Meridijani

Meridijani

Pojas Gaze: Živi zid

Meridijani 1

Hiljade Palestinaca, predvođenih ženama i decom, okupilo se duž glavnog puta od severa do juga pojasa Gaze da bi formirali živi lanac dug 40 kilometara u znak protesta zbog sankcija Izraela. Protestovali su palestinski učenici, autobusima dovezeni iz škola zatvorenih zbog protesta, studenti i žene iz organizacija Hamasa, koji su želeli da privuku pažnju sveta. Kao organizator protesta navodi se takozvani Narodni komitet protiv opsade, blizak Hamasu, dok mediji ocenjuju da je odziv na demonstracije bio slab

jer je umesto desetina hiljada (bilo je najavljeno 50.000) došlo nekoliko hiljada ljudi. Demonstranti su osim palestinskih i zastava Hamasa nosili transparente s natpisima "Okončajte blokadu Gaze odmah" i "Vaša opsada neće oslabiti našu volju". Protest je protekao uglavnom mirno, sa izuzetkom jednog desetogodišnjeg dečaka na izraelskoj strani. On je zadobio teške povrede u eksploziji rakete koja je iz Gaze pala na podzemno sklonište u pograničnom gradu Sderotu.


Vašington: Obama s turbanom

Fotografija Baraka Obame, kandidata Demokratske stranke za predsedničku nominaciju, obučenog u neameričku odeću i sa turbanom na glavi, izazvala je kontroverze u SAD i pokrenula optužbe da iza toga stoji njegova konkurentkinja Hilari Klinton. Kako tvrdi BBC na srpskom, fotografija datira iz 2006. godine kada je Obama, kao američki senator, posetio Somaliju gde je fotografisan u nacionalnoj nošnji te zemlje, koja uključuje i turban na glavi. Naime, pojava fotografije u javnosti izazvala je oštar verbalni sukob između Obaminih pristalica i tabora njegove rivalke Hilari Klinton. Najpre je Obamin menadžer kampanje rekao da suprotni tabor "treba da se stidi zbog načina na koji seje strah među biračima", a zatim je iz štaba gospođe Klinton stiglo uveravanje da oni nisu prosledili fotografiju medijima. Još su dodali i da fotografija nikoga ne diskriminiše… Kako god, autori ove ujdurme prikazali su jednog drugog Obamu, poreklom iz crne Afrike, koga je otac Kenijac ostavio kada je imao samo dve godine.


Meridijani 2

Jerusalim: Političari napasnici

Vrhovni sud Izraela podržao je molbu bivšeg predsednika Moše Kacava, koji je prošle godine optužen za silovanje i suspendovan sa funkcije, da se osuda za pokušaj silovanja i zatvorska kazna zamene priznanjem lakšeg seksualnog zločina nad podređenim službenicama. Usprotivile su se nevladine organizacije za prava žena koje su podnele žalbu sudu da odbaci usvajanje molbe Kacava, govoreći da država ništa ne čini kako bi zaposlena žena u Izraelu manje strahovala od seksualnog uznemiravanja nadređenih šefova. Zbog tog skandala, bivši predsednik Kacav, koji se u javnosti predstavlja kao "žrtva progona", povukao se sa funkcije u junu prošle godine. Tužilac Menahem Mazuz kaže da postoje dokazi da se 62-godišnji Kacav tereti za silovanje podređenih službenica, ali da je zbog problematičnih detalja u optužnici ipak odlučeno da se postupak protiv bivšeg predsednika vodi kao lakši seksualni prestup koji će on priznati. U takvom postupku, Kacav neće ići u zatvor već je obavezan da javno na sudu prizna krivicu. Vrhovni sud je saopštio da nema razloga da ospori Mazuzovu odluku, dok je advokat žrtava izjavio da je to "crni dan za zakonodavstvo". Advokat odbrane kaže, međutim, da je to "tužan dan" i da odluka suda "nije pobeda", jer je bivši predsednik "dosta propatio". Ovo nije prvi slučaj da se izraelski lideri udvaraju ženama protivno njihovoj volji (bivši izraelski ministar pravde Haim Ramon proglašen je krivim za nedolično ponašanje na sudu u Tel Avivu, zbog toga što je poljubio jednu mladu ženu protiv njene volje).


Bagdad: Protest

Vlada u Bagdadu oštro je u utorak protestvovala zbog ofanzive turske vojske na severu Iraka protiv kurdskih pobunjenika. Bagdad je takođe pozvao Ankaru da odmah povuče svoje trupe. Turska vojska prešla je iračku granicu prošle sedmice i do sada je u borbama koje vodi sa pripadnicima Radničke parije Kurdistana izgubila 19 vojnika. Žrtve na strani pobunjenika su višestruko veće i premašuju broj od 150 poginulih. Dok Ankara optužuje Bagdad zbog nesuprotstavljanja pobunjenicima, iračka vlada uzvraća tvrdnjom o "vojnom mešanju" i "narušavanju iračkog suvereniteta."

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu