponovi, sela ispod vulkana biće izložena vulkanskoj prašini koja će zagaditi reke i potoke. Bulusan je jedan od 22 aktivna vulkana na Filipinima, koji je imao već 16 erupcije, poslednji put početkom 2006. godine.

Meridijani 3

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu