Meridijani

Meridijani

Anapolis: Ne napuštajte brod

Meridijani 1

Predsednik Džordž Buš otvorio je Bliskoistočnu mirovnu konferenciju koja se održava u gradu Anapolisu, država Merilend, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država. Na konferenciji posvećenoj obnovi, po ko zna koji put, mirovnog procesa između Palestine i Izraela okupili su se lideri obe strane, a poruka ispisana u holu Mornaričke akademije "Ne napuštajte brod", gde se održava skup, simbolično poziva strane da istraju u nameri da postignu cilj – mir i stabilnost. Na ovaj skup poznavaoci prilika u Americi pre svega gledaju kao na pokušaj predsednika Džordža Buša da se "okiti lovorovim vencem", budući da se njegova dosadašnja diplomatska aktivnost pretežno oslanjala na ratnu mašineriju. "Posvećen sam ostvarenju vizije po kojoj će Izrael i Palestina živeti kao dve demokratske države u miru i bezbednosti", izjavio je Buš uoči konferencije, nagoveštavajući da će se založiti da Palestinci dobiju svoju državu. Njegov cilj je "konačno rešenje problema" o čemu se razgovoralo na odvojenim susretima Džordža Buša i dvojice državnika – Ehuda Olmerta i Mahmuda Abasa. Bušov savetnik za nacionalnu bezbednosti Stiven Hedli precizirao je da je konferencija na kojoj učestvuju predstavnici više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija "sastanak za lansiranje pregovora". Šta god on rekao, analitičari ocenjuju da je u pitanju zapravo "diplomatska foto sekcija" tj. poziranje političara pred kamerama i davanje uopštenih izjava. Buš i njegova administracija voleli bi da se u preostalih 14 meseci njegovog predsednikovanja pokažu kao "faktor stabilnosti" na Bliskom istoku, dok u pozadini priče, tvrde neki analitičari, može biti dobijanje podrške za akciju suzbijanja uticaja Irana.

Pariz: Ulična gerila

Meridijani 2

U neredima u severnom predgrađu Pariza povređeno je najmanje 77 policajaca tokom dve burne noći, u obračunu organa reda sa mlađim ljudima koji su bacali molotovljeve koktele, pucali i zapalili više desetina automobila. Neredi su počeli posle pogibije dvojice mladića u sudaru s policijskim automobilom, a posle eskalacije nasilja policajci su na gnevne mlade ljude bacili suzavac. Jedan očevidac rekao je za Rojters da je oko 100 policajaca u severnom predgrađu Pariza napadnuto petardama, na šta su oni odgovorili bacivši suzavac i omamljujuće bombe na demonstrante. Prema njegovim rečima, policija je upotrebila i puške punjene bojom specijalno napravljenom da otkriju "nevaljalce", a u jeku borbe zapaljeni su kamion za đubre i policijsko vozilo. Uprkos molbama i apelima predsednika Sarkozija, nije došlo do smirivanja – agencije navode da su zapaljene zgrade obližnje biblioteke i mesne poreske uprave, dok su radnje i kancelarije demolirane. Osmorica policajaca i jedan vatrogasac ozbiljno su povređeni, a jedan od njih pogođen je u glavu hicem iz lovačke puške. Patris Ribeiro, zvaničnik sindikata policajaca, rekao je da su ovi neredi gori od onih iz 2005. godine kada je smrt dvojice mladića (poginuli od stujnog udara bežeći pred policijom) izazvala nerede u predgrađima nekoliko gradova u Francuskoj. Ribeiro je rekao i da su policajci suočeni s pravom gradskom gerilom naoružanom konvencionalnim i lovačkim oružjem.

Tbilisi: Ostavka

Mihail Sakašvili, predsednik Gruzije, podneo je ostavku kako bi započeo kampanju za prevremene predsedničke izbore zakazane za 5. januar 2008. godine. Ovu vest saopštio je Mihail Mačavarijani, potpredsednik gruzijskog parlamenta, koji je objasnio da će prelaznu vlast tokom narednih 40 dana, kako predviđa Ustav, vršiti predsednica parlamenta Nino Burdžanadze. Najavljeno je da je Centralna izborna komisija već izdala formulare za prijavu kanditature devetorici gruzijskih političara, koji sada prikupljaju svaki po 50.000 potpisa. Na glavnom trgu Tbilisija tim povodom okupilo se više hiljada pristalica opozicije, prvi put posle ukidanja vanrednog stanja, koji su ostavku Sakašvilija pozdravili burnim aplauzom i pozvali na ujedinjenje protiv nasilja. Opozicionari su nosili transparente "Pamtimo 7. novembar", "Ne – nasilju" i "Miša – nema nade", kako bi podsetili na nasilno gušenje opozicije i uvođenje vanrednog stanja, i tom prilikom zatražili da se televiziji Imedi vrati dozvola za rad, oduzeta tokom vanrednog stanja. Zatražili su da se obustave istrage protiv ljudi koji se bune protiv vlasti, a agencije su iznele zvaničan podatak da je tokom nedavnih nemirnih novembarskih dana povređeno oko 600 osoba. Lideri opozicije pozvali su građane da glasaju za jedinstvenog kandidata opozicije Levana Gačečiladzea, a do sada još nije istaknuta kandidatura multimilijardera Badrija Pararkašvilija, kontroverznog biznismena, osnivača televizije Imedi i finansijera opozicije, koji je svojevremeno najavljivao da će se kandidovati za predsednika Gruzije.

Bottom of Form

Kartum: Medvedić Muhamed

Ako kupite plišanog medvedića u arapskim zemljama, nemojte da vam padne na pamet da mu date ime Muhamed. Jer, ako neko čuje da predmet, makar bio i od pliša, zovete tim uzvišenim imenom…, nećete dobro proći. To se desilo britanskoj učiteljici u Sudanu, koja je zbog plišanog mece završila u zatvoru gde su joj rekli da "vređa islam" i zloupotrebljava ime islamskog proroka i osnivača. Učiteljica iz Britanije je, naime, napisala ime Muhamed i zakačila ga na medu, što su opazili dežurni fanatici u Ministarstvu obrazovanja (kojima su se, opet, žalili roditelji dece) i prijavili je policiji nakon čega je odvedena u sobu za ispitivanje. Džilijen Džibons (54), čak i da nije imala nameru da uvredi nečija verska osećanja, mora da se pokolebala pred verskom policijom (ima li gore?). Džilijen je tvrdila da je medvediću ime dao njen sedmogodišnji đak, koga je zamolila da smisli ime. Džilijen predaje u jednoj školi za decu od 4 do 18 godina u Kartumu, koja povodom ovog incidenta još nije zvanično reagovala, kao ni britanska ambasada.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu