Meridijani

Meridijani

Madrid: Hapšenja

Španska policija uhapsila je u ponedeljak poslednju dvojicu lidera Batasune, zabranjenog političkog krila militantne separasističke organizacije ETA. Fernando Barena i Pači Urutia prisustvovali su političkom skupu u Pamploni, gde je jedan od njih išao na konferenciju za novinare. Španski sudija Baltazar Garson izdao je nalog za hapšenje pod optužbom da pomenuta dvojica pripadaju terorističkoj organizaciji. Batasuna ja zabranjena od 2003, kada je odbila da osudi nasilje i prekine veze sa ETA, koja je pobila 819 osoba za četiri decenije nasilja i borbe za nezavisnost Baskije. Hapšenja su usledila uoči opštih izbora zakazanih za 9. mart. Španska vladajuća Socijalistička partija nalazi se na udaru kritika opozicije da pregovara sa ETA. Premijer Hoze Luis Sapatero zauzeo je čvršći stav prema organizaciji od juna prošle godine, kada je ETA objavila da obustavlja prekid vatre, koji je proglasila u martu 2006. godine.


Pariz: Venčanje

Meridijani 1

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i bivša manekenka i pevačica Karla Bruni venčali su se u subotu u Jelisejskoj palati u Parizu. Venčanje je obavljeno na skromnoj ceremoniji, u prisustvu njihovih porodica i u najstrožoj tajnosti. Šef pariskog Osmog arondismana Fransoa Lebel, opisao je venčanje kao "trenutak porodične intimnosti za mladence, velike jednostavnosti i očigledno velike privrženosti među supružnicima". Kum francuskom predsedniku bio je Nikola Bazir, njegov saradnik, dok je mladina kuma Matilda Agostineli predstavnica za odnose sa javnošću modne kuće Prada. Tako je konačno stavljena tačka na govorkanja koja su u poslednja dva meseca kružila Francuskom. Sarkozi se razveo od prethodne žene Sesilije u oktobru 2007. Sa Karlom Bruni se navodno upoznao u novembru 2007. On je tako postao prvi francuski predsednik koji se oženio za vreme mandata. Nikola Sarkozi i Karla Bruni venčali su se posle tromesečne ljubavne romanse, koja je bila udarna tema u francuskim medijima poslednjih meseci. Iako je par uspeo da sakrije datum venčanja, njihova veza uopšte nije bila tajna, što je proizvelo veliki publicitet koji prati francuskog predsednika. Ništa manji publicitet ne prati ni novopečenu prvu damu Francuske. Štampa je često navodila detalje iz njenog ranijeg, prilično burnog života, skandale, veze, izjave itd. U svakom slučaju, veoma se razlikuje od ranijih prvih dama. Uprkos velikom publicitetu, Sarkozijeva popularnost počela je da pada poslednjih meseci. Mnogi su pomislili da on previše pažnje posvećuje privatnom životu, umesto da misli na Francusku, tj. da je naglo "smekšao". Dan nakon venčanja obratio se radnicima u jednoj francuskoj čeličani, čini se, u nastojanju da popravi utisak, ali, sa malo uspeha. "Ne postoji bolje mesto na kome bih proveo medeni mesec od ovoga", izjavio je Sarkozi pred okupljenim radnicima, i nije dobio ni aplauz.


Peking: Snežna oluja

Meridijani 2

Velika snežna oluja, koja neprekidno traje već četiri nedelje, pogodila je centralne i istočne oblasti Kine. Najteže je pogođena provincija Hunan, gde sneg i ledena kiša neprekidno padaju više od tri nedelje. Najveći deo provincije je više od nedelju dana bez struje. Nepogode su pogodile velike oblasti Kine, u kojima živi oko 100 miliona ljudi. Kako su u pitanju oblasti gde je sneg retka pojava, lokalne vlasti su, kako se ispostavilo na kraju, bile nespremne da se suoče sa nepogodama. Zbog nedostatka vozila za čišćenje snega putevi su uglavnom zaleđeni i neprohodni, dok su brojni letovi otkazani. U borbi protiv snežnih nanosa angažovana je i vojska. Oko 1,4 miliona vojnika i rezervista rade na raščišćavanju puteva i pruga, kako bi stanovnici mogli da putuju, ali se i to pokazalo kao nedovoljno. Premijer Ven Đijabao okarakterisao je teške vremenske prilike "ozbiljnom prirodnom katastrofom". "Imamo veru, hrabrost i sposobnosti da prevaziđemo ovu neverovatnu prirodnu katastrofu", izjavio je Ven Đijabao. Zvanično je potvrđeno da je od početka nepogode nastradalo 60 osoba, uglavnom od hladnoće, dok je više od 200.000 zatražilo medicinsku pomoć iz istih razloga. Ukupna šteta procenjuje se na više od 7,5 milijardi evra. Situaciju dodatno komplikuje okolnost da na stotine hiljada putnika, uglavnom siromašnih radnika, pokušavaju da uđu u voz ili autobus, kako bi stigli kući na proslavu kineske Nove godine, najvažnijeg praznika u godini, koji počinje 7. februara. Veliki broj njih čekao je satima na izuzetno niskim temperaturama na otvorenom, u nastojanju da nađe mesto u pretrpanim vagonima. Subotu je na železničkoj stanicu u Guangdžou na hiljade ljudi jurnuli u voz, i tom prilikom je jedna radnica ugušena u stampedu. Kineski lideri čine sve da ohrabre građane i ubede ih da je situacija pod kontrolom. Premijer Ven Đijabao posetio je provinciju Hunan, uvedene su vanredne mere koje zabranjuju podizanje cena hrane u vreme nepogoda. Kineski meteorolozi upozoravaju da bi nevreme moglo da potraje još nekoliko dana.


London: Izveštaj

Svetska banka i britanski Odsek za međunarodni razvoj izdali su u utorak obeshrabrujući izveštaj o stanju ekonomije u Avganistanu. U njemu se navodi da je proizvodnja opijuma i trgovina heroinom glavna privredna grana u toj zemlji, ekvivalentna trećini BDP-a Avganistana. Situacija je najkritičnija u provinciji Helmand gde, prema izveštaju, ne treba gajiti nade u uspeh. Trgovina drogom je najrazvijenija u oblastima gde su najučestaliji sukobi, tako da stanovništvo ne vidi alternativu za preživljavanje osim gajenja opijuma. Izveštaj konstatuje da je u mnogim delovima Avganistana načinjen pomak ka gajenju drugih kultura, ali da je, generalno gledano, situacija sve teže i teža. Avganistan spada u najveće proizvođače heriona u svetu, sa više od 3600 tona godišnje.

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu