Meridijani

Meridijani

Jerevan: Vanredno stanje

Meridijani 1

U protestima koji su prošlog vikenda izbili u Jermeniji poginulo je osmoro ljudi, a nakon toga uvedeno je vanredno stanje. Evropski izaslanik za rešavanje krize u ovoj bivšoj sovjetskoj republici kaže da opozicija i vlast još nisu spremne da započnu pregovore kako bi se okončala kriza koja je dovela do najgoreg civilnog sukoba od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Demonstranti optužuju predsednika Roberta Kočarijana i premijera Serža Sarksijana da su pokrali predsedničke izbore održane prošlog meseca, dok opozicioni prvak i bivši predsednik Levon Ter Petrosijan za nasilje okrivljuje policiju zbog prekomerne upotrebe sile. Policija je demonstrante naoružane metalnim palicama rasterivala suzavcem i šmrkovima za gašenje požara dok su palili automobile i pljačkali radnje. Nakon nasilja koje je eskaliralo u subotu, u ulozi pregovarača pojavio se OEBS-ov predstavnik Heiki Talviti, koji je izjavio da Jermenija ulazi u fazu nestabilnosti, budući da pregovarači ne pokazuju mnogo volje da reše konflikt. Ter Petrosijan je poručio svojim pristalicama da se tokom 20-dnevnog vanrednog stanja ne okupljaju na javnim mestima, ali najavljuje da priprema novi ciklus protesta po isteku vanrednog stanja. Strane diplomate koji borave u Jerevanu opisuju Ter Petrosijana kao "veoma odlučnog i veoma harizmatičnog". On je bio prvi jermenski predsednik posle raspada SSSR, i iako je srušen nakon uličnih demonstracija nastavio je da se bavi politikom. Vladajuća garnitura – Kočarijan i Sarksijan – povela je zemlju putem ekonomskog napretka, ali je na tom putu bilo mnogo korupcije i nepotizma, kako tvrdi opozicija.


Peking: Vojni budžet

Kina je u utorak najavila da će vojni budžet povećati za 17,5 odsto u odnosu na prošlogodišnji, nakon što su SAD izrazile zabrinutost zbog širenja vojne moći Kine. Ovogodišnji kineski vojni budžet iznosiće 417,8 milijardi juana (oko 57,2 miliona dolara), rekao je Đijang Endž, portparol kineskog parlamenta dan uoči godišnje sednice. Đijang je rekao da će povećanje vojnog budžeta, pretežno biti usmereno na osposobljavanje vojnih tehnoloških kapaciteta i povećanje plata vojnika. Podsetio je i da je prošle godine od ukupnog nacionalnog dohotka u Kini za vojne potrebe potrošeno 1,4 odsto BDP-a, u poređenju sa 4,6 odsto u Americi i 3 odsto u Britaniji. Poređenja radi, novinari podsećaju da je zvaničan kineski vojni budžet za 2008. godinu oko deset puta manji od 600 miliona dolara koliko je predsednik SAD zatražio za ovu godinu. Ipak, Pentagon je reagovao zabrinuto zbog nedostatka transparentnosti (kao i Japan) i zbog rizika za regionalnu i međunarodnu stabilnost, navodeći da je u prošloj godini u Kini za vojne potrebe potrošeno između 97 i 139 milijardi dolara, što se u mnogome razlikuje od zvaničnih podataka.


Bagdad: Fanfare i crveni tepih

Meridijani 2

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je američke snage da napuste Irak opustošen ratom, rekavši da će bez njih ceo region "živeti u miru". "Bez prisustva stranih trupa region će živeti u miru i bratstvu", smatra Ahmadinedžad, najavljujući potpisivanje memoranduma o razumevanju između dve zemlje i "razvijanje odnosa i saradnje u oblasti osiguranja, carine, industrije, trgovine, obrazovanja i transporta". "Verujemo da bi trupe koje su došle izdaleka i putovale hiljade kilometara da bi došle ovde morale da napuste region i predaju odgovornost ljudima koji ovde žive", rekao je iranski lider ne spominjući direktno SAD ni u jednom trenutku. Poziv stranim trupama da napuste Irak upućen je drugog dana njegove posete Iraku, prve posete iranskog predsednika od međusobnog krvavog rata, čiji je cilj da se ova dva naroda ponovo zbliže. Optužio je Vašington za širenje terorizma na Bliskom istoku, rekavši da ga pre šest godina u tom regionu nije bilo. Nekoliko dana pre toga, američki predsednik Džordž Buš optužio je Iran za podstrekivanje nasilja u Iraku i pozvao Irance da "prestanu da šalju sofisticiranu opremu koja ubija građane". Iranski predsednik je te optužbe odbacio uz podsećanje da američki i drugi strani lideri u tajnosti dolaze u Irak u nenajavljene posete. "Daćemo im jedan savet: direktnim optužbama na račun drugih neće rešiti svoje probleme koje treba svuda da reše… Mi ne krijemo ništa", rekao je iranski lider na konferenciji za novinare održanoj u Bagdadu. Poseta predsednika Irana, okarakterisana kao "nova stranica" u odnosima sa Irakom, bila je propraćena fanfarama, radosnim dečjim licima i srdačnom dobrodošlicom na crvenom tepihu.


Kuala Lumpur: Pedi i Meni

Malezijska policija lansirala je prvu svetsku pseću jedinicu za borbu protiv piraterije optičkih diskova. Jedinica se sastoji od dva operativca – labradora Pedi i Meni iz Severne Irske, obučenih da nanjuše polikarbonate u optičkim diskovima. Prva antipiratska jedinica K9 u Maleziji donacija je američke korporacije Motion Picture Association (MPA), čiji predstavnik kaže da su labradori u odličnoj formi i da se "bolje ponašaju nego čuveni prethodnici Laki i Flo". Inače, Laki i Flo su slavu stekli prošle godine kao "sniferi" i zahvaljujući njihovom predanom njuškanju, uhapšeno je 26 osoba i zaplenjeno oko 1,6 miliona ilegalnih diskova, zbog čega su piratski sindikati za njihove "njuške" nudili ogromnu sumu novca. Za razliku od njihovih današnjih naslednika Pedija i Menija, oni nisu bili zvanični "policajci", već su radili kao "plaćenici" filmske kompanije MPA. Pedija i Menija očekuje veliki posao u Maleziji, jer su gubici od piraterije u Aziji i Pacifiku oko 1,2 milijarde dolara, dok je na svetskom nivou MPA godišnje na gubitku oko 6,1 milijardu dolara.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu