Meridijani

Meridijani

Pariz: Zaljubljivanje

Meridijani 1

Popularnost francuskog predsednika Nikole Sarkozija naglo je opala nakon što je obelodanjena njegova veza sa Karlom Bruni, bivšom manekenkom i pevačicom. Predsednik Sarkozi potvrdio je svoju naklonost prema Karli na prvoj konferenciji za novinare od kada je izabran, rekavši da je veza "ozbiljna" i nagovestivši skorašnje venčanje. "Karla i ja smo odlučili da ne lažemo", rekao je pred okupljenim novinarima i objašnjavao da želi da raskine sa "tradicijom licemerja", praveći aluzuju na vanbračnu kćerku predsednika Miterana, za koju javnost godinama nije znala. Na konferenciji je još izjavio i da je prethodna godina za njega bila teška "godina razvoda", a na optužbe da se razvodio kako bi skrenuo pažnju javnosti sa štrajkova u zemlji, odgovorio je da "onaj ko to tvrdi očigledno nije prošao kroz razvod". Otkako su se sreli u novembru prošle godine, bivša vrhunska manekenka, pevačica i bogata naslednica Karla Bruni (39) i predsednik Nikola Sarkozi (52) stalno provode vreme zajedno. Predsednik Sarkozi zbližio se sa prelepom Karlom samo dva meseca nakon razvoda od supruge Sesilije, sa kojom ima jednog sina (i još dvojicu iz prvog braka) – najpre su viđeni početkom decembra prošle godine u Diznilendu, što je zahvaljujući paparacima dospelo na naslovne strane. Zaljubljeni par nedavno je posetio Egipat i Jordan u pratnji njenog šestogodišnjeg sina Aurelijena, rođenog u vezi sa filozofom Rafaelom Enthovenom. Kada je predsednikova romansa izbila na videlo, kritičari nisu štedeli reči kako bi izrazili zabrinutost što predsednik šeta po piramidama i arheološkim nalazištima umesto da brine o državnim poslovima i počne sa ostvarivanjem svojih predizbornih obećanja. Prema pisanju tabloida, predsednik Sarkozi je navodno poklonio svojoj izabranici Diorov roze dijamantski prsten u obliku srca, delo dizajnera Viktora de Kastiljana, a ona je njemu, navodno, pokonila Patek-Filipov sat. Karla Bruni je rođena u bogatoj porodici industrijalaca u Turinu, a slavu (i imetak) stekla je kao jedna od najbolje plaćenih manekenki, kasnije i kao pop pevačica.

Kolombo: Smrt na putu

Ministar u vladi Šri Lanke umro je na operacionom stolu od posledica povreda zadobijenih kada je njegovo vozilo naletelo na bombu na putu severno od Kolomba. Ovu vest potvrdio je Lalini Gurusinge, zamenik direktora bolnice gde je bio prebačen D. M. Dasanajake, ministar za izgradnju zemlje i još 10 povređenih u tom napadu. Napad koji se dogodio u gradu Dža Ela, 20 kilometara severno od prestonice Šri Lanke, ima obeležja oružanih akcija Tamilskih tigrova, koji su rutinski odbacili svaku povezanost sa ovom nesrećom. "Ovo su definitivno učinili Tamilski tigrovi", rekao je portparol vojske. Na lokalnoj televiziji prikazan je snimak smrskanog automobiila u kome se vozio ministar i doktora koji je na licu mesta pokušavao da spase život raskomadanom ministru. Ovaj napad Tamilskih tigrova je poslednji u seriji napada na članove vlade i predstavnike vojske, jer Oslobodilačka vojska tigrova "Tamil Eelam" (kako oni sebe nazivaju) želi nezavisnu državu na severoistoku Šri Lanke. Ubistvo ministra desilo se neposredno po objavljivanju nastavka hitnih mera u parlamentu i nedelju dana nakon što je ugledni tamilski manjinski predstavnik u parlamentu ubijen u Hindu hramu u glavnom gradu. Predstavnici Vojske kažu da su ubili oko 100 "tigrova" posle povlačenja norveškog medijatora iz mirovnog procesa, što je bio potez koji je šokirao međunarodnu zajednicu kojoj ponestaje nade da će se 25-godišnji građanski rat ikad završiti.

Napulj: Đubretarska posla

Meridijani 2

Građani Napulja praznike su proveli takoreći na deponiji, budući da đubretari štrajkuju već 15 dana i odbijaju da iznesu oko 5200 tona đubreta, koliko se do sada nakupilo, a svakim danom uvećava se za novih 800 tona. Najzad, kada je zdravlje Napolitanaca već počelo da biva ugroženo, a pacovi i ostala gamad ojačali svoje redove, uključila se vojska i počela da odvozi smeće. Prema saopštenju ministarstva odbrane, vojska je dobila zadatak da prvenstveno očisti prilaze školama, kako bi nastava mogla nesmetano da počne posle božićnog raspusta. Štrajk đubretara u Napulju počeo je 21. decembra kada su đubretari prestali da odvoze smeće zbog nedostatka prostora na postojećim deponijama. Izgleda da ih niko nije ozbiljno shvatio, pa tek kad su građani počeli da se sapliću o postpraznične gomile kesa, kutija i ostataka trpeze, problem je zapao vojsci. Pitanje je šta će ona sada da uradi sa tim otpadom, jer ogromna peć za spaljivanje đubreta, koja je trebalo da počne sa radom krajem 2007, i dalje nije gotova, što je bio jedan od razloga za štrajk. S druge strane, građani ne žele obližnju deponiju, koja je već godinama van funkcije: blokirali su prilaz do nje i sukobili se sa policijom koja je pokušala da ih rastera kućama, a nakon toga su održane demonstracije ispred gradske skupštine, na kojima je traženo da se odustane od ponovnog otvaranja deponije i što hitnije donesu ozbiljne mere za reciklažu i spaljivanje smeća. Stanje u gradu je tragično, a za to je, prema rečima Antonija Pekorara Skanija, italijanskog ministra za zaštitu okoline, kriva "eko-mafija". Naime, komunalne usluge je preuzela mafija – prema nekim procenama, ilegalno odnošenje smeća prosečno godišnje "vredi" oko 5,8 milijardi evra.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu